Wiosenny torcik kanapkowy z kremem z białego sera i łososiem

Aga Ciasteczkolandia PRZEPISY, Wielkanoc, wytrawne 1 Comment

Ten tort to taki kulinarny żart. Biszkopt zastąpiłam chlebem, a bitą śmietanę białym serkiem z dodatkiem jogurtu naturalnego. To nic innego jak warstwowa kanapka, tylko taka na widok której dorośli się uśmiechają, a dzieci najpierw otwierają szeroko oczy, potem zadają pytania:

Mamusiu…

– ,,dlaczego będziemy jeść tort na śniadanie?”

– ,,czy to białe to jest bita śmietana?”

– ,,a dlaczego ozdobiłaś tort łososiem?”

– ,,będziemy śpiewać sto lat ?”

Po wysłuchaniu odpowiedzi mówią ,,łaaał”, a na końcu w ciszy (analizując zjawisko) zjadają cały kawałek.

Można przygotować go wieczorem i podać na niedzielne śniadanie. Sprawdzi się też jako element zimnej płyty na przyjęciu ( wówczas sugeruję przygotowanie go w prostokątnej formie, będzie się wygodniej kroił). Na górę można dodać oliwki, łososia zastąpić szynką, a rzodkiewki pomidorami. Ser sernikowo- kanapkowy, po rozmieszaniu z jogutrem zapewni najlepszą konsystencję do rozsmarowania.

Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego tak ważne dla mnie jest, by codziennie pojawiały się na naszym stole.

Składniki:

na okrągłą foremkę o średnicy 18- 20 cm

  • Bochenek/ paczka chleba tostowego (najlepiej domowego)*
  • 500 g białego sera kanapkowo-sernikowego
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 150 g plasterków wędzonego łososia
  • 1 średni ogórek
  • garść rzodkiewek
  • pęczek koperku
  • odrobina soku z cytryny
  • szczypta soli, pieprzu

* jeśli pieczemy chleb sami (np. z gotowych mieszanek, najlepiej upiec go w formie, w której będziemy tort przygotowywać, wówczas wystarczy pozbawić go skórki i przeciąć tak, by otrzymać trzy warstwy.

Z chleba poodcinać skórki.

Ogórka i rzodkiewkę umyć i pokroić w kosteczkę (ogórka warto obrać i wydrążyć pestki).

Ser wymieszać z jogurtem., przyprawić odrobiną soli i pieprzu.

Jeśli planujemy na torcie wyciskać szprycą rozetki, można odłożyć kilka łyżek masy.

Spód okrągłej foremki ( na tym etapie wygodniej bez obręczy) o średnicy 18-20 cm wyłożyć chlebem bez skórek ( docinając nożem, by boki tortu były zaokrąglone).

Nałożyć warstwę masy serowej i poukładać na niej pokrojonego ogórka.

Założyć obręcz formy i dociąć kolejną warstwę pieczywa, a następnie pokryć ją serkiem i posypać rzodkiewką.

dopasować ostatnią warstwę chleba i górę tortu pokryć serkiem.

Ostrożnie usunąć obręcz tortownicy, posmarować boki kremem serowym.

Przełożyć pozostały serek do rękawa/ woreczka i szprycą powyciskać rozetki.

Łososia pokroić i pozwijać w ruloniki, a następnie nałożyć go na środek tortu, skropić odrobiną soku z cytryny i ozdobić koperkiem.

Boki tortu przybrać koperkiem.

Smacznego!

 

Comments 1

  1. Post
    Author

    Gość: [kraina miodem płynąca] *.neoplus.adsl.tpnet.pl 2 lata temu
    Pomysłowy i piękny tort! 🙂

    Gość: [Madzia] *.altkom.net 2 lata temu
    Taki torcik to pewnie dzieciaki zjadły ze smakiem w mgnieniu oka. Rewelacja! Twój pomysł całkowicie czy zainspirowałaś się czymś?

    Gość: [halszka] *.radomsko.hypnet.pl rok temu
    Cudo, a smakuje na pewno wybornie, bo wszystkie składniki są takie „wiosenne”, rewelacyjny pomysł dla dzieci! Zastanawiam się, czy 'roladę szpinakową z łososiem „można by było zrobić w takiej postaci???

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *