Chlebek bananowy Billa Grangera

Aga Ciasteczkolandia ciasta, ciasta z owocami, PRZEPISY 0 Comments

 

Chlebków bananowych znajdziecie na blogu już kilka i szczerze mówiąc trudno byłoby mi polecić, któryś szczególe.

Wszystkie są smacznym, szybkich i prostym w przygotowaniu sposobem na wykorzystanie nadwyżki dojrzałych bananów. Dziś do listy dorzucam przepis Billa Grangera, na wersję z migdałami.

Zobacz także:

Bananowy chlebek z burbonem/rumem i orzechami włoskimi Nigelli Lawson (klik)

Ciasto z karmelizowanymi bananami

Składniki:

  • 50 g brązowego cukru (najlepiej drobnego)
  • 30 g posiekanych migdałów
  • 250 ml kwaśnej śmietany (12 lub 18%)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100 g masła
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 250 g miękkich, dojrzałych bananów (ok. 2 średnich sztuk)

temperatura pieczenia: 200º C

foremki : 2 szt. keksówek 10 cm x 18 cm

Masło stopić, odstawić do ostudzenia.

Brązowy cukier wymieszać w małej miseczce z migdałami. Odstawić

W dużej misce wymieszać śmietanę z sodą i odstawić na 5 min.

Po tym czasie dodać masło, biały cukier i roztrzepane wcześniej widelcem jajka.

Do osobnej miski przesiać mąkę, proszek i cynamon.

Stopniowo dodawać do suchych składników śmietanową masę, a na koniec pogniecione banany.

Wymieszać tylko do połączenia się składników.

Foremki natłuścić w kilku miejscach i wyłożyć papierem do pieczenia.

Przelać ciasto do foremek, posypać je mieszanką brązowego cukru i posiekanych migdałów.

Piec w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 1 godzinę (lub chwilę dłużej, do momentu, aż wbity w ciasto patyczek do szaszłyka będzie suchy)

Wyjąć i odstawić na 20 min., a następnie wydobyć z foremki i odstawić (najlepiej na metalowej kratce)do ostygnięcia.

Smacznego!

źródło przepisu ( zmniejszyłam ilość cukru): Bill Granger ,,Nakarm mnie”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *