,,Przychodzi taki moment, kiedy przestajemy wierzyć w św. Mikołaja i to jest nasz wielki błąd.” Zgadzacie się z tym zdaniem? Ja bardzo…
Zwyczaj zostawiania wieczorem św. Mikołajowi ciasteczek i szklanki mleka, by ten mógł się nimi poczęstować wpadając do nas w nocy z prezentami, uważam za uroczy. Co roku piekę z dziećmi małe słodkości i kiedy rano zastajemy w kuchni pustą szklankę i okruszki na talerzyku, sama nie jestem pewna, czy to mąż wykonał zlecone mu zadanie, czy może jednak był u nas Mikołaj…
W ciasteczkach tych połowę mąki zastąpiono mielonymi migdałami, które w połączeniu z cukrem pudrem przypominają smakiem marcepan i przywodzą na myśl świąteczne słodkości znane z Niemiec czy Austrii.
Proste w wykonaniu, słodkie, z cynamonową nutą. Mikołaj będzie zachwycony!
W szczelnie zamkniętej puszce można je przechowywać nawet 3 miesiące!
Składniki :
- 200 g mielonych migdałów
- 150 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 50 g drobnego cukru
- 2 białka
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość ½cm – 1cm i wycinać gwiazdki.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 10-15 min. w temp. 150°C
Lukier :
- 1 białko
- cukier puder (ok. 150 g)
Białko ubić, a następnie miksując dosypać tyle cukru pudru, by powstała gęsta polewa. Przestudzone ciasteczka pokryć lukrem i odstawić, by ten dobrze na nich zastygł.
Smacznego!
Comments 1
Author
Gość: [http: slodkiedomowezycie.blogspot.com ] *.neoplus.adsl.tpnet.pl 4 lata temu
Cudnie wyglądają… muszą pysznie smakować…
majanaboxing 4 lata temu
Vanilko kochana, śliczne są te gwiazdki 🙂
Fajne jest takie wspólne pieczenie ciasteczek. 🙂 My też pieczemy,ale nie mieliśmy czasu w tygodniu i chyba dopiero w weekend jakieś ciasteczka powstaną. Pozdrawiam ciepło:)
gin86 4 lata temu
Wyglądają wspaniale, pyszne musiał być 🙂 Mikołaj z pewnością był zachwycony 🙂
mikimama 4 lata temu
Wyglądają rewelacyjnie! Uwielbiam wszystko co migdałowe….
vegazone 4 lata temu
pychotka! 🙂