Parę dobrych lat temu jadłam taką crostatę we Włoszech. Pod nazwą crostata di albicocche można ją było kupić nawet w supermarkecie. Kruche ciasto ze słodkich, morelowym nadzieniem z dżemu z charakterystyczną ozdobą kratką pokrywającą całość. Prosto i smacznie- jak to we Włoszech 🙂
Składniki: (u mnie foremka ma 20 cm, ale wystarczy na większą)
- 20 dag mąki (najlepiej krupczatki)
- 15 dag zimnego masła
- 7 dag cukru pudru
- 1 żółtko
- kilka łyżek zimnej wody
- słoik dobrego morelowego dżemu (używam bonne maman)
Mąkę połączyć z masłem, dodać cukier puder, żółtko i stopniowo wodę.
Zagnieść ciasto, uformować je na kształt spłaszczonej kuli i włożyć na godzinę do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 200ºC.
Formę do tarty wyłożyć ciastem, odłożyć pozostał część (powstaną z niej paseczki na górze ciasta).
Spód podziurkować widelcem i piec przez ok. 15 min.
Jeśli zależy nam by spód się nie wybrzuszył, można na cieście położyć koło wycięte z papieru do pieczenia, a na nie wysypać suchą fasolę lub ceramiczne kulki do pieczenia, zagwarantuje Jeśli stosujemy tą metodę to po 10 min. należy fasolki usunąć i piec spód kolejne 5 min. bez nich.
Na podpieczony spód nakładamy słoik morelowego dżemu, na niego paski wycięte z reszty ciasta tak, by utworzyły kratkę i pieczemy jeszcze ok. 15 min. aż paski ciasta się się zarumienią
Upieczoną crostatę wyciągamy z piekarnika, odstawiamy by przestygła.
Smacznego!
Comments 1
Author
mikimama 4 lata temu
Idealna na taki piękny dzień jak dzisiaj…
vegazone 4 lata temu
Przepiękna! I jaka urocza paterka 😉
majanaboxing 4 lata temu
Wspaniała! Uwielbiam 🙂
Gość: [bielinka] *.tktelekom.pl 4 lata temu
cudowne! 🙂
ojciec_wwwirgiliusz 4 lata temu
Samowyzwalacz?
Aga Sz. 4 lata temu
dziękuję Dziewczyny :*
Ojcze- poinstruowana siostra… 😉