Chlebek bananowy (Banana bread Nigelli Lawson)

Aga Ciasteczkolandia ciasta, ciasta z owocami 1 Comment

Propozycja dla każdego, nawet osób, które zaczynają przygodę z pieczeniem. Doskonała alternatywa dla miłośników muffinek bananowych. Jeden z najlepszych sposobów na wykorzystanie bardzo dojrzałych (brązowiejących wręcz)) bananów. Banalnie proste, smaczne ciasto do podjadania w tygodniu ze szklanką mleka, czy herbaty. Moje dzieci z nim przepadają. Zapach, którym wypełni się dom podczas jego pieczenia, poprawi humor wszystkim domownikom. Czy banany pod wpływem ciepła nie uwalniają przypadkiem endorfin?

Składniki:

  • 100 g rodzynek
  • 75 ml burbona lub rumu
  • 175 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ sody oczyszczonej
  • ½ soli
  • 125 g stopionego masła
  • 150 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 4 małe bardzo dojrzałe banany (ok. 300g)
  • 60 g siekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Rodzynki zalać rumem/burbonem w rondelku i doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na godzinę.

Do miseczki wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i starannie wymieszaj.

W większej misce zmieszaj stopione masło z cukrem, tak by cukier się rozpuścił. Mieszając wbijać po kolei jajka i dodać rozgniecione banany.

Wmieszaj w masę, najlepiej drewnianą łyżką, orzechy, (odsączone!) rodzynki i ekstrakt waniliowy.

Dosypuj po jednej trzeciej części sypkich składników, mieszając po każdym dodaniu.

Keksówkę o wymiarach 23 x 13 x 7 cm wysmarować masłem i wysypać mąką (ja wyłożyłam ją papierem do pieczenia)

Przelać ciasto do foremki i piec (na środkowym poziomie piekarnika) przez ok 1 – 1 ¼ godz. Jeśli cisto jest upieczone, wbita w niego wykałaczka, po wyciągnięciu będzie sucha i czysta. Po upieczeniu odstawić cisto do ostygnięcia.

UWAGI:

Na pewno wielu z Was nie przepada za rodzynkami. Ja mam do nich stosunek obojętny, nie jestem fanką, ale też nie przeszkadzają mi. W tym cieście ja ich nie wyczuwam, to tak jakby stanowiły ciasto, a nie były ich dodatkiem. Wyjątkowo opornych sugeruję użycie suszonej żurawiny lub drobno pokrojonych suszonych moreli. Nie piekłam takiej wersji, ale nie widzę powodu, dla którego ten eksperyment miałby się nie powieść.

Smacznego!

chlebek bananowy

Źródło: ,,Jak zostać domową boginia” Nigella Lawson

Comments 1

  1. Post
    Author

    ervisha 5 lat temu
    Taki domowy wypiek najlepszy 🙂

    blenda2007 5 lat temu
    do kawusi jak znalazl:)

    majanaboxing 5 lat temu
    Cudowny ten chlebek Vanilko ! Banankowe są dobre, takie mięciutkie i pyszne.:)

    Gość: [Asia] *.dynamic.chello.pl 5 lat temu
    Taki chlebek z rumem to coś pysznego 🙂

    restauracjadomowa 5 lat temu
    bardzo podoba mi się przepis, nie ma w nim drożdzy więc jest w sam raz dla mnie:)

    mazi04 2 lata temu
    ciasto pyszne a przy tym banalnie proste, serdecznie polecam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *