Placuszki z ricotty (Nigelli Lawson)

Aga Ciasteczkolandia placuszki, naleśniki, pierogi, PRZEPISY 1 Comment

Kolejny przepis z ricottą w roli głównej. Od dawna uważałam ten serek za genialny, ale kiedy odkryłam, że stał się dostępny w sklepie, w którym często robię zakupy, nie mogę się mu oprzeć i za każdym razem ląduje w koszyku.

Te lekkie, delikatne, śniadaniowe placuszki są idealne do jedzenia latem na świeżym powietrzu, albo do tego, by w środku zimy taką scenerię stworzyć w głowach.

Nigella, która jest autorka przepisu piszę, że przypominają smakiem sernik, o konsystencji grubego naleśnika i tak w istocie jest!

Składniki:

  •  200 g serka ricotta
  • 125 ml mleka
  • 2 duże jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki oleju z orzeszków ziemnych
  • 250 g truskawek lub innych, drobnych owoców

Żółtka jajek oddzielić od białek. Wymieszać dokładnie w miseczce ricottę, mleko i żółtka. Dodać mąkę, sól, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać, tak by powstało gładkie ciasto. Z białek ubić pianę i dodać ją do masy mleczno-serowej. Na dużej patelni,na rozgrzanym olej kłaść łyżką ciasto. Smażyć przez minutę, aż zrobią się złociste. Odwrócić na drugą stronę i smażyć kolejną minutę. Upieczone najlepiej układać na podgrzanym talerzu i przykryć folia aluminiową, żeby nie wystygłym zanim usmaży się reszta.

Podawać z syropem i/lub owocami.

Smacznego!

Przepis pochodzi z książki ,, Lato w kuchni przez okrągły rok” Nigelli Lawson

Comments 1

  1. Post
    Author

    Gość *.limes.com.pl 5 lat temu
    Takie placuszki są idealne, kochają je dzieci, kochają dorośli, ja je kocham… Piękne zdjęcia!

    alinkawyka 5 lat temu
    ale by zjadł takie pyszne śniadanko:)

    karmel-itka 5 lat temu
    minimalistycznie.
    ale wspaniale. prostota w kuchni widzę króluje!
    ładne zdjęcia.

    majanaboxing 5 lat temu
    O tak, te z ricottą są pyszne, takie delikatne. Mniam 🙂

    paulaska122 5 lat temu
    Naprawdę ubóstwiam twój blog, choć do tej pory nie zdobyłam się na komentarz. Od dawna biorę od ciebie inspiracje i właśnie dlatego założyłam własnego bloga, który mam nadzieję, że ci się spodoba 🙂

Skomentuj Aga Sz. Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *