Uwielbiam Rafaello. Dzieci natomiast (które miłość do tych kokosowych kuleczek odziedziczyły po matce najwidoczniej) kocham znacznie bardziej i dlatego zaczęłam kombinować przy zdrowej wersji tego naszego przysmaku.
Bazę w tej wersji stanowi delikatna, bardzo zdrowa kasza jaglana, gotowana na mleku kokosowym, z dodatkiem wiórków kokosowych, mielonych (no i całych ukrytych w środku) migdałów, odrobiny oleju kokosowego i ksylitolu.
Wersja naprawdę smaczna, z przyjemnością i bezkarnie je podjadaliśmy. Dzieciom bardzo smakowały, choć Maja zauważyła brak kremu i wafelka w środku.
Smaczna, zdrowa, pożywna przekąska, albo dodatek do kawy. Nie są pracochłonne, trochę zajmuje jedynie gotowanie kaszy. Odpowiednio opakowane mogą stać się miłym, słodkim prezentem.
Składniki:
(na ok 25 sztuk)
- 100 g kaszy jaglanej
- 600 ml mleka kokosowego (lub migdałowego)
- 100 g wiórków kokosowych (+50 g do obtoczenia)
- 2 łyżki ksylitolu (lub miodu)
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki mielonych migdałów
- garść obranych, całych migdałów
- 1/4 łyżeczki esencji waniliowej (opcjonalnie)
Kaszę uprażyć kilka minut na suchej patelni, a następnie przelać wodą (by nie była gorzka)
Zalać ją mlekiem kokosowym i gotować na średnim, a pod koniec małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż mleko całkiem się wchłonie, a kasza będzie miała postać miękkiej, gęstej, zwartej masy (może to trwać nawet 40 minut.)
Dodać olej kokosowy, wiórki, mielone migdały, ksylitol i esencję waniliowa. Całość dokładnie wymieszać.
Formować kuleczki wielkości Rafaello, w środek każdej wsunąć obrany migdał, a następnie obtoczyć w pozostałych wiórkach kokosowych.
Odstawić do lodówki i tam też najlepiej je potem przechowywać.
ps. Jeśli kuleczkami będziemy częstować małe dzieci, warto w kilku sztukach pominąć migdał w środku. Nie wiem jak was, ale mnie kusi dodanie zamiast ekstraktu waniliowego łyżki likieru Malibu, choć oczywiście wtedy już nie będą takie fit… 😉
Smacznego!
Comments 3
Author
Gość: [Jaglusia] *.neoplus.adsl.tpnet.pl 5 miesięcy temu
Wyglądają jak oprószone śniegiem . 🙂 Cudowne są.
Gość: [siankoo] *.centertel.pl 5 miesięcy temu
Ojeju Aguś wyglądają cudnie, chyba się skuszę na nie 🙂 Pozdrawiam Ania
Można pominąć olej kokosowy albo czymś zastąpić?
Tak, np. masłem 🙂