Ten tort to taki kulinarny żart. Biszkopt zastąpiłam chlebem, a bitą śmietanę białym serkiem z dodatkiem jogurtu naturalnego. To nic innego jak warstwowa kanapka, tylko taka na widok której dorośli się uśmiechają, a dzieci najpierw otwierają szeroko oczy, potem zadają pytania:
Mamusiu…
– ,,dlaczego będziemy jeść tort na śniadanie?”
– ,,czy to białe to jest bita śmietana?”
– ,,a dlaczego ozdobiłaś tort łososiem?”
– ,,będziemy śpiewać sto lat ?”
Po wysłuchaniu odpowiedzi mówią ,,łaaał”, a na końcu w ciszy (analizując zjawisko) zjadają cały kawałek.
Można przygotować go wieczorem i podać na niedzielne śniadanie. Sprawdzi się też jako element zimnej płyty na przyjęciu ( wówczas sugeruję przygotowanie go w prostokątnej formie, będzie się wygodniej kroił). Na górę można dodać oliwki, łososia zastąpić szynką, a rzodkiewki pomidorami. Ser sernikowo- kanapkowy, po rozmieszaniu z jogutrem zapewni najlepszą konsystencję do rozsmarowania.
Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego tak ważne dla mnie jest, by codziennie pojawiały się na naszym stole.
Składniki:
na okrągłą foremkę o średnicy 18- 20 cm
- Bochenek/ paczka chleba tostowego (najlepiej domowego)*
- 500 g białego sera kanapkowo-sernikowego
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- 150 g plasterków wędzonego łososia
- 1 średni ogórek
- garść rzodkiewek
- pęczek koperku
- odrobina soku z cytryny
- szczypta soli, pieprzu
* jeśli pieczemy chleb sami (np. z gotowych mieszanek, najlepiej upiec go w formie, w której będziemy tort przygotowywać, wówczas wystarczy pozbawić go skórki i przeciąć tak, by otrzymać trzy warstwy.
Z chleba poodcinać skórki.
Ogórka i rzodkiewkę umyć i pokroić w kosteczkę (ogórka warto obrać i wydrążyć pestki).
Ser wymieszać z jogurtem., przyprawić odrobiną soli i pieprzu.
Jeśli planujemy na torcie wyciskać szprycą rozetki, można odłożyć kilka łyżek masy.
Spód okrągłej foremki ( na tym etapie wygodniej bez obręczy) o średnicy 18-20 cm wyłożyć chlebem bez skórek ( docinając nożem, by boki tortu były zaokrąglone).
Nałożyć warstwę masy serowej i poukładać na niej pokrojonego ogórka.
Założyć obręcz formy i dociąć kolejną warstwę pieczywa, a następnie pokryć ją serkiem i posypać rzodkiewką.
dopasować ostatnią warstwę chleba i górę tortu pokryć serkiem.
Ostrożnie usunąć obręcz tortownicy, posmarować boki kremem serowym.
Przełożyć pozostały serek do rękawa/ woreczka i szprycą powyciskać rozetki.
Łososia pokroić i pozwijać w ruloniki, a następnie nałożyć go na środek tortu, skropić odrobiną soku z cytryny i ozdobić koperkiem.
Boki tortu przybrać koperkiem.
Smacznego!
Comments 1
Author
Gość: [kraina miodem płynąca] *.neoplus.adsl.tpnet.pl 2 lata temu
Pomysłowy i piękny tort! 🙂
Gość: [Madzia] *.altkom.net 2 lata temu
Taki torcik to pewnie dzieciaki zjadły ze smakiem w mgnieniu oka. Rewelacja! Twój pomysł całkowicie czy zainspirowałaś się czymś?
Gość: [halszka] *.radomsko.hypnet.pl rok temu
Cudo, a smakuje na pewno wybornie, bo wszystkie składniki są takie „wiosenne”, rewelacyjny pomysł dla dzieci! Zastanawiam się, czy 'roladę szpinakową z łososiem „można by było zrobić w takiej postaci???