Czekoladową wieże upiekłam na dwudzieste urodziny mojej siostry. Dwudzieste! A pamiętam telefon do szpitala i to zaskoczenie, że jest dziewczynką a nie chłopcem. Była mała, szczupła i krzyczała wniebogłosy przy kąpieli. Trzy lala później nabierała się, że klamka do mojego pokoju jest gorąca, nie dotykała jej więc i nie wchodziła do środka…11 lat różnicy to dużo. Za dużo żeby w dzieciństwie bawić się razem lalkami, mieć wspólnych znajomych, rozumieć swoje problemy i decyzje. Jesteśmy jak dwie krople…benzyny. Całkowicie inne, ale to nie przeszkadza mi Ją kochać i piec dla Niej torty 🙂 Sto lat Madzinku!
Składniki:
- 6 białek dużych jaj
- 300 g złocistego, drobnego cukru
- 3 łyżki kakao w proszku
- 1 łyżeczka czerwonego octu winnego
Na papierze do pieczenia odrysuj (przy pomocy foremki/talerzyka o tej średnicy) trzy okręgi o średnicy 20 cm. Potrzebne są trzy blachy, ja mam dwie, ale przycięłam papier i udało mi się zmieścić dwa okręgi na jednej (tej bez wygiętych boczków) blaszce.
Białka ubij na sztywno, a następnie dosypuj po łyżce cukru, miksując po każdej z nich.Nie spiesz się! Pianę posyp kakao w proszku, skrop octem i wymieszaj delikatnie, ale konkretnie.
Podziel i rozłóż ją równo na 3 przygotowanych okręgach.
Piecz w 140ºC przez godzinę, po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw nim bezy do ostygnięcia. Najwygodniej piec je wieczorem i zostawić na noc w piekarniku.
Krem:
- 6 dużych żółtek
- 100 g złocistego drobnego cukru
- 2 łyżki kakao w proszku
- 2 łyżki mąki pszennej
- 300 ml mleka 3,2%
- 300 ml śmietany kremówki
- 100 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 20 g orzechów włoskich (w oryginale posiekanych pistacji)
Żółtka utrzyj z cukrem, mieszając dodaj kakao i mąkę (ja je przesiałam).
W rondlu podgrzej mleko i śmietanę, a następnie wlej je do jajek z cukrem, mieszając przy tym trzepaczką,
Przelej całość z powrotem do rondla i nie przerywając mieszania doprowadź do wrzenia.
Gdy krem zgęstnieje ściągnij go z ognia.
Czekoladę roztop w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, dodaj ją wraz z ekstraktem waniliowym do kremu i wymieszaj, by wszystko ładnie się połączyło.
Odstaw krem do ostygnięcia. Jeśli zależy Ci na czasie, wstaw rondel z nim, do lodowatej wody i mieszaj, wówczas szybko wystygnie. Żeby uniknąć tworzenia się skórki na wierzchu można na krem przesiać warstwę cukru pudru.
Bezowy blat połóż na paterze/talerzu, pokryj 1/3 częścią kremu, przykryj kolejnym blat i tak na przemian.Górę posyp orzechami
Uwagi:
Bezowe blatu upiekłam dzień wcześniej wieczorem, wystygły przez noc w piekarniku. Krem przygotowałam i przełożyłam nim tort rano, a podany był popołudniu. Do tego czasu przechowywany był w lodówce i w związku z tym, beza nabrała wilgoci, krem ją rozmiękczył i nie była już taka chrupiąca jak na zdjęciu, straciła też na wysokości. Dało się ją pokroić, ale powstał tort-deser z pysznym kremem o smaku (domowej roboty!) czekoladowego budyniu. Jeśli więc zależy Wam na jego dostojnym wyglądzie, przygotujcie krem i bezę wcześniej (przechowując w temp.pokojowej) i połączcie obie te części możliwie krótko przed podaniem.
Myśl o konieczności podgrzewaniu żółtek, u osób mniej doświaydczonych cukierniczo, może rysować w głowach wizję tortu przełożonego jajecznicą, pragnę uspokoić, mały ogień i ciągłe mieszanie nie pozwolą do tego dopuścić.
Z bezowymi blatami jest niewiele pracy, krem wymaga troszkę zabawy, ale nie jest skomplikowany.
Polecam, tort łączy w sobie niebanalny wygląd z doskonałym smakiem.
Smacznego!
źródło przepisu: ,,Jak zostać domową boginią” Nigella Lawson
Comments 1
Author
ojciec_wwwirgiliusz 5 lat temu
Chyba kaloryczna wieża:-) Wygląda kusząco…
agson_1 5 lat temu
Piękny tort!
kasiaaaa24 5 lat temu
Wszystkiego najlepszego dla siostry 🙂
A wieża – WOW
Fajna z Ciebie siostra 🙂
Gość: [mojetworyprzetwory] *.limes.com.pl 5 lat temu
Piękny! Tylko pozazdrościć Madzi takiej siostry jak Ty;)
ilovebake.pl 5 lat temu
Fantastyczna 🙂
cuda.wianki 5 lat temu
cudny! a wiesz, ja też mam młodszą siostrę (7 lat różnicy) i cos wiem na temat wspólnego dzieciństwa ;-)) ale teraz, teraz, jest cudownie mieć młodszą siostrę, dla której sie jest ostoją…
kuchnia_breni 5 lat temu
No, no.. ta wieża jest bardzo kusząca… 🙂
blenda2007 5 lat temu
oooo moge zostac Twoja siostra i tez zrobisz mi taki??:)
edysia79 5 lat temu
Najlepsze życzenia dla siostry!
Wieża cudowna 🙂
A wiesz, ja mam siostrę starszą o… 18 lat, która czasem traktuje mnie jak druga mama, a nie siostra 😉 Brata też mam, starszego o 7 lat. Taki duży rozrzut między nami.
No i zawsze się zarzekałam, że jak będę miała dzieci, to będzie mniejsza różnica wieku. No i wyszło nam: 6 lat 😉
Aga Sz. 5 lat temu
Ojciecze Www- nie jest tak źle, Ty i tak spaliłbyś wszystko na basenie przecież (o ile zdecydujesz się przepłynąć kilka długości, a nie stać w kolejce po Grześka w czekoladzie 😛
agson_1 – dziękuję…
kasiaaaa24 – dzięki Kasiu, fajnie jest stawiać na stół coś efektownego prawda? 🙂
mojetwojeprzetwory – Kochana, ja tam zazdroszczę Twoim Braciom Siostry i jej spiżarni…
iloveback.pl – dzięki, dzięki, dzięki 😉
cuda.wianki- nie wiedziałam! Ja ostoją w jej oczach nie jestem, bardziej drugą mamą (tą bardziej krytyczną) 🙂
kuchnia_breni – to się cieszę Słonko, bo to ciekawa alternatywa bezy Pavlovej 🙂
blenda 2007 – no pewa 😉
edysia79 – 18 lat! Fiu- fiu. W Waszym przypadku wersja, że mogłaby być Twoją mamą byłaby możliwa 🙂 Czy tak jak ja wstydziła się spacerowania z Tobą w wózku?
Gość *.icpnet.pl 5 lat temu
tort piękny! Między mną a moją siostrą też jest 11 lat różnicy 😉
majanaboxing 5 lat temu
O, nie wiedziałam, że masz siostrę młodszą o tyle lat, ale to cudna sprawa :). Życzę Madzi sto lat, wszystkiego najsłodszego:!:))
Czekoladowa wieża wygląda przepysznie 🙂
Gość: [Canette] *.dynamic.gprs.plus.pl 5 lat temu
Ależ zbieg okoliczności, bo moja siostra, co prawda 5 lat starsza, ale również upiekła mi właśnie TEN torcik na jedne z moich urodzin ! Bardzo dobry, słodki i z miłymi wspomnieniami 🙂
Aga Sz. 5 lat temu
majanko -dziękuję, nie wiem czy cudna, ale tak było pisane 🙂
Cannette- uwielbiam takie słodkie zbiegi okoliczności :)))pozdrawiam!
malgorzata.dz 5 lat temu
No, no, mieć siostrę, która piecze słodkości, to prawdziwy skarb. 🙂 Agnieszko, jesteś skarbem. 🙂 Cudowną wieżę przygotowałaś. 🙂
Ps. Agnieszko, dodam coś do „listy” podobieństw, chcesz? 🙂 Moja siostra również ma na imię Magda i jest młodsza ode mnie 9 lat. 🙂 To też dużo, choć nie tak dużo, jak 11. 😀
Uściski :*
Aga Sz. 5 lat temu
Małgorzata.dz hm no wiesz jak na starszą siostrę przystało, mam tez pewnie wady, mój sposób myślenia pokrywa się ze sposobem mylenia Mamy, a to w oczach siostry nie jest pewnie fajne i zrozumiałe 🙂 Przez Magdaleny list się wydłuża, oj tak 🙂
Gość: [Evitaa] *.ptwp.pl 5 lat temu
Ha, patrząc na tę wieżę choć przez chwilę chciałabym się stać Twoją młodszą siostrą :).
Gość: [CIASTECZKOWOITORTOWO] *.play-internet.pl 5 lat temu
podziwiam Pani piękne zdjęcia ,jestem pierwszy raz na niej
ten tort z Pavlovej jest śliczny ,na pewno kiedyś się skusze na niego
mikimama 5 lat temu
Cudowny!!!!
Pozdrawiam, Pati anahitka9 5 lat temu
Wow… Wspaniala!!! Te orzeszki, krem i blaty bezowe… Musialo smakowac niesamowice:)
stefaniastopiec 5 lat temu
Świetne przepisy z pewnością wypróbuje, najbardziej skusił mnie likier piernikowo-czekoladowy. Moja mam od jakiegoś czasu robi pyszny likier kawowy, więc z pewnością moja rodzina zasmakuje także tego przepisu . Pozdrawiam cieplutko i zaprasza do mnie =]