Promyki słońca zamknięte w słoiczkach. Brązowy cukier jeszcze bardziej podkreśla ciepłą nutę brzoskwini. Na porannych tostach smakują świetnie 🙂
Składniki:( na dwa 150ml słoiczki)
- kilogram dojrzałych brzoskwiń ( waga po obraniu i pozbawieniu pestek)
- pół szklanki brązowego cukru
- pół szklanki wody
Brzoskwinie umyć, obrać, pozbawić pestek. Odważyć kilogram i pokroić w kosteczkę (1-2 cm)
Wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać sok z cytryny i gotować na małym ogniu przez 30 min.
Dosypać cukier i gotować kolejne pół godziny, mieszając od czasu do czasu by nie przywarły do dna.
Następnego dnia (lub po kilku godzinach przerwy) gotować kolejną godzinę (pilnując, by ich nie przypalić)
Przełożyć do wyparzonych słoiczków i dobrze zakręcić. Ja dodatkowo je pasteryzuje (gotując zakręcone słoiczki przez 10min. w garnku wypełnionym do połowy ich wysokości wodą)
Gotowe dżemy ustawić do góry dnem, aż przestygną.
Comments 1
Author
Gość: [Evitaa] *.ptwp.pl 4 lata temu
W ubiegłym roku pierwszy raz robiłam dżemy z brązowym cukrem. Ciekawie podkreśla smak (i kolor) owoców. Brzoskwiniowego jeszcze nie próbowałam, wygląda pysznie 🙂
majanaboxing 4 lata temu
Pyszny dżem Kochana. Ja ostatnio zaniedbałam robienie przetworów, ale na razie nie mam do tego głowy.
Podziwiam sobie u Ciebie 🙂
Pozdrowionka 🙂
karmel-itka 4 lata temu
polecam dodać do brzoskwini lawendę. można się zapaść pod ziemię z rozkoszy!
Gość: [bielinka] *.tktelekom.pl 4 lata temu
idealny 🙂