crostata z dżemem morelowym

Crostata z dżemem morelowym

Aga Sz. Uncategorized 1 Comment

crostata z dżemem morelowym

Parę dobrych lat temu jadłam taką crostatę we Włoszech. Pod nazwą crostata di albicocche można ją było kupić nawet w supermarkecie. Kruche ciasto ze słodkich, morelowym nadzieniem z dżemu z charakterystyczną ozdobą kratką pokrywającą całość. Prosto i smacznie- jak to we Włoszech 🙂

Składniki: (u mnie foremka ma 20 cm, ale wystarczy na większą)

  • 20 dag mąki (najlepiej krupczatki)
  • 15 dag zimnego masła
  • 7 dag cukru pudru
  • 1 żółtko
  • kilka łyżek zimnej wody
  • słoik dobrego morelowego dżemu (używam bonne maman)

Mąkę połączyć z masłem, dodać cukier puder, żółtko i stopniowo wodę.

Zagnieść ciasto, uformować je na kształt spłaszczonej kuli i włożyć na godzinę do lodówki.

Piekarnik rozgrzać do 200ºC.

Formę do tarty wyłożyć ciastem, odłożyć pozostał część (powstaną z niej paseczki na górze ciasta).

Spód podziurkować widelcem i piec przez ok. 15 min.

Jeśli zależy nam by spód się nie wybrzuszył, można na cieście położyć koło wycięte z papieru do pieczenia, a na nie wysypać suchą fasolę lub ceramiczne kulki do pieczenia, zagwarantuje Jeśli stosujemy tą metodę to po 10 min. należy fasolki usunąć i piec spód kolejne 5 min. bez nich.

Na podpieczony spód nakładamy słoik morelowego dżemu, na niego paski wycięte z reszty ciasta tak, by utworzyły kratkę i pieczemy jeszcze ok. 15 min. aż paski ciasta się się zarumienią

Upieczoną crostatę wyciągamy z piekarnika, odstawiamy by przestygła.

Smacznego!

Comments 1

  1. Post
    Author

    mikimama 4 lata temu
    Idealna na taki piękny dzień jak dzisiaj…

    vegazone 4 lata temu
    Przepiękna! I jaka urocza paterka 😉

    majanaboxing 4 lata temu
    Wspaniała! Uwielbiam 🙂

    Gość: [bielinka] *.tktelekom.pl 4 lata temu
    cudowne! 🙂

    ojciec_wwwirgiliusz 4 lata temu
    Samowyzwalacz?

    Aga Sz. 4 lata temu
    dziękuję Dziewczyny :*
    Ojcze- poinstruowana siostra… 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *