Gdybym nie piekła ich w tygodniu na podwieczorek dla rodziny, czułabym się zapewne zawstydzona faktem, jak banalne są w wykonaniu. Jeśli potrzebujecie kulinarnego wycisku z rękawem cukiernicznym w dłoni, roztapianiem składników w kąpieli wodnej i sterty do pozmywania po wszystkim, to Was zawiodę. Jest banalnie, szybko i niedrogo. Brzmi skromnie, ale uwierzcie, że niebywała lekkość i letnia, owocowa wkładka w postaci czereśni powodują, że trudno im się oprzeć. Zjadłam 5…
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g oleju (+ 3 łyżki do wysmarowania foremki)
- 130 g odtłuszczonego mleka
- 2 jajka
- 120 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 garści wydrelowanych czereśni (mogą być mrożone)
Jajka ubić z cukrem, dolać olej i mleko. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do masy. Całość dokładnie wymieszać, tak by składniki dokładnie się ze sobą połączyły.
Wgłębienia w foremkę do muffinek, wysmarować olejem, lub wyłożyć papilotkami
Każde wgłębienie wypełnić ciastem do ¾ wysokości.
Do każdej babeczki włożyć 3-4 czereśnie (jeśli są duże, warto je przeciąć)
Piec w piekarniku nagranym do 175°C przez 15-20 min.
Babeczki delikatnie wyciągnąć z foremki, gdy przestygną.
Smacznego!
Comments 1
Author
Gość: [bielinka] *.tktelekom.pl 4 lata temu
Proste, lekkie i pyszne 🙂 Trafiłam tu po raz pierwszy i na pewno nie ostatni 🙂 Pozdrawiam!
blenda2007 4 lata temu
PYSZNIE WYGLADAJA:)
vegazone 4 lata temu
Cudeńka! 🙂
Aga Sz. 4 lata temu
Bielinko witam Cię serdecznie 🙂
Blenda, Vegazone, bardzo dziękuję, są naprawdę dobre, szczególnie te czereśnie w styczniu wywołują uśmiech na twarzy po skosztowaniu 🙂
mnemonique 4 lata temu
jaki letni przepis na te zimowe dni. cudne, lekkie i jasne jak chmurki. Fajny przepis, uwielbiam muffiny za szybkość i łatwość ich przygotowania.
Monika
Gość: [Alina] *.dynamic.gprs.plus.pl 4 lata temu
Urocze muffinki i śliczne zdjęcia! Bardzo przypadł mi do gustu „stojak” ma muffiny 🙂
dusiowaa 4 lata temu
przepiękne, cudowne 🙂
Gość: [asiathinksthings] 94.201.222.* 4 lata temu
ale cudeńka! 🙂 Pozdrawiam, Asia
Gość: [Cebulka] 94.42.112.* 4 lata temu
Śliczne 🙂 ale zastanawia mnie fakt, że nie ma w przepisie cukru.
Aga Sz. 4 lata temu
mnemoniqu sposób i przygotowania i olej w składzie faktycznie wskazuje, że to muffinki, nazwałam je babeczkami, a w książce, z której przepis wzięłam (i pozmieniałam co nie co) nazywały się ,,ciastkami” i jakoś mi to tłumaczenie z włoskiego nie pasowało 😉
Alinko dziękuję, ja to mam fisia na punkcje pater i stojaków wszelakich…
Dusiu, Asiu miło mi Was gościć…Dziękuję!
Cebulko dziękuję…Cukier dopisany do składników…dziękuję…cała ja 😉
majanaboxing 4 lata temu
Cudowne te babeczki. Takie wspomnienie lata z tymi czereśniami. Pysznie Vanilko 🙂