Prosta szarlotka bezglutenowa

Aga Ciasteczkolandia ciasta, ciasta z owocami, fit, PRZEPISY 0 Comments

Przyznam, że miałam mały dylemat czy przepis ten opublikować, ponieważ nie ma się co oszukiwać, szarlotka ta nie tak smaczna jak klasyczna szarlotka z mąka pszenną i masłem. Jest jednak zjadliwa, a dla osób nietolerujących glutenu, przyzwyczajonych do ciast na bazie innych mąk może i zbawienna, tak więc koniec końców zdecydowałam, że przepis podam. Synowie autorki przepisu za nią przepadają, więc może mój sceptycyzm nie jest uzasadniony…

Składniki:

(Przepis na blaszkę max. 23x 23 cm)

do odmierzania używam zawsze szklanki o szklanka o pojemności 250 ml

  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/4 szklanki ksylitolu (użyłam cukru kokosowego)
  • 1/2 szklanki wody
  • ziarenka wanilii (użyłam pół łyżeczki ekstraktu waniliowego)
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki nasion chia rozmoczonych w 2 łyżkach wody (przepis zakłada zastępczo 1 jajka przepiórki)
  • 2 łyżki masła klarowanego

wierzch:

  • 5 lub więcej jabłek ( warto dać więcej)
  • solidna garść rodzynek (dodają ciastu słodyczy, jesli chcecie je pominąć, dodajcie do jabłek trochę cukru)
  • solidna garść wiórków kokosowych
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • sok z połowy limonki (opcjonalnie)

Wszystkie składniki spodu ciasta połączyć, zagnieść, owinąć w folię i schować do lodówki. Ciasto będzie miało konsystencję mokrego piasku i takie ma być (na etapie pieczenia sok z jabłek ładnie je sklei).

Jabłka umyć, obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Kiedy puszczą sok posypać je mąką ziemniaczaną (jeśli użyty gatunek jabłka nie puszcza soku, dolać troszkę wody) i starannie wymieszać.

Dodać rodzynki  i jeśli jabłka nie są kwaśne dodać sok z limonki.

Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć na nią ciasto, ugniatając palcami lub zewnętrzną strona łyżki.

Ciasto posypać połową wiórków kokosowych i piec w piekarniku rozgrzanego  do 190 stopni C.   do zarumienienia, ok. 15 min.

Przepis pochodzi z książki Hanki Ciężadło ,,Survival dla alergików” wyd. Mando

Pięknej jesieni Wam życzę, niech pachnie szarlotką…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *