Speculoos to kruche, płaskie, korzenne ciasteczka w kształcie figurek uwielbiane w Belgii i Holandii (tam pod nazwą speculaas) z odciśniętym ornamentem. Tradycyjnie pieczone w specjalnych, drewnianych formach. Pamiętam z dzieciństwa wersję, której jedną stronę ciasteczka pokrywały płatki migdałowe (które oczywiście w pierwszej kolejności odrywałam). Sama nigdy ich nie piekłam, pewnie głównie z powodu braku form, ale chętnie je kupuję, a w tym roku zrobiłam z nich krem, który sprawdzi się do posmarowania zimą tostów, gofrów czy przełożenia ciasta.
Uczciwie przyznam, że wersja z białą czekoladą i cukrem trzcinowym przytłacza słodyczą ( dziwne, że piszę to ja-ta, która bez mrugnięcia okiem jest w stanie opróżnić puszkę skondensowanego, słodzonego mleka…) Uważam, że wersja z gorzką czekoladą jest w duecie ze słodkimi, korzennymi ciasteczkami rozsądniejsza.
Składniki:
- 150 g korzennych ciasteczek speculoos
- 2 łyżki miodu
- 30 g cukru (zwykły lub trzcinowy)
- 100 ml mleka
- 50 ml oleju
- 90 g ulubionej czekolady (białej, mlecznej, gorzkiej lub mieszanki powyższych)
Ciasteczka podpiec przez 10 min. w piekarniku nagrzanym do 150°C.
Przestudzić je i zmiksować na proszek.
Dorzucić do ciasteczek drobniutko pokrojona, lub startą na tarce
czekoladę.
Mleko podgrzać z miodem i cukrem. Odstawić z ognia i wsypać do mlecznej mieszanki ciasteczka z czekoladą
Wymieszać, by czekolada się rozpuściła (w razie potrzeby całość krótko podgrzać).
Do uzyskanej gładkiej masy dolać powoli olej i całość dokładnie połączyć.
Ciepły krem przelać do słoiczków i odstawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
źródło: Singrid Verbert ,,Smakowite prezenty”
Comments 1
Author
mikimama 4 lata temu
Fajny jest taki krem… wiedziałabym do czego go wykorzystać…
boommar 4 lata temu
Wygląda smakowicie. Poczułem ochotę na taki krem 😉 Dzięki za pomysł i przepis.
Pozdrowienia
majanaboxing 4 lata temu
Niesamowity jest ten krem. Chciałabym skosztować 🙂
Gość: [piece gazowe] 178.218.230.* 4 lata tem
Pomysł genialny, chyba wykorzystam w tym roku na święta, już mam kilka fajnych pomysłów do czego go wykorzystać 🙂
tu-tusia 4 lata temu
Bardzo intrygujący jest ten krem 🙂
Gość: [gyros sałatka] *.dfri.se 3 lata temu
Pysznie, prosto i czekoladowo, coś dla mnie 😉
Gość: [Magdzikowe Wypieki] *.ssp.dialog.net.pl 3 lata temu
Jadłam taki krem kupny w Holandii. Był przepyszny. Ale domowy to zawsze domowy, tylko jakoś się zebrać do tej pory nie mogłam, żeby go zrobić. Na pewno wypróbuje Twój przepis!!!
Pozdrawiam
Aga Sz. 3 lata temu
Dziękuję wszystkim za komentarze!
Magdzikowe wypieki – daj znać jak wypada w porównaniu z holenderskim oryginałem 😉
Gość: [lunka] *.marsoft.net 2 lata temu
Mam pytanie a mianowicie ile taki krem może stać? Oraz gdzie go przechowywać? I ile wytrzyma, miesiąc czy raczej nie? 😉 pytam się bo bardzo chciałabym zrobić ale jadłabym go raczej rzadko 😉
Aga Sz. 2 lata temu
Lunka – Najbezpieczniej przechowywać go w lodówce. Tyle w nim cukru, że 2-3 tygodnie będzie z pewnością da radę przetrwać (może zrób z połowy porcji, o uszczęśliw kogoś resztą 😉