Ciasteczka (koperty) serowe

Aga Ciasteczkolandia ciasta z owocami, PRZEPISY 1 Comment

Uwielbiam ten przepis za łatwe do zapamiętania proporcje składników, za prostotę wykonania no i i oczywiście za smak. Długo żyłam w świadomości, że jest to stary przepis z niemieckich książek z przepisami mojej prababci, niedawno  odkryłam w internecie (i książce Ewy Wachowicz), jak bardzo się myliłam, bo przepis jest bardzo popularny. Łatwiutkie do zapamiętania proporcje, tyle samo mąki, białego sera i masła. Ciasto jest bardzo wdzięczne w obróbce, a efekt palce lizać. Wiem, że popularne są wersje z jabłkami (wtedy lepi się ciasto jak na pierogi), z powidłami (wtedy można je zawinąć w rogaliki), ja najchętniej wycinam radełkiem z ciasta kwadraty, na środku każdego kładę kawałki brzoskwiń z puszki i sklejam dwa przeciwległe rogi. Po upieczeniu posypuje cukrem pudrem (nie żałuje go, bo samo cisto nie ma w sobie cukru). Przepyszne ciasteczka, szybkie do zrobienia, zatem nawet jeśli macie za godzinkę niezapowiadanych wcześniej gości spokojnie zdążycie 🙂

Składniki:

  • -250 g mąki pszennej
  • 250 g miekkiego masła
  •  250 g białego serka
  • puszka brzoskwiń
  • cukier puder

Z podanych składników wyrobić ciasto, rozwałkować, powycinać kwadraty ( lub trójkąty jeśli chcemy rogaliki, koła jeśli pierożki) Na wycięte kawałki nałożyć owoce, zlepić. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 stopni ok. 20- 30 min. Polecam, bo są pyszne 🙂

Comments 1

  1. Post
    Author

    upl 10 lat temu
    śmiszne i faktycznie proste 🙂 rogaliki z nadzieniem musza byc z tego fantastyczne
    pozdrawiam

    majanaboxing 10 lat temu
    Musze powiedzieć ,że są śliczniutkie i na pewno smaczne ! 🙂

    Aga Sz 10 lat temu
    Upl sama nie wiem, czemu nie spróbowałam od razu zrobić z tego ciasta kilka rogalików, chyba tak odruchowo wszystkie z brzoskwiniami zrobiłam 🙂
    Majanaboxing chyba nawet są smaczniejsze niż ładne 🙂

    majanaboxing 10 lat temu
    Z przepisu przypominaja mi rozki niby francuskie, ktore sa bardzo smaczne 🙂 Robilam je 🙂

    casiapaw 10 lat temu
    Śliczne te ciasteczka!

    Aga Sz. 10 lat temu
    Majanaboxing faktycznie coś ze struktury ciasta francuskiego mają 🙂

    Casiapaw też uważam, że są uroczę, cieszę się, że jesteśmy co do tego zgodne

    margot11 10 lat temu
    Wszystkiego najlepszego z okazji Bożego Narodzenia
    Margot

    didixi 9 lat temu
    Ależ smakowity blog…

    vanilia81 9 lat temu
    didix miło mi bardzo, że tak uważasz 🙂 pozdrawiam

    confetti 9 lat temu
    wygląda to znakomicie!

    anutka11 9 lat temu
    Nie trzeba do tego ciasta jajek? tylko to co podałaś?

    Aga Sz.9 lat temu

    Confetti bo się zaczerwienie 😉

    Anutko11 nie nie trzeba jajek (dziwne prawda?), ale dobrze, że pytasz, bo jestem roztrzepana i wcale by mnie nie zdziwiło, gdybym zapomniała o nich napisać 🙂

    asiksue 9 lat temu
    Bardzo fajny przepis dla osób debiutujących w kuchni (takich jak ja;-). Zrobiłam wczoraj ciasteczka i wyszły pyszne. Dałam tylko więcej mąki, bo ciasto kleiło się do stolnicy. Dzięki za bloga i już szukam kolejnego przepisu do zrealizowania (może kokosanki?) Pozdrawiam!

    Aga Sz. 9 lat temu
    asiksue prawda że proste? Z mąką to zawsze różnie wychodzi, bardzo dobrze, że dosypałaś maki, nie ma nic gorszego niż ciasto, które klei się do wałka… 🙂 pozdrawiam Cię i życzę samych słodkich sukcesów 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *