Chlebków bananowych znajdziecie na blogu już kilka i szczerze mówiąc trudno byłoby mi polecić, któryś szczególe.
Wszystkie są smacznym, szybkich i prostym w przygotowaniu sposobem na wykorzystanie nadwyżki dojrzałych bananów. Dziś do listy dorzucam przepis Billa Grangera, na wersję z migdałami.
Zobacz także:
Bananowy chlebek z burbonem/rumem i orzechami włoskimi Nigelli Lawson (klik)
Ciasto z karmelizowanymi bananami
Składniki:
- 50 g brązowego cukru (najlepiej drobnego)
- 30 g posiekanych migdałów
- 250 ml kwaśnej śmietany (12 lub 18%)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 100 g masła
- 200 g cukru
- 2 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 250 g miękkich, dojrzałych bananów (ok. 2 średnich sztuk)
temperatura pieczenia: 200º C
foremki : 2 szt. keksówek 10 cm x 18 cm
Masło stopić, odstawić do ostudzenia.
Brązowy cukier wymieszać w małej miseczce z migdałami. Odstawić
W dużej misce wymieszać śmietanę z sodą i odstawić na 5 min.
Po tym czasie dodać masło, biały cukier i roztrzepane wcześniej widelcem jajka.
Do osobnej miski przesiać mąkę, proszek i cynamon.
Stopniowo dodawać do suchych składników śmietanową masę, a na koniec pogniecione banany.
Wymieszać tylko do połączenia się składników.
Foremki natłuścić w kilku miejscach i wyłożyć papierem do pieczenia.
Przelać ciasto do foremek, posypać je mieszanką brązowego cukru i posiekanych migdałów.
Piec w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 1 godzinę (lub chwilę dłużej, do momentu, aż wbity w ciasto patyczek do szaszłyka będzie suchy)
Wyjąć i odstawić na 20 min., a następnie wydobyć z foremki i odstawić (najlepiej na metalowej kratce)do ostygnięcia.
Smacznego!
źródło przepisu ( zmniejszyłam ilość cukru): Bill Granger ,,Nakarm mnie”