Te muffinki to najlepszy sposób jaki znam za wykorzystanie ciemniejących bananów, bo takie właśnie są do nich najlepsze. Od kiedy przyniosłam je kiedyś mojej przyjaciółce Ewie, jej córka Ola piekła je potem kilka dni pod rząd, tak im przypadły do gustu 🙂
Składniki suche:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- łyżeczka sody
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru
Składniki mokre:
- pół szklanki oleju
- pół szklanki maślanki lub kefiru
- 1 jajko
- łyżka rumu (niekoniecznie)
- 2-3 rozgniecione banany
Wymieszać osobno składniki suche i mokre, wlać składniki mokre do suchych, dodać banany i niedbale wymieszać widelcem, tylko tak by składniki się połączyły. Piec w natłuszczonej (lub wyłożonej papilotkami) formie na 12 muffinek ok. 25 min. (sprawdzać drewnianym patyczkiem) w temp. 175 stopni C. Za sprawa bananów są mięciutkie nawet następnego dnia.
Smacznego!
Comments 1
Author
jarka63 9 lat temu
Upiekłam mufinki bananowe wg Twojego przepisu i po raz pierwszy wyszły mi właśnie takie jakie jadłam w Anglii – wilgotne i gruzłowate,mmm, dziękuję!
andziaa13 8 lat temu
przepis super!
olusia_00 7 lat temu
Bardzo pyszne właśnie 30 min temu skończyłam je piec zapach boski wszystkim smakowały ; )
karpiniuk 6 lat temu
Przepis fajny, wiem bo upiekłam. Dotychczas robiłam takie mufinki z jagodami, ale mufinki z bananami też są super.
Gość: [Sonia] *.kliknet.pl 5 lat temu
PĄCZKOWE MUFFINKI Z DŻEMEM smaczne były nawet na zimno 🙂 Dziś biorę się za bananowe 🙂
Gość: [Olka] *.warszawa.vectranet.pl rok temu
Dobry przepis to znajdzie się nawet po latach. Wyszperałam go gdzieś, upiekłam i wyszły mega. Są u mnie we wpisie z odnośnikiem do Twojego super przepisu.
Gość: [Gość] *.play-internet.pl 10 miesięcy temu
Kurczę, a nie mam sody 🙁