kruche ciasteczka orkiszowe

Kruche ciasteczka orkiszowe

Aga Sz. ciasteczka, PRZEPISY 2 Comments

Smaczne, kruche, maślane ciasteczka w zabawnych kształtach będą smakowały nawet tym dzieciom, które przyzwyczajone są do smaku ciasteczek z mąki pszennej. Fajne na przyjęcia dla dzieci. U nas przygotowane na leśne urodziny Antosia (klik), mali goście chętnie po nie sięgali.

Składniki:

szklanka o pojemności 250 ml.

  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 szklanka pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 2 szczypty soli
  • 200 g miękkiego masła
  • ¾ szklanki drobnego brązowego cukru
  • pół szklanki syropu klonowego (można zastąpić syropem z agawy lub miodem)
  • 1 żółtko
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego opcjonalnie)

Mąkę orkiszowa połączyć z pełnoziarnistą, dodać sól, wymieszać.

W osobnej misie utrzeć mikserem masło z cukrem na puszysta masę. Dodać syrop klonowy,  żółtko, wanilie i miksować jeszcze chwilę.

Wsypać do masy mąki z solą i wyrobić mikserem, by składniki się połączyły.

Podzielić ciasto na dwie części, owinąć folią spożywczą i odstawić na ok. 20 min. do lodówki.

Duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia.

Wyjąć pierwszą część ciasta, rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 5-6 mm i wycinać foremkami w kształcie liści ciasteczka.

Przekładać na blachę.

Czynność powtórzyć z drugą partią ciasta.

Piec w rozgrzanym do 180ºC (termoobieg) piekarniku przez ok. 12 min. do momentu, aż się zarumienią.

Upieczone przełożyć na metalową kratkę do ostudzenia.

Przechowywać w metalowej puszce do tygodnia spokojnie.


kruche ciasteczka orkiszowe

Dobrej zabawy przy pieczeniu przy pieczeniu Wam życzę

Comments 2

    1. Post
      Author

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *