Jestem wielką fanką czekoladek After Eight. Myślę, że to uwielbienie przekazał mi w genach mój Tata… Podjadając je kiedyś z lodówki (schłodzone smakują mi najbardziej) pomyślałam, że cudownie byłoby stworzyć tiramisu z ich dodatkiem. Wyobraziłam sobie jak ładnie wyglądałoby ten deser w przekroju, przełożony cieniutkimi, nadziewanymi miętą czekoladkami. By jeszcze bardziej podkreślić orzeźwiającą nutę deseru, wmieszałam czekoladki także w masę, którą przełożyłam biszkopty. Nieskromnie stwierdzę, że to tiramisu jest pyszne! Chłodząca, miętowa nuta sprawia, że jest idealnym deserem na ciepłe wiosenne dni. Bardzo, bardzo Wam polecam.
Składniki:
(na 4 porcje)
- 16 szt. podłużnych biszkoptów
- 250 serka mascarpone
- 3 jajka
- 3 płaskie łyżki cukru (najlepiej drobnego)
- 10 szt. czekoladek After Eight (lub ich odpowiedników, Mint Chocolate z Lidla)
- pół szklanki ostudzonej kawy
- łyżka gorzkiego kakao w proszku
- gałązka świeżej mięty (opcjonalnie)
Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek.
Białka ubić na sztywno, odstawić.
Żółtka ubić z cukrem, dodać 2 szt. rozdrobnionych czekoladek After Eight, nadal miksując (można również na tym etapie masę potraktować blenderem).
Stopniowo dodawać serek mascarpone.
Delikatnie za pomocą szpatułki wmieszać ubite białka.
Połowę biszkoptów,czyli 8 szt. po kolei zamaczać na moment (3 sekundy) z każdej strony w kawie i układać, stykając koło siebie w naczynku/ foremce, w której przygotowywany będzie deser.
Pozostałe 8 szt. czekoladek przekroić na pół i poukładać na biszkoptach tak, by na każdym leżały dwie połówki, pokrywając cały biszkopt.
Na tak przygotowane biszkopty z czekoladkami nałożyć połowę masy jajeczno -serowej.
Ponownie poukładać warstwę pozostałych biszkoptów, pamiętając o ich krótkim zamoczeniu w kawie.
Pokryć je pozostałą ilością masy.
Odstawić (najlepiej przykrywając folią spożywczą) na minimum 6 godz. do lodówki.
Przed podaniem górę posypać przesianym kakao w proszku.
Podzielić na cztery porcje starając się kroić między biszkoptami i ozdobić listkami mięty.
Smacznego!
Comments 1
Author
mikimama 2 lata temu
Bardzo pomysłowe!
Gość: [Jula] *.static.chello.pl 2 lata temu
Super, świetne połączenie!!! Dla mnie bomba! 🙂
wedelka 2 lata temu
Ciekawe 🙂
Gość: [Marta] *.centertel.pl 2 lata temu
Świetnie wygląda to tiramisu! *.*
Podoba mi się taka odmiana! 🙂