Kiedy w serniku na zimo śmietanę kremówkę zastąpimy naturalnym jogurtem, dodamy do niego kilka garści zmiksowanych truskawek i podamy go na spodzie z chrupiącego musli powstanie lekki, letni deser. Jeśli dodatkowo wbijemy w niego świeczki sprawdzi się jako tort dla czerwcowego solenizanta. Warto wówczas ozdobić go bezikami. W wersji light wystarczy po prostu na jego górze umieścić dorodne truskawki i listki mięty.
Składniki:
Spód:
- 150 g musli crunchy (użyłam truskawkowego)
- 70 g masła
Spód i boki foremki o średnicy 20 cm wyłożyć folią spożywczą
Musli pokruszyć, umieścić w miseczce i zalać rozpuszczonym masłem)
Dokładnie wymieszać masę i wyłożyć nią, dociskając dłonią spód formy.
Odstawić do lodówki, na czas przygotowania musu.
Mus:
- 500 g mielonego białego serka
- 390 g jogurtu naturalnego (użyłam Bakoma Naturalnie Gęsty)
- 300 g truskawek
- łyżka soku z cytryny
- 6 łyżek cukru pudru
- 7 pełnych łyżeczek żelatyny
- 80 ml mleka
Mleko dobrze podgrzać, dodać żelatynę i mieszać, aż do jej rozpuszczenia.
Ser zmiksować z jogurtem naturalnymi
Truskawki zblendować (lub utrzeć, rozgnieść tak by uzyskać puree) z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
Owocowy mus przelać do serka i jogurtu i ponownie zmiksować.
Do żelatyny dodać trochę różowej masy i dobrze wymieszać, a następnie całość dodać do masy i ponownie dobrze zmiksować.
Wylać całość na przygotowany wcześniej spód (powinien być zastygnięty i twardy).
Odstawić do lodówki na kilka godzin (a najpewniej na całą noc)
Ozdobić bezikami lub świeżymi truskawkami.
Beziki można upiec dzień czy dwa wcześniej i przechowywać w puszce, ważne jedynie by nakładać je na torcik tuż przed podaniem, bo dość szybko na nim miękną.
Smacznego!
Comments 1
Author
Gość: [ladylaura] *.dyn.user.ono.com 3 lata temu
Wielce apetyczny serniczek.
Gość: [bielinka] *.tktelekom.pl 3 lata temu
coś wspaniałego! 🙂 nie mogę się napatrzeć 🙂
wedith 3 lata temu
Cudowny! I taki lekki 🙂
mikimama 3 lata temu
Wygląda cudownie…
gin86 3 lata temu
Boski 🙂 I te zdjęcia – prześliczne 🙂
Gość: [Aga] *.cnet.gawex.pl 3 lata temu
Wygląda bardzo apetycznie! Ach ten kolor!