Czarne, wyrafinowane w smaku siostry malin. Pyszne i aromatyczne zarówno te drobne, leśne, jak i dorodne, ogrodowe. Jeżyny…Zaprzyjaźniłam je z sernikiem, dodały mu fajnego akcentu smakowego, stanowiąc jednocześnie jego ozdobę. Jest to jakiś sposób na pożegnanie lata…
Składniki spodu:
- 150 g ciasteczek zbożowych
- 70 g masła
składniki masy serowej:
- 700 g mielonego twarogu
- 150 g cukru
- 3 duże jaja
- łyżka cukru waniliowego lub łyżeczka ekstraktu wanilii
- galaretka cytrynowa, leśna lub Tortenguss
- kobiałka jeżyn
Spód tortownicy wyłożyć folią aluminiową.
Ciasteczka przełożyć do woreczka foliowego i zmiażdżyć wałkiem do ciasta- możliwie jak najdrobniej. Powstałe okruszki przesypać je do miseczki. Masło roztopić i połączyć z ciasteczkami, by uzyskać jednolitą, wilgotną masę. Wyłożyć nią spód i boki przygotowanej tortownicy o średnicy 24 cm, po czym całość wstawić do lodówki na 15 min.
Piekarnik nastawić na 175°C.
Ser zmiksować, dosypując cukier, cukier waniliowy i pojedynczo jajka.
Wyjąć tortownicę z lodówki, na spód wylać połowę masy. Rozsypać na nią kilka garści umytych, osuszonych jeżyn i przykryć je resztą masy.
Piec ok. 50 minut, po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić jego drzwiczki i zostawić w nim sernik jeszcze przez kwadrans. Następnie wyciągnąć i odstawić do całkowitego ostudzenia.
Wystudzony sernik ozdobić resztą jeżyn i polać cienka warstwą tężejącej galaretki (przygotowanej według przepisu na opakowaniu). Wystarczy połowa opakowania.
Przed podaniem sernik powinien poleżeć kilka godzin w lodówce.
Smacznego!
Comments 1
Author
mikimama 4 lata temu
Sernik wygląda wspaniale!
Gość: [aga] *.rybnet.pl 4 lata temu
Jaka jest średnica blachy?
Gość: [ladylaura] 90.170.94.* 4 lata temu
Jak z najlepszej cukierni,pozdrawiam.
Gość *.echostar.pl 4 lata temu
Ja nie mogę! Możesz wierzyć lub nie, ale tez miałam w planach weekendowych sernik z jezynami. 🙂 Całe szczęście, że nie dostałam jeżyn i kupiłam skladniki na brownie, bo nie miałabym słodkiego wpisu na ten tydzień 🙂
Gość: [bielinka] *.tktelekom.pl 4 lata temu
piękny!
Aga Sz. 4 lata temu
Dziękuję Wam bardzo… 🙂
Echostar ja ten sernik upiekłam (i sfotografowałam) w ubiegłym roku o tej porze, nie zdążyłam go wówczas dodać i dopiero teraz ma na blogu premierę 🙂
Aga- 24 cm 🙂
karmel-itka 4 lata temu
och, ale wygląda, cudowny!
majanaboxing 4 lata temu
Przepiękny jest ten sernik! Cudowne zdjęcia i po prostu mniam,mniaaaam 🙂
Gość: [Kulinarna Fuzja] *.neoplus.adsl.tpnet.pl 4 lata temu
Jak u Ciebie pięknie ! I sernik pierwsza klasa 🙂
bhp-nadican 4 lata temu
Co za serniczek 🙂
gin86 4 lata temu
Ależ cudowny ten sernik! Zakochałam się 🙂
Gość: [Basia] *.internetdsl.tpnet.pl 2 lata temu
Tak najbardziej to mi się ten talerz podoba 😉