To właściwie nie tyle przepis co sposób, by ułatwić sobie zimą przygotowanie szarlotki. Dokładnie w ten sam sposób przygotowuje jabłka do ciasta bez pasteryzowania, kiedy zużywam je od razu. Cukier może być jednego rodzaju, można go dodać więcej lub mniej, przyprawić według uznania i pominąć rodzynki, ważny jest tu tylko gatunek jabłek.
Najlepsze będą bladożółte, kruche, o soczystym i kwaśnym miąższu antonówki ( których użyłam tym razem). Doskonale sprawdzą się także szare renety.
Składniki:
- 3 kg jabłek (po obraniu i pokrojeniu ok. 2 kg)
- ¼ szklanki białego cukru
- ¼ szklanki brązowego cukru
- płaska łyżeczka cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 goździk (opcjonalnie)
- 2 garści rodzynek
Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki, a następnie w kosteczkę.
Wrzucić do garnka, dolać odrobinę wody, dosypać cukier, przyprawy i rodzynki.
Gotować kilka minut, aż trochę zmiękną, ale tak, by w większości zachowały swój kształt.
Przełożyć do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić i pasteryzować w garnku wypełnionym minimum do połowy wysokości słoików10 min.
Odstawić do góry dnem, aż przestygną.
Są świetne do szarlotki czy naleśników.
Comments 1
Author
mikimama 4 lata temu
a czekam na renetę i wtedy kroję od razu do szarlotki. Ale Twój sposób jest świetny do naleśników!
majanaboxing 4 lata temu
Takie jabłuszka to coś wspaniałego. Otworzyć takie zimą i delektować się ich smakiem i zapachem, a potem upiec szarlotkę. Mniam:)
ojciec_wwwirgiliusz 4 lata temu
Te na zdjęciu to antonówki? Wyglądają jak papierówki, jabłka które raczej w lipcu dojrzewają, ale może się mylę:-)
vanilia81 4 lata temu
Ojcze antonówki jak bum cyk cyk. Z drzewa starszego niż my oboje 😉 Papierówki są mniejsze, kolor mają podobny zgadza się i były na początku lata. Powstałby z nich momentalnie mus po takim potraktowaniu 🙂 Ale dobrze, że czuwasz nad sytuacją 😉
ojciec_wwwirgiliusz 4 lata temu
Zwracam honor. Po chwilowej amnezji przypomniałem sobie jak wyglądają antonówki. Na żywo bym ich nie pomylił, ale na zdjęciu o kiks łatwiej. Pardon. Kłaniam się:-)
Gość: [angela] 178.219.121.* 4 lata temu
Oczywiście antonówki 🙂 Najlepsze jabłka do ciasta 🙂
przepis muszę wykorzystać, pozdrawiam