Uwielbiam ten przepis za łatwe do zapamiętania proporcje składników, za prostotę wykonania no i i oczywiście za smak. Długo żyłam w świadomości, że jest to stary przepis z niemieckich książek z przepisami mojej prababci, niedawno odkryłam w internecie (i książce Ewy Wachowicz), jak bardzo się myliłam, bo przepis jest bardzo popularny. Łatwiutkie do zapamiętania proporcje, tyle samo mąki, białego sera i masła. Ciasto jest bardzo wdzięczne w obróbce, a efekt palce lizać. Wiem, że popularne są wersje z jabłkami (wtedy lepi się ciasto jak na pierogi), z powidłami (wtedy można je zawinąć w rogaliki), ja najchętniej wycinam radełkiem z ciasta kwadraty, na środku każdego kładę kawałki brzoskwiń z puszki i sklejam dwa przeciwległe rogi. Po upieczeniu posypuje cukrem pudrem (nie żałuje go, bo samo cisto nie ma w sobie cukru). Przepyszne ciasteczka, szybkie do zrobienia, zatem nawet jeśli macie za godzinkę niezapowiadanych wcześniej gości spokojnie zdążycie 🙂
Składniki:
- -250 g mąki pszennej
- 250 g miekkiego masła
- 250 g białego serka
- puszka brzoskwiń
- cukier puder
Z podanych składników wyrobić ciasto, rozwałkować, powycinać kwadraty ( lub trójkąty jeśli chcemy rogaliki, koła jeśli pierożki) Na wycięte kawałki nałożyć owoce, zlepić. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 stopni ok. 20- 30 min. Polecam, bo są pyszne 🙂
Comments 1
Author
upl 10 lat temu
śmiszne i faktycznie proste 🙂 rogaliki z nadzieniem musza byc z tego fantastyczne
pozdrawiam
majanaboxing 10 lat temu
Musze powiedzieć ,że są śliczniutkie i na pewno smaczne ! 🙂
Aga Sz 10 lat temu
Upl sama nie wiem, czemu nie spróbowałam od razu zrobić z tego ciasta kilka rogalików, chyba tak odruchowo wszystkie z brzoskwiniami zrobiłam 🙂
Majanaboxing chyba nawet są smaczniejsze niż ładne 🙂
majanaboxing 10 lat temu
Z przepisu przypominaja mi rozki niby francuskie, ktore sa bardzo smaczne 🙂 Robilam je 🙂
casiapaw 10 lat temu
Śliczne te ciasteczka!
Aga Sz. 10 lat temu
Majanaboxing faktycznie coś ze struktury ciasta francuskiego mają 🙂
Casiapaw też uważam, że są uroczę, cieszę się, że jesteśmy co do tego zgodne
margot11 10 lat temu
Wszystkiego najlepszego z okazji Bożego Narodzenia
Margot
didixi 9 lat temu
Ależ smakowity blog…
vanilia81 9 lat temu
didix miło mi bardzo, że tak uważasz 🙂 pozdrawiam
confetti 9 lat temu
wygląda to znakomicie!
anutka11 9 lat temu
Nie trzeba do tego ciasta jajek? tylko to co podałaś?
Aga Sz.9 lat temu
Confetti bo się zaczerwienie 😉
Anutko11 nie nie trzeba jajek (dziwne prawda?), ale dobrze, że pytasz, bo jestem roztrzepana i wcale by mnie nie zdziwiło, gdybym zapomniała o nich napisać 🙂
asiksue 9 lat temu
Bardzo fajny przepis dla osób debiutujących w kuchni (takich jak ja;-). Zrobiłam wczoraj ciasteczka i wyszły pyszne. Dałam tylko więcej mąki, bo ciasto kleiło się do stolnicy. Dzięki za bloga i już szukam kolejnego przepisu do zrealizowania (może kokosanki?) Pozdrawiam!
Aga Sz. 9 lat temu
asiksue prawda że proste? Z mąką to zawsze różnie wychodzi, bardzo dobrze, że dosypałaś maki, nie ma nic gorszego niż ciasto, które klei się do wałka… 🙂 pozdrawiam Cię i życzę samych słodkich sukcesów 🙂