tiramisu z after eight czekoladowo miętowe

Tiramisu z After Eight (miętowo- czekoladowe)

Aga Ciasteczkolandia desery, PRZEPISY 1 Comment

tiramisu z after eight czekoladowo miętowe

Jestem wielką fanką czekoladek After Eight. Myślę, że to uwielbienie przekazał mi w genach mój Tata… Podjadając je kiedyś z lodówki (schłodzone smakują mi najbardziej) pomyślałam, że cudownie byłoby stworzyć tiramisu z ich dodatkiem. Wyobraziłam sobie jak ładnie wyglądałoby ten deser w przekroju, przełożony cieniutkimi, nadziewanymi miętą czekoladkami. By jeszcze bardziej podkreślić orzeźwiającą nutę deseru, wmieszałam czekoladki także w masę, którą przełożyłam biszkopty. Nieskromnie stwierdzę, że to tiramisu jest pyszne! Chłodząca, miętowa nuta sprawia, że jest idealnym deserem na ciepłe wiosenne dni. Bardzo, bardzo Wam polecam.

Składniki:

(na 4 porcje)

  • 16 szt. podłużnych biszkoptów
  • 250 serka mascarpone
  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżki cukru (najlepiej drobnego)
  • 10 szt. czekoladek After Eight (lub ich odpowiedników, Mint Chocolate z Lidla)
  • pół szklanki ostudzonej kawy
  • łyżka gorzkiego kakao w proszku
  • gałązka świeżej mięty (opcjonalnie)

Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek.

Białka ubić na sztywno, odstawić.

Żółtka ubić z cukrem, dodać 2 szt. rozdrobnionych czekoladek After Eight, nadal miksując (można również na tym etapie masę potraktować blenderem).

Stopniowo dodawać serek mascarpone.

Delikatnie za pomocą szpatułki wmieszać ubite białka.

Połowę biszkoptów,czyli 8 szt. po kolei zamaczać na moment (3 sekundy) z każdej strony w kawie i układać, stykając koło siebie w naczynku/ foremce, w której przygotowywany będzie deser.

Pozostałe 8 szt. czekoladek przekroić na pół i poukładać na biszkoptach tak, by na każdym leżały dwie połówki, pokrywając cały biszkopt.

Na tak przygotowane biszkopty z czekoladkami nałożyć połowę masy jajeczno -serowej.

Ponownie poukładać warstwę pozostałych biszkoptów, pamiętając o ich krótkim zamoczeniu w kawie.

Pokryć je pozostałą ilością masy.

Odstawić (najlepiej przykrywając folią spożywczą) na minimum 6 godz. do lodówki.

Przed podaniem górę posypać przesianym kakao w proszku.

Podzielić na cztery porcje starając się kroić między biszkoptami i ozdobić listkami mięty.

Smacznego!

Comments 1

  1. Post
    Author

    mikimama 2 lata temu
    Bardzo pomysłowe!

    Gość: [Jula] *.static.chello.pl 2 lata temu
    Super, świetne połączenie!!! Dla mnie bomba! 🙂

    wedelka 2 lata temu
    Ciekawe 🙂

    Gość: [Marta] *.centertel.pl 2 lata temu
    Świetnie wygląda to tiramisu! *.*
    Podoba mi się taka odmiana! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *