sernik z solonym karmelem na czekoladowym spodzie

Sernik z solonym karmelem na czekoladowym spodzie

Aga Ciasteczkolandia Boże Narodzenie, PRZEPISY, serniki, Strona glowna banner, Wielkanoc 0 Comments

Sernik, który gościł u nas podczas tegorocznej Wielkanocy (choć równie dobry będzie na wszelkie inne okazje). Oryginalny, wykwintny, przełamujący sernikową nudę. Kremowy sernik z nutą wanilii, na intensywnie czekoladowym spodzie polany obficie gęstym, słodkim, lepkim karmelem przełamanym solą. Jest coś błogiego i niebanalnego w połączeniu smaku słodkiego ze słonym, co uszczęśliwia nasze kubki smakowe. Przygotujcie go koniecznie!

Spód:

  • 150 g ciasteczek kakaowych
  • 60 g masła
  • 60 g gorzkiej czekolady

Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (lub tradycyjnie w rondelku na małym gazie).

Ciasteczka zmiksować w malakserze lub umieścić w foliowym woreczku i uderzając tłuczkiem, rozdrobnić je na pył.

Przelać płynną czekoladę z masłem do okruchów ciasteczek i dobrze całość wymieszać.

Spód tortownicy o średnicy ok. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Przełożyć do niej powstałą masę i wylepić nią spód ugniatając. Odstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa:

(składniki powinny być w temperaturze pokojowej)

  • 1 kg białego, tłustego, mielonego sera (twarogowo- sernikowego)
  • 200 g cukru (najlepiej drobnego)
  • 5 dużych jajek (lub 6 mniejszych)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej (lub skrobi kukurydzianej)
  • 3 łyżki mleka
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

Ser miksować przez kilka minut na (wolnych obrotach!) z cukrem, mąką i ekstraktem waniliowym.

Stopniowo dodawać po jednym jajku, miksując przed dodaniem kolejnego.

Dodać mleko i miksować jeszcze krótką chwilę.

Przelać masę serową na przygotowany wcześniej spód.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 przez 15 min., po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 130°C i piec jeszcze 1,5 godziny (albo dłużej, sernik musi być ścięty).

Upieczony sernik zostawić w piekarniku aż do ostygnięcia (może być na cała noc).

Takie pieczenie zagwarantuje nam, że sernik nie opadnie i nie popęka.

Solony karmel:

(najlepiej przygotować go w dniu w którym będziemy polewać sernik, a już koniecznie polać nim sernik przed podaniem, w przeciwnym razie ciasto go wpije i warstwa solonego karmelu nie będzie widoczna)

Z poniższych składników otrzymamy dzbanuszek na mleko karmelu, wykonanie go z połowy składników również wystarczy a cienkie pokrycie ciasta, nie mniej uwierzcie dzieci i wy sami będziecie sobie wdzięczni, że zrobiliście z poniższych ilości..

  • 100 g cukru
  • 50 g masła
  • 100 ml śmietany kremówki (30-36% tłuszczu)
  • dwie szczypty soli (najlepiej gruboziarnistej z młynka)

Na czystą, sucha patelnie wsypać cukier i podgrzewać go na małym ogniu bez mieszania. Cukier musi się rozpuścić i zbrązowieć (ale nie spalić!)

Do rozpuszczonego cukru dodać masło i mieszać, do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać śmietanę i intensywnie mieszać, aż masa będzie gładka i jednolita. (nie mniej moim zdaniem pojedyncze chrupiące karmelowe grudni, to też nic złego). Posolić, przemieszać i przelać do dzbanuszka.

Polać sernik tuż przed podaniem.

Słodko-słonych uniesień Wam życzę…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *