Zima na całego. Dni się ciągną, a zakatarzone noski nie pozwalają na śniegowe szaleństwa. Popołudnia zdają się nie mieć końca. Ile można czytać przygody żółwia Franklina (z Maja) i sprawdzać które autko dojedzie dalej (z Antosiem)? Mam wrażenie, że tylko zerkające z kuchennej półki, słodkie przetwory uśmiechają się do mnie i wprowadzają w ten bury tunel codziennności trochę światła, dlatego tak chętnie otwieram kolejny słoiczek w poszukiwaniu letnich barw, zapachów i słodyczy.
Mały sernik na bazie dwóch serków: klasycznego twarogu i wiejskiego, ziarnistego. Podwójnie jagodowy, bo oprócz polewy wrzuciłam też kilka garści mrożonych jagód do środka,które udają trochę rodzynki. Puszysty, delikatny, jagodowy. Oby do lata…
Składniki spodu:
- 120 g maślanych ciasteczek
- 40 g masła
Masa serowa:
- 250 g białego, mielonego twarogu
- 200g ziarnistego serka wiejskiego
- 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 100 g cukru pudru
- 50-75 g jagód (mogą być mrożone)
- 3 jajka
- skórka otarta z cytryny
- szczypta soli
Polewa:
- ok. pół słoiczka jagód w cukrze (ewentualnie konfitury), latem oczywiście świeże jagody, oprószone cukrem pudrem i ozdobione listkami mięty…
Ciasteczka rozdrobnić w malakserze (lub umieszczając w woreczku foliowym, rozgnieśc je wałkiem do ciasta). Dolać roztopione masło, wymieszać i powstałą masą wyłożyć spód okragłej foremki o przekroju 20-23 cm., ubijając ją palcami. Odstawić foremkę do lodówki.
Rozbić dwa jajka i oddzielić żółtka od białek.
Oba rodzaje serka, 1 całe jajko, żółtka, mąkę ziemniaczaną i skórkę z cytryn-y zmiksować.
Do pozostałych białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dosypywać stopniowo cukier puder, aż pianka będzie lśniąca.
Dodać stopniowo białka do masy serowej i delikatnie wymieszać.
Połowę masy wylać na schłodzony ciasteczkowy spód, posypać ją jagodami, a następnie wylać pozostałą część ciasta.
Piec w nagrzanym do 175° C piekarniku (grzałka góra-dół) przez 30 min., po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec kolejne 30-40 min. Jeśli sernik zacznie za bardzo brązowieć, przykryć go od góry folią aluminiową.
Po zakończeniu pieczenia uchylić nieco drzwiczki piekarnika i zostawić w nim kolejne 30 min., by przestygł.
Przed podaniem polać jagodami w cukrze.
Smacznego!
Comments 1
Author
Gość: [JustinDorothy] *.tktelekom.pl 4 lata temu
Wow ile jagód!!! Cudo 🙂
Gość: [magma] *.adsl.inetia.pl 4 lata temu
mega apetycznie wygląda, coś takiego mi się marzy teraz do kawy:)
Gość: [veggie] *.adsl.alicedsl.de 4 lata temu
bardzo apetyczne ciasto, o słoiczku to już nawet nie wspomnę 🙂
Gość: [siankoo] *.neoplus.adsl.tpnet.pl 4 lata temu
aż zamarzyłam o świeżych jagodach, w ogóle o letnich owocach 🙂
Gość: [Asia] *.dynamic.chello.pl 4 lata temu
Mniam, ubóstwiam wszelkie jagodowe owoce i serniki 🙂
okwiatek1 4 lata temu
Pysznie to wygląda, nie mogę doczekać się lata i wypróbowania przepisu! 🙂