Smaczne, kruche, maślane ciasteczka w zabawnych kształtach będą smakowały nawet tym dzieciom, które przyzwyczajone są do smaku ciasteczek z mąki pszennej. Fajne na przyjęcia dla dzieci. U nas przygotowane na leśne urodziny Antosia (klik), mali goście chętnie po nie sięgali.
Składniki:
szklanka o pojemności 250 ml.
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- 1 szklanka pełnoziarnistej mąki pszennej
- 2 szczypty soli
- 200 g miękkiego masła
- ¾ szklanki drobnego brązowego cukru
- pół szklanki syropu klonowego (można zastąpić syropem z agawy lub miodem)
- 1 żółtko
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego opcjonalnie)
Mąkę orkiszowa połączyć z pełnoziarnistą, dodać sól, wymieszać.
W osobnej misie utrzeć mikserem masło z cukrem na puszysta masę. Dodać syrop klonowy, żółtko, wanilie i miksować jeszcze chwilę.
Wsypać do masy mąki z solą i wyrobić mikserem, by składniki się połączyły.
Podzielić ciasto na dwie części, owinąć folią spożywczą i odstawić na ok. 20 min. do lodówki.
Duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyjąć pierwszą część ciasta, rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 5-6 mm i wycinać foremkami w kształcie liści ciasteczka.
Przekładać na blachę.
Czynność powtórzyć z drugą partią ciasta.
Piec w rozgrzanym do 180ºC (termoobieg) piekarniku przez ok. 12 min. do momentu, aż się zarumienią.
Upieczone przełożyć na metalową kratkę do ostudzenia.
Przechowywać w metalowej puszce do tygodnia spokojnie.
Dobrej zabawy przy pieczeniu przy pieczeniu Wam życzę
Comments 3
Czy proszek do pieczenia albo soda nie są potrzebne?
Author
Nie, chyba, że zależy nam, żeby wyrosły bardziej niż na zdjęciach 😉 Miłego pieczenia!
W smaku są ok. Ale rozwałkowanie i uformowanie ciastek jest dla cierpliwych …. ciasto jest bardzo miałkie.