Na instagramie mnie znalazła. Że ja to ja. Że dzieci nasze razem do grupy w przedszkolu przecież. Ona na tej wsi naszej kwiaciarnie ma. I ta kwiaciarnia taka z mojej bajki bardzo. Z tablica przy wejściu ustawioną, na której ,,Miłego dnia” pisze, białymi, drewnianymi lampionami w środku, a bukiety czaruje w niej takie jak lubię najbardziej. Proste, skromne i piękne. Bez celofanów przeraźliwych, od spodu ze srebrną folią łączonych, bez wstążek plastikowych, nożyczkami podkręcanych. Ona zwykłego tulipana tak w szary papier owinie, koronkę jakoś doda czy sznurkiem owinie i czad taki, że 8 marca to był rok temu prawie przecież, a ja je dalej pamiętam. Ania. Po ponad roku udało nam się kawę razem wypić. O budowie i urządzaniu domów pogadać, targach staroci i skuteczności odplamiaczy (sic.), o dzieciach o dziwo troszkę tylko. Ciasto do tej kawy takie proste, niewymyślne upiekłam. Część mąki mielonymi migdałami zastąpiłam i z góry posypała nimi też. Zosia, mała córeczka Ani zjadła dwa kawałki naraz, więc pozwolę sobie przytoczyć tu przepis…
Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 150 g mielonych migdałów
- 100 g cukru białego
- 50 g cukru brązowego
- 120 g miękkiego masła
- 4 jajka
- 3-4 gruszek
- 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki imbiru w proszku (nie można go zastąpić świeżym)
- ok. 40-50 g płatków migdałowych
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cynamon, imbir, mielone migdały, całość wymieszać.
Gruszki umyć, obrać, pokroić w kosteczkę, odstawić.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, miksując dodawać po jednym jajku, a następnie zawartość miseczki z mąka i resztą składników.
Dodać do masy gruszki i delikatnie wymieszać, tak by oblepiły się one dokładnie ciastem.
Przelać do wysmarowanej masłem i obsypanej mąka tortownicy o średnicy ok.24 cm
Posypać płatkami migdałowymi.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C, przez ok. 45 min. (do tzw. suchego patyczka)
Smacznego!
Comments 1
Author
majanaboxing rok temu
Pięknie musi tam być u Ciebie na wsi.
Aguś, ciasto pyszne, takie są najlepsze. 🙂
gin86 rok temu
Rewelacyjnie to ciacho wygląda; uwielbiam migdałowe ciasta, są takie wilgotne i pyszne po prostu 🙂 Z gruszkami to musiało być niebo na talerzu 🙂
Świat jest zaskakująco mały 😉