Truskawki i rabarbar to duet, który sprawdza się zawsze, bez względu na to czy mówimy o dżemie, kompocie czy o ciastach. Właśnie te owoce trafiły do muffinek, które upiekłyśmy z Mają na zakończeniu jej roku przedszkolnego. Upieczone z podwójnej porcji zniknęły błyskawicznie rozchwytywane przez małe rączki. Mogę więc zagwarantować, że dzieci przyjmą je z entuzjazmem.
Składniki:
- 350 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 300 g jogurtu naturalnego (użyłam Bakoma Naturalny Gęsty)
- 2 jajka
- 90 g (7 łyżek) cukru
- 125 ml oleju rzepakowego
- 200 g truskawek
- 150 g rabarbaru
- opcjonalnie 12 łyżeczek cukru perlistego lub cukru pudru do posypania.
Dobrze, żeby jajka i jogurt miały temperaturę pokojową.
Truskawki i rabarbar umyć i obrać. Truskawki pokroić na połowę, większe na ćwiartki, rabarbar na 1 cm plasterki lub wzdłuż a potem na 2 cm paseczki.
Mąkę z sodą przesiać do miseczki.
Do drugiego naczynia wbić jajka, dodać cukier, olej i jogurt, całość dokładnie wymieszać.
Przelać mokre składniki do suchych, całość krótko wymieszać widelcem, tylko tak by nie było widać suchej mąki.
Foremkę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami i napełnić je ciastem do 2/3 wysokości.
W każdą porcję powtykać owoce.
Jeśli używacie cukru perlistego, posypujemy nim muffinki przed pieczeniem, jeśli cukru pudru dopiero po upieczeniu i ostudzeniu.
Piec w 175° C przez ok. 20 min.
Smacznego!
Comments 1
Author
mikimama 3 lata temu
Wyglądają uroczo!
vegazone 3 lata temu
Kocham muffinki, to najwdzięczniejsze i najbardziej urocze wypieki 🙂 W Twoim wydaniu wygladają śliczniusio 🙂
gin86 3 lata temu
Wyglądają prześlicznie 🙂
majanaboxing 3 lata temu
Cudowne połączenie truskawek i rabarbaru w pięknych muffinkach. Biorę 🙂
Gość: [Młoda Mężatka] *.comarch.com 3 lata temu
Wyglądają bardzo apetycznie 🙂