babeczki z nutellą

Babeczki z nutellą

Aga Ciasteczkolandia babeczki & muffinki, PRZEPISY 1 Comment

babeczki z nutellą

Jestem, już jestem… 7 stycznia zostałam szczęśliwą mamą malutkiej Małgosi (pochwale się nią niebawem), mogę więc powiedzieć, że najsłodsza babeczka, została już z mojego ,,piekarnika” wyciągnięta 😉 Wszystko poszło dobrze, czujemy się świetnie. Doba wydaje się co prawda za krótka, by ogarnąć obowiązki domowe, trójkę dzieci, zająć się kwestiami wykończenia domu który budujemy, znaleźć czas dla siebie i bloga, ale słodkości pojawiają się na naszym stole, więc postaram się je w miarę możliwości pokazywać.

Dziś coś dla małych i dużych fanów nutelli. Proste w wykonaniu, smaczne babeczki, posypane kawałkami chrupiących orzechów laskowych. Nic nie stoi na przeszkodzie, by dodatkowo, po upieczeniu ponadziewać je nutellą…

Składniki:

  • 125 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 120 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 4 łyżki nutelli (lub innego kremu czekoladowo-orzechowego)
  • 2-3 łyżki mleka

Wszystkie składniki z wyjątkiem mleka zmiksować na gładką masę. Dodać mleko, ponownie zmiksować.

Formę do muffinek wyłożyć 12 papierowymi papilotkami i napełnić je równomiernie masą.

Piec w 175°C przez ok. 20 min. Będą gotowe, gdy wbity drewniany patyczek po wyciągnięciu nie będzie oblepiony ciastem.

Upieczone wyciągnąć z piekarnika, ostudzić chwilkę w formie, wydobyć i wystudzić na metalowej kratce.

Krem :

  • 200 g serka mascarpone
  • 200 g nutelli
  • garść orzechów laskowych do ozdoby

Zmiksować mascarpone z nutellą na gładki, jedwabisty krem. Za pomocą rękawa cukierniczego ozdabiać przestudzone babeczki, posypać posiekanymi orzechami laskowymi.

Smacznego!

Comments 1

  1. Post
    Author

    mikimama 3 lata temu
    Dawno nie piekłam babeczek… uwielbiam ten orzechowy zapach i smak…

    ojciec_wwwirgiliusz 3 lata temu
    Wreszcie, wielki come back 😉

    Gość: [Tatiana] *.rabbit.static.3s.pl 3 lata temu
    Gratuluję – jeju jak pięknie musi teraz być u Ciebie w domu, takie maleństwo, jego zapach – wspaniałości.Wszystkiego dobrego, dla maleństwa, rodzeństwa i rodziców ;))

    Gość: [magma] *.80-202-100.nextgentel.com 3 lata temu
    rewelacyjnie wygląda:)

    redhead93 3 lata temu
    Wyglądają obłędnie! Porywam jedną ! 🙂

    malgorzata.dz 3 lata temu
    Agnieszko, babeczki babeczkami, ale przede wszystkim gratulacje i ogromne, ogromne uściski dla całej rodziny, ale zwłaszcza dla Ciebie i Małgosi! 🙂 Dochodź szybko do formy, a córeczka niech Wam zdrowo rośnie. 🙂
    Ps. No i cóż za piękne imię! (chyba dzisiaj nie bardzo popularne, prawda? 😉

    majanaboxing 3 lata temu
    Cudowne babeczki, ale Małgosia cudowniejsza!
    Zdrówka dla Was, wszystkiego co najlepsze dla całej cudownej Rodzinki ! :*

    Gość: [Ginger] *.neoplus.adsl.tpnet.pl 3 lata temu
    Witam!
    Planuję zrobić jutro te babeczki, ale mam pytanie odnośnie kremu. Czy wytrzyma kilku godzinną podróż i nadaje się do temperatury pokojowej czy raczej spłynie jeśli nie będzie w lodówce ? Bardzo proszę o szybką odpowiedź 🙂 Pozdrawiam

    Aga Sz. 3 lata temu

    Ginger- krem to nutella i mascarpon: nutella w lodówce wiadomo twardnieje ,mascarpone raczej nie zmieni konsystencji, ale generalnie z racji tego, że to nabiał w lodówce przechowywane powinno być. Latem, te kilka godzin podróży mogłoby im nie posłużyć, ale temp. na zewnątrz jest teraz lodówkowa prawie. Ja bym zrobiła, przed wyjazdem przechowywała w lodówce, a potem nie nagrzewała samochodu za bardzo. Możesz też dodać do kremu trochę rozpuszczonej, ostygniętej czekolady, kiedy wróci do swojej konsystencji krem będzie stabilniejszy Pozdrawiam!

    Gość: [Ginger] *.neoplus.adsl.tpnet.pl 3 lata temu
    Bardzo dziękuję za szybką odpowiedz , zastosuję się do wskazówki 🙂
    Pozdarawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *