Czarna porzeczka spotkała z pełnoziarnistą mąką, tworząc ciekawą wersję muffinek, do której z pewnością powrócę. Wspaniałe szczególnie na ciepło, choć wystudzone także smakują dobrze (np. jako pieczywo śniadaniowe, czy do zabrania na piknik). Naprawdę warto upiec!
Składniki:
(na ok. 9 szt, tradycyjnej wielkości muffinek)
- 120 g pełnoziarnistej mąki pszennej
- 60 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 200 g czarnej porzeczki (użyłam agrestoporzeczki)
- 60 g masła
- 1 jajko
- 200 mleka
Wsypać do miseczki oba rodzaje mąki, dodać proszek do pieczenia i sól- wymieszać.
Porzeczki umyć, oddzielić od łodyżek (najwygodniej zrobić to przy pomocy widelca), osuszyć i wsypać do mąki, delikatnie wymieszać.
Masło roztopić i ostudzić.
W drugiej miseczce wymieszać cukier z jajkiem, mlekiem i masłem.
Wlać powstałą mieszaninę do miseczki z mąką i szybko, niedbale wymieszać, tylko tak, by składniki obu miseczek się połączyły, uważając, by nie rozgnieść owoców.
Papierowe foremki umieścić w formie do muffinek napełnić do 2⁄3 wysokości ciastem.
Jeśli używacie takich sztywnych, papierowych foremek jak ja, albo silikonowych wystarczy ustawić je na blaszce.
Piec ok. 20 min w 200°C.
Gotowe popękają i z wierzchu zbrązowieją.
Wyjąć z piekarnika, poczekać aż trochę przestygną i podawać.
Uwagi:
Zamiast mieszaniny mąki pełnoziarnistej i zwykłej można oczywiście użyć tylko 200 g mąki zwykłej.
Smacznego!
Comments 1
Author
Gość: [kuchenny bałagan] *.dynamic.chello.pl 4 lata temu
Ale śliczne papilotki 🙂
mikimama 4 lata temu
Pyszniutkie!
chantel111 4 lata temu
ooo jak ładnie opakowane 🙂
Gość: [magma] *.80-202-102.nextgentel.com 4 lata temu
wyglądają pysznie:) rewelacja:)
majanaboxing 4 lata temu
Są piękne! Cudne papilotki i śliczne krzesełko 🙂