Delikatny, kremowy torcik bez pieczenia dla miłośników awokado i zdrowych słodkości. Limonka sprawia, że ciasto nie jest mdłe, syrop klonowy osładza dodając fajnej smakowej nuty, a olej kokosowy po schłodzeniu dobrze scala masę. Osoby, które przyzwyczajone są do smaku awokado będą zachwycone, inne mogą go uznać za dziwny, nie jest to więc ciasto, które polecam podać gościom, których upodobań w tej kwestii nie znacie.
Spód:
- 150 g ciasteczek kruchych (owsianych, bezglutenowych jakie tak lubicie)
- 50 gram orzechów nerkowców
- 50 g wiórków kokosowych
- sok i skórka z 1 limonki
- 50 g syropu klonowego
Ciasto:
- 4 duże dojrzałe, miękkie awokado (ok. 400g)
- 7 łyżek syropu klonowego (syrop z agawy tez będzie dobry)
- 4 pełne łyżki oleju kokosowego
- sok z skórka z limonki (skórkę sparzyć, albo tylko umyć jeśli używacie bio)
Małą (u mnie 20 cm) tortownicę z rozkładanymi bokami wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasteczka zmiksować w robocie kuchennym z orzechami i wiórkami kokosowymi.
Dodać do nich syrop klonowy, sok i skórkę z limonki. Ponownie zmiksować na jednolita masę.
Masę wyłożyć na jej spód tortownicy i dobrze ugnieść dłonią lub zewnętrzną stroną łyżki.
Odstawić do lodówki na min. 15 min.
Awokado obrać i dokładnie zmiksować z pozostałymi składnikami, aż do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji.
Wylać masę na przygotowany spód.
Wstawić do lodówki na ok. 6 godz. a najlepiej przygotować go wieczorem i zostawić tam na cała noc.
Jeśli zależy nam na czasie możemy wstawić go na pierwsze pół godziny do zamrażalnika, a potem do lodówki (po 4 godz. powinien być gotowy do krojenia).
Smacznego!
Comments 2
Wygląda obłędnie! 🙂 PEwnie smak to odzwierciedla 🙂
O jaaa, on jest z samego awokado?!??Czad! ❤️