Doczekałam się rabarbaru w ogródku, więc dziś przepis na banalnie prosty, szybki deser z rabarbarem w roli głównej właśnie. Ciepły, miękki, maślany, kwaskowaty rabarbar okryty, chrupiąca kruszonką na bazie płatków owsianych i kokosa. Jeśli macie pod ręką truskawki, śmiało dorzućcie ich też garść, będzie jeszcze pyszniej. Dla nie to idealny czerwcowy deser…
Składniki:
- kilka łodyg rabarbaru
- 120 g masła (a jeszcze lepiej 100 gram masła i 20 gram oleju kokosowego nierafinowanego)
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka mąki kokosowej
- 20 g mąki kokosowej
- szczypta soli
- 7 łyżek płatków owsianych
- 6 łyżek wiórków kokosowych
- 3 łyżki pestek słonecznika
- 5 łyżek cukru (najlepiej kokosowego, brzozowego ale brązowy i zwykły też mogą być)
Rabarbar umyć, obrać, pokroić w kilkucentymetrowe słupki i rozłożyć na dnie naczynia, w którym będziemy go zapiekać.
Pozostałe składniki wymieszać dokładnie w miseczce palcami, tworząc kruszonkę.
Posypać nią równomiernie rabarbar.
Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C. przez ok 15-20 min., aż kruszonka się zarumieni i będzie chrupiąc
Najlepiej smakuje na ciepło, podane z lodami.
Smacznego!
Comments 2
Czy maslo ma byc roztopione czy po prostu miekkie?:)
Author
Takie jak do smarowania będzie najłatwiej ugnieść palcami z reszta składników myśle ? Pozdrawiam!