Polubiłyśmy się ostatnio z mąką orkiszową. Mądrych książek się naczytałam i jakoś mi tak z nią po drodze, pszennej sporadycznie używam (do biszkoptu w sumie tylko). Muffinki, jak to muffinki- szybkie, łatwe, poręczne. W sam raz żeby złapać do rączki i biec dalej się bawić…
Składniki:
(szklanka o pojemności 250 ml)
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- 3 łyżki cukru (u mnie ksylitol)
- szklanka gęstego jogurtu
- 2 łyżki oleju (np. rzepakowy)
- 2 duże jajka
- 1½ szklanki jeżyn
W miseczce wymieszać dokładnie mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
Jogurt wymieszać z jajkami, olejem i cukrem i dodać do mąki.
Wymieszać tak, by składniki się pomieszały.
Przełożyć do 12 tradycyjnych lub 6 dużych foremek na muffinki.
Piec w nagrzanym do 180ºC przez ok. 30 min. (do tzw. suchego patyczka)
Smacznego!
Comments 1
Author
gosik2.0 10 miesięcy temu
Ja też zamieniłam zwykłą, pszenną mąkę na orkiszową. Pozdrawiam.