chlebek bananowy sophie dahl banana bread

Chlebek bananowy Sophie Dahl (orkiszowy)

Aga Sz. ciasta, ciasta z owocami, PRZEPISY, Strona glowna banner 1 Comment

chlebek bananowy Sophie Dahl (orkiszowy)

Przepis na ten prosty, aromatyczny chlebek z bananami pochodzi z książki Sophie Dahl ,, Apetyczna panna Dahl”, która notabene pełna jest takich kojących, sielskich przepisów

Mimo, iż ciasto to nie zawiera dodatków popularnych w bananowych chlebkach, tj. jak orzechy, czy gorzka czekolada, jest w tej swe prostocie absolutnie wspaniały. W ostatnim czasie, to mój ulubiony sposób na utylizację miękkich, ciemniejących bananów. Mąka orkiszowa, ma oczywiście trochę inny posmak niż zwykła pszenna, ale w towarzystwie bananów, różnica ta nie będzie przeszkadzała nawet tradycjonalistom.

Idealny na drugie śniadanie, piknik, wycieczkę rowerową czy długie, zimowe popołudnie pod kocem…

Foremka: keksówka 20 cm

Temp. pieczenia: 180°C grzałka góra- dół lub 160°C termoobieg

Składniki:

  • 75 g miękkiego masła
  • 4 dojrzałe banany
  • 200 g (szklanka) cukru trzcinowego (użyłam 3/4 szklanki)
  • 1 duże, rozkłócone jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • 170 g mąki orkiszowej (albo zwykłej pszennej)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Banany przełożyć do większej miseczki i rozgnieść. Zmiksować je z masłem, cukrem, jajkiem i ekstraktem waniliowym.

Dodać sodę i sól, a na końcu ostrożnie wmieszać mąkę.

Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem, przełożyć do niej ciasto i piec przez godzinę w temp. 180°C (lub 160°C w termoobiegu)

Po upieczeniu teoretycznie należałoby odstawić je do ostygnięcia, choć nie łudziłabym się, że to się uda…

Smacznego!

Comments 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *