Proste ciasto kakaowo-bananowe ( wersja fit )

Aga Ciasteczkolandia ciasta, czekoladowe, fit, PRZEPISY 7 Comments

Nie jest to najbardziej fotogeniczne ciasto z jakim miałam do czynienia, ale  jedne z najsmaczniejsze zdrowych ciast, które do tej pory piekłam (pod warunkiem, że lubi się banany, bo są one delikatnie wyczuwalne w smaku). Piekę je gdy mam nadmiar bardzo dojrzałych, miękkich, brązowiejących już bananów, a mało czasu. Zawiera w sobie wyłącznie zdrowe składniki ,które oczywiście można zamienić na te mniej zdrowe, tylko po co… Jest mięciutkie, w sam raz słodkie, banalnie proste w wykonaniu, szybkie, zawsze się udaje i znika w jedno popołudnie…

Korzystając z okazji, z całego serducha pragnę Was prosić o głos na mój dom, który bierze udział w plebiscycie na najpiękniejsze wnętrze. Jesteśmy ostatnim domem, na samym dole (Aga ze Śląska) siedzimy przy choince, wystarczy kliknac ,,lubie to”. Jeśli macie ochotę zostawić tam również komentarz, weźmiecie wówczas udział w konkursie dla głosujących. Z góry bardzo, bardzo dziękuję… Link tutaj (KLIK)

Składniki:

  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej
  • 1/2 szklanki cukru kokosowego (lub brzozowego)
  • 3 łyżki kakao (ja używam sproszkowanego karobu)
  • 3 pełne łyżki oleju kokosowego (masło klarowane też będzie dobre)
  • 1 duże jajko
  • 100 ml mleka kokosowego  (lub innego roślinnego)
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie)
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Banany obrać, pognieść dokładnie widelcem, wbić do nich jajko, wymieszać.

W drugiej misce wymieszać mąkę z cukrem, kakao, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i wanilia. Dodać banany, olej kokosowy (jeśli jest z lodówki to wcześniej podgrzać trochę) i mleko, wymieszać.

Zawartości obu miseczek połączyć i wymieszać widelcem.

Przełożyć do formy tzw. keksówki wysmarowanej tłuszczem.

Piec w temp. 180 stopni przez ok 40-45 min.

Po upieczeniu odstawić na kwadrans przed wyjęciem z formy.

Upieczcie koniecznie…

Smacznego!

 

Comments 7

    1. Post
      Author
  1. Szybkie ciacho w wykonaniu i bardzo smaczne, nawet mój mąż stwierdził, że jedno z lepszych ciast jakie jadł 😉
    Jedynie zamiast cukru kokosowego (jakoś mi nie odpowiada jego smak) dałam erytrytol.
    Z pewnością będzie częściej gościł w weekendy na naszym stole 🙂

    1. Post
      Author

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *