To orkiszowe ciasto z gruszkami powstało na bazie przepisu na rustykalne ciasto z jabłkami (klik), które znalazłam kiedyś w książce z włoskimi przepisami, zmieniłam tylko część mąki pszennej na orkiszową, biały cukier na brązowy, a gotowe ciasto posmarowałam galaretka brzoskwiniową, dzięki czemu zyskało brzoskwiniowy posmak i się ładnie się błyszczy.
Lubiane przez dzieci, które w naszym przypadku zarówno chętnie pomagają w jego pieczeniu, co potem je jedzą.
Szybkie i proste w wykonaniu, bez wyszukanych składników, takie z gatunku raz dwa i mamy coś na jesienny podwieczorek.
Składniki:
(szklanka o pojemności 250 ml)
- 125 g masła
- 100 g (pół szklanki) brązowego cukru (kokosowy tez będzie super)
- skórka otarta z 1 cytryny
- 2 jaja
- szczypta soli
- 1 szklanka mąki pszennej zwykłej
- 2/3 szklanki maki orkiszowej
- 90 ml ( 1/3 szklanki) mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4-5 gruszek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2-3 łyżki gładkiego dżemu/galaretki z brzoskwiń/moreli (opcjonalnie)
Masło, cukier i skórkę z cytryny ubić mikserem na kremową masę.
Dodawać po kolei jajka, a następnie dosypać sól i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Całość dokładnie wymieszać (lub zmiksować).
Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką tortownicy o średnicy ok. 25 cm. Nie będzie go dużo, spokojnie, piekąc się urośnie.
Gruszki obrać, przekroić na pół lub ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i skropić sokiem z cytryny.
Nożem naciąć na wypukłych stronach owocu kratkę i układać płaską częścią na cieście.
Piec w nagrzanym do 180°C przez około 40 min.
Upieczone ciasto posmarować dżemem i podawać.
Jeśli nie macie dżemu warto oprószyć je cukrem pudrem.
Smacznego!