Kolejny przepis z ricottą w roli głównej. Od dawna uważałam ten serek za genialny, ale kiedy odkryłam, że stał się dostępny w sklepie, w którym często robię zakupy, nie mogę się mu oprzeć i za każdym razem ląduje w koszyku.
Te lekkie, delikatne, śniadaniowe placuszki są idealne do jedzenia latem na świeżym powietrzu, albo do tego, by w środku zimy taką scenerię stworzyć w głowach.
Nigella, która jest autorka przepisu piszę, że przypominają smakiem sernik, o konsystencji grubego naleśnika i tak w istocie jest!
Składniki:
- 200 g serka ricotta
- 125 ml mleka
- 2 duże jajka
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżeczki oleju z orzeszków ziemnych
- 250 g truskawek lub innych, drobnych owoców
Żółtka jajek oddzielić od białek. Wymieszać dokładnie w miseczce ricottę, mleko i żółtka. Dodać mąkę, sól, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać, tak by powstało gładkie ciasto. Z białek ubić pianę i dodać ją do masy mleczno-serowej. Na dużej patelni,na rozgrzanym olej kłaść łyżką ciasto. Smażyć przez minutę, aż zrobią się złociste. Odwrócić na drugą stronę i smażyć kolejną minutę. Upieczone najlepiej układać na podgrzanym talerzu i przykryć folia aluminiową, żeby nie wystygłym zanim usmaży się reszta.
Podawać z syropem i/lub owocami.
Smacznego!
Przepis pochodzi z książki ,, Lato w kuchni przez okrągły rok” Nigelli Lawson
Comments 1
Author
Gość *.limes.com.pl 5 lat temu
Takie placuszki są idealne, kochają je dzieci, kochają dorośli, ja je kocham… Piękne zdjęcia!
alinkawyka 5 lat temu
ale by zjadł takie pyszne śniadanko:)
karmel-itka 5 lat temu
minimalistycznie.
ale wspaniale. prostota w kuchni widzę króluje!
ładne zdjęcia.
majanaboxing 5 lat temu
O tak, te z ricottą są pyszne, takie delikatne. Mniam 🙂
paulaska122 5 lat temu
Naprawdę ubóstwiam twój blog, choć do tej pory nie zdobyłam się na komentarz. Od dawna biorę od ciebie inspiracje i właśnie dlatego założyłam własnego bloga, który mam nadzieję, że ci się spodoba 🙂