Nie jest to najbardziej fotogeniczne ciasto z jakim miałam do czynienia, ale jedne z najsmaczniejsze zdrowych ciast, które do tej pory piekłam (pod warunkiem, że lubi się banany, bo są one delikatnie wyczuwalne w smaku). Piekę je gdy mam nadmiar bardzo dojrzałych, miękkich, brązowiejących już bananów, a mało czasu. Zawiera w sobie wyłącznie zdrowe składniki ,które oczywiście można zamienić na te mniej zdrowe, tylko po co… Jest mięciutkie, w sam raz słodkie, banalnie proste w wykonaniu, szybkie, zawsze się udaje i znika w jedno popołudnie…
Korzystając z okazji, z całego serducha pragnę Was prosić o głos na mój dom, który bierze udział w plebiscycie na najpiękniejsze wnętrze. Jesteśmy ostatnim domem, na samym dole (Aga ze Śląska) siedzimy przy choince, wystarczy kliknac ,,lubie to”. Jeśli macie ochotę zostawić tam również komentarz, weźmiecie wówczas udział w konkursie dla głosujących. Z góry bardzo, bardzo dziękuję… Link tutaj (KLIK)
Składniki:
- 2 bardzo dojrzałe banany
- 3/4 szklanki mąki orkiszowej
- 1/2 szklanki cukru kokosowego (lub brzozowego)
- 3 łyżki kakao (ja używam sproszkowanego karobu)
- 3 pełne łyżki oleju kokosowego (masło klarowane też będzie dobre)
- 1 duże jajko
- 100 ml mleka kokosowego (lub innego roślinnego)
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta cynamonu (opcjonalnie)
- łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
Banany obrać, pognieść dokładnie widelcem, wbić do nich jajko, wymieszać.
W drugiej misce wymieszać mąkę z cukrem, kakao, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i wanilia. Dodać banany, olej kokosowy (jeśli jest z lodówki to wcześniej podgrzać trochę) i mleko, wymieszać.
Zawartości obu miseczek połączyć i wymieszać widelcem.
Przełożyć do formy tzw. keksówki wysmarowanej tłuszczem.
Piec w temp. 180 stopni przez ok 40-45 min.
Po upieczeniu odstawić na kwadrans przed wyjęciem z formy.
Upieczcie koniecznie…
Smacznego!
Comments 7
Uwielbiam takie gnieciuchy mieszane widelcem 🙂 lecę piec 🙂 Buziol, ja już zagłosowałam 🙂
To ciasto wygląda wspaniale! Do tego jest w wersji fit, więc można się nim objadać bez większych wyrzutów sumienia, super! 🙂
Czekam z niecierpliwością na kolejne wpisy. Pozdrawiam 🙂
Temperatura podana jest przy grzaniu góra dół? Czy musi być włączony termoobieg ?
Author
Amanda wystarczy góra dół, tak zwykle piekę 😉 Pozdrawiam
Szybkie ciacho w wykonaniu i bardzo smaczne, nawet mój mąż stwierdził, że jedno z lepszych ciast jakie jadł 😉
Jedynie zamiast cukru kokosowego (jakoś mi nie odpowiada jego smak) dałam erytrytol.
Z pewnością będzie częściej gościł w weekendy na naszym stole 🙂
Author
Bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz 🙂 Uściski!
Wspaniałe aromatyczne ciasto. Upiekłam w formie muffinek.