Chrupiące muffinki marchewkowe

Aga Ciasteczkolandia babeczki & muffinki, PRZEPISY, Wielkanoc 1 Comment

muffiny marchewkowe

,,Marchewkowe pole rośnie wokół mnie
W marchewkowym polu jak warzywo tkwię
Głową na dół zakopany niczym struś
Chcesz mnie spotkać, głowę obok w ziemię wpuść

Wszystko się może zdarzyć
Wszystko się może zdarzyć…”

Lady Pank

To tak tytułem muzycznego wstępu, a teraz…

Wyobraźcie sobie pęczek ubrudzonej ziemią młodej marchwi, pola ukwiecone radośnie żółtym rzepakiem, skąpane w słońcu kłosy pszenicy, pomarańczową dynię na schodach przed domem i rząd słoneczników pod płotem ugiętych od ciężaru swoich nasion. Pomyślcie o kurniku z czerwonym daszkiem, z którego dochodzi gdakanie kur i krowach leniwie skubiących trawę na łące. To widok, którym za kilka tygodni, po przeprowadzce na wieś stanie się naszą codziennością, ale to też wyobrażenie tego, z czego składają się dzisiejsze muffiny. Kwintesencja polskiej wsi, garść natury i cicha nadzieja, że życie, które tam na nas czeka, będzie tak dobre jak ten dzisiejszy podwieczorek, które bardzo Wam polecam…

Składniki:

(szklanka 250 ml)

  • pęczek młodej marchwi
  • 100 g (niepełna szklanka) mieszanki pestek dyni i słonecznika
  • szklanka cukru ( u mnie ¾ szklanki białego i ¹⁄3 brązowego)
  • ¾ szklanki oleju rzepakowego
  • 2 duże jajka
  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • kilka łyżek kremowego, białego serka

Odciąć natkę marchewek tak, by zostały na niej kawałki marchwi, a następnie przyciąć zachowująca kilka centymetrów łodygi, dokładnie umyć i odłożyć do dekoracji.

Kilka marchewek obrać, umyć i zetrzeć na grubych oczkach, tak by otrzymać jej 2 szklanki.

Przełożyć do większej miseczki/misy miksera, dodać do cukier, jajka, olej rzepakowy oraz pestki dyni i słonecznika.

Zmiksować na wolnych obrotach (lub dokładnie wymieszać).

Do drugiej miseczki przesiać mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem, wymieszać.

Sypkie składniki wsypać do miski z mokrymi i dokładnie wymieszać (ręcznie lub krótko mikserem)

Foremkę na muffiny wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem do ¾ wysokości.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 175°C przez 20 min.

Przestudzone muffinki posmarować serkiem, na czubkach umieścić odcięte kawałki marchwi.

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego bez względu na to, czy smażę naleśniki, czy piekę muffiny, używam w mojej kuchni właśnie tego gatunku oleju.

 

Comments 1

  1. Post
    Author

    gin86 3 lata temu
    Świetnie je udekorowałaś 🙂

    majanaboxing 3 lata temu
    Oj, szkoda,że mieszkasz tak daleko, bo ja już bym siedziała u Ciebie i zajadała muffinkę popijając kawką. 🙂
    Co Ty na to? 😉

    mikimama 3 lata temu
    Przepięknie je udekorowałaś!

    samira.nl 3 lata temu
    Szkoda tylko,że aż tyle cukru potrzeba aby takie cudeńka upiec 🙁

    Aga Sz. 3 lata temu
    gin, majanka, mikimama- dziękuję!
    samira.nl -możesz spokojnie zmniejszyć ilość do połowy szklanki, albo cukier zastąpić ksylitolem

    Gość: [Kasia] *.eaw.com.pl 2 lata temu
    Babeczki marchewkowe polecam każdemu, zawsze wychodzą i są przepyszne. I koniecznie, z taką dekoracją 😉

    Gość: [Julciak07] *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 2 lata temu
    Na ile babeczek jest przepis ?

    Aga Sz. 2 lata temu
    Julciak07 – z tego co pamiętam, klasycznie 12 szt.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *