Dobrze mieć przyjaciółkę z zeszytem pełnym takich prostych przepisów, Ciocie, w ogródku której rośnie rabarbar i sąsiadów, których można takim ciastem poczęstować ( nie tylko dlatego, że z drugiego końca świata przywieźli mi kurkumę)…
Do ciasta można użyć dowolnych, innych owoców np., wiśni, jabłek czy jagód. Używając tych słodszych warto dodać skórkę z cytryny.
Proste, smaczne, ucierane ciasto, wzbogacone kurkumą która, dodaje mu słonecznego koloru i subtelnego aromatu.
foremka: długa keksówka
temperatura pieczenia: 180ºC
Składniki:
- 250 g masła
- 250 g cukru
- 250 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kurkumy
- kilka łodyg rabarbaru
Rabarbar obrać, umyć i pokroić w kilku centymetrowe kawałki.
Podsmażyć go kilka minut z 3 łyżkami cukru i odrobiną wody, by trochę zmiękł, odstawić.
Masło (miękkie) utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Po kolei wbijać całe jajka, ciągle miksując.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy.
Dodać kurkumę (i opcjonalnie skórkę z umytej, wyparzonej cytryny).
Miksować chwilę, do połączenia się składników).
Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Na górę nałożyć przygotowany wcześniej rabarbar.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez ok. 45 min.
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Comments 1
Author
mikimama 2 lata temu
Pysznie żółciutkie 🙂
Gość: [pilichola] *.neoplus.adsl.tpnet.pl 2 lata temu
Nie wpadłabym na takie połączenie:)