Dwie garści płatków dzikiej róży. Tylko tyle. Tylko tyle, by przywołać aż tyle wspomnień. Przy bramce, w starym, przedwojennym pensjonacie moich dziadków w Iwoniczu- Zdroju rosła taka róża. Pamięta ten krzew dokładnie, kolor jego kwiatów, delikatność płatków i nieporównywalny z niczym aromat. Zapach moich wakacji w dzieciństwie. Dziś przypadkowo, na naszej wsi trafiłam na dziką różę. Maja pomagała mi zbierać płatki. Podobał jej się ich zapach. To dobrze…
Składniki:
na słoiczek ok. 300 ml
- szklanka cukru*
- 2 garści płatków dzikiej róży
Płatki przebrać, pozbawić białych końcówek.
Umieścić je w blenderze i zmiksow bardzo drobno (miejscami zaczną przypominać masę).
Można je oczywiście rozdrobnić w możdzieżu, ale to trudniejsze.
Przełożyć cienką ich warstwę na wyłożoną pergminem lub foli aluminiową i odstawić na 1-2 dni w chłodne, nien słonecznione miejce do wysuszenia.
Wysuszone, rozdrobnione płatki ponownie umieścic w blenderze i chwilę zmiksować z cukrem.
Przesypać do czystego słoiczka.
Taki cukier można uzywać do słodzenie herbaty, do wypieków, konfitur.
*przy założeniu, że będzie używany do wypieków, warto użyć cukru drobnego, do wypieków.
Comments 1
Author
Gość: [agata] *.tktelekom.pl 2 lata temu
Nie wiedziałam, że można zrobić takie cudo 🙂
Gość: [karmel-itka] *.icpnet.pl 2 lata temu
ależ musi nadawać cudownego aromatu!
majanaboxing 2 lata temu
Wspaniały. Musi obłędnie pachnieć, bo róża pachnie cudownie.
Piękne zdjęcia .
Całuski :*
gin86 2 lata temu
Taki cukier musi pachnieć fenomenalnie 🙂