Kakaowe, puszyste, biszkoptowe blaty delikatnie nasączone likierem kokosowym, przełożone masą, która przypomina nadzienie batonika bounty- mocno kokosową, słodką, gęstą oraz kremem na bazie bitej śmietany i mascarpone- dla równowagi lekkim i delikatnym. Boki obsypane płatkami prażonego kokosa. Mimo mocnego, trzykrotnie użytego kokosowego składnika, tort nie jest ani ciężki, ani za słodki, ani mdły. Subtelny -to słowo dobrze go określa 🙂
Biszkopt kakaowy:
(szklanka ma 250 ml)
- 5 jajek
- 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/3 szklanki kakao
- 3/4 szklanki cukru
- 50 ml likieru kokosowego (np.Malibu) do nasączenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubić na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania, nie przerywając miksowania dosypywać stopniowo cukier.
Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
Do masy jajecznej przesiać mąkę i kakao. Składniki, bardzo delikatnie wmieszać szpatułką, tak by dokładnie się połączyły.
Dno tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia (boków nie smarować).
Delikatnie przełożyć ciasto do formy.
Piec w temperaturze 160 – 170ºC przez około 35 – 40 min. do tzw. suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia i dopiero wtedy obrysowując boki nożem, wyciągnąć z foremki.
Masa kokosowa
- 200 ml zagęszczonego mleka w puszce
- 50 g cukru
- 100 g wiórek kokosowych
- 100 masła
Mleko i masło podgrzać w rondelu, tak by masło się rozpuściło.
Dodać cukier i wiórki kokosowe, całość zagotować na małym ogniu mieszając. Przestudzić.
Krem:
- 500 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- łyżeczka likieru kokosowego
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i serek mascarpone. Wymieszać szpatułką by składniki się połączyły.
Przestudzony biszkopt, odwrócić do góry nogami, tak by spód znalazł się u góry.
Przeciąć go na trzy blaty.
Nasączyć częścią likieru pierwszy (i każdy kolejny przed nałożeniem kremu) biszkoptowy blat, nałożyć masę kokosową, przykryć drugim, nałożyć krem śmietanowo-serowy i przykryć ostatnim blatem. Boki i wierzch tortu pokryć kremem kremem. Ja do dekoracji góry użyłam rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Kremem pokryć także boki tortu.
Płatki kokosowe przyrumienić na patelni, ostudzić je i obsypać nimi boki tortu.
Smacznego!
Comments 1
Author
ewa_ciasteczkowakraina 4 lata temu
cudny Ci wyszedł! 🙂 z chęcią skosztowałabym odrobinkę tak wspaniałego tortu 🙂
Gość: [ev] *.dynamic.chello.pl 4 lata temu
Należą ci się wielkie brawa za tort wykonany samodzielnie, od podstaw… W dodatku wygląda rewelacyjnie :-)!
Gość: [Asia] *.dynamic.chello.pl 4 lata temu
Uwielbiam kokosa pod wszelkimi postaciami! skąd wzięłaś płatki kokosowe?
vanilia81 4 lata temu
Ewa- dziekuję 🙂
Ev nie wiem czy żartujesz, czy piszesz poważnie… taki tort to banalna sprawa, przy kolejnym, który pokażę trzęsły mi się ręce, ale o tym wkrótce…
Asiu ja też kokos lubię, płatki zamówiłam przez internet, w sklepie nie spotkałam nigdy. Można też zrobić samemu w sumie…
mismakuje 4 lata temu
Pyszności! I świetnie wygląda…
Gość: [JustinDorothy] *.tktelekom.pl 4 lata temu
Idealne ciasto 🙂
Gość: [madlene17] *.adsl.inetia.pl 4 lata temu
Mniam, poproszę kawałeczek tego torcika:)
Gość: [cukrowawrozka] *.neoplus.adsl.tpnet.pl 4 lata temu
Cios w samo serce, kazać patrzeć na coś takiego!!!! :((
jfloryan 4 lata temu
wygląda obłędnie… pożarłabym go jednym chapsem!
Gość: [bielinka] *.tktelekom.pl 4 lata temu
Prezentuje się przepięknie i smakuje pewnie nieziemsko! 🙂
majanaboxing 4 lata temu
O mniam! To ten, to ten! Kokosowy! 🙂
Wygląda obłędnie Aguś, obłędnie po prostu!:)
magdi29 4 lata temu
Pychotkaaaaaaaa
Gość *.limes.com.pl 4 lata temu
Piękny, taki elegancki, z klasą, cudny! Dobrze, że jest daleko, bo nie mogłabym się oprzeć! Pycha! Uwielbiam kokos!
wiktorkowa 4 lata temu
Jeśli tak smakuje jak wygląda to muszę go wypróbować:) wszystkie Twoje przepisy są wykonane bardzo estetycznie. i ta patera pod tortem- piękna:)
malgorzata.dz 4 lata temu
O rany co za zestawienie: cudny tort i piękna patera! 🙂
Gość: [sandra] *.toya.net.pl 4 lata temu
można dodać więcej likieru do kremu?
Gość: [sandra] *.toya.net.pl 4 lata temu
zapomniałam się spytać jeszcze o jedną kwestię!
można obłożyć tort czymś innym niż kremem?
vanilia81 4 lata temu
Sandra możesz obłożyć samą bitą śmietaną (tylko zwiększ jej ilość)- płatki się do niej przykleją. Możesz tez dodać jakiś usztywniacz do śmietany typu śmietan fix, szczególnie jeśli planujesz te kuleczki u góry wyciskać. Likieru też spokojnie możesz dodać więcej, nie przesadź tylko z nasączaniem najniższego blatu, bo to podstawa i lepiej żeby się nie rozmokła za bardzo 😉 Powodzonka & smacznego 🙂
Gość: [cakefan] *.toya.net.pl 4 lata temu
Mleko zagęszczone ma być słodzone czy niesłodzone?
Gość: [sndra] *.toya.net.pl 4 lata temu
Dziękuję za szybką odpowiedź 🙂
A ganache białej czekolady będzie się nadawało? czy za słodkie?
Aga Sz. 4 lata temu
Sandra mleka słodzonego użyłam i w związku z tym myślę, że ganache (choć pyszny!) to za wiele, masa kokosowa jest słodka ,gęsta, treściwa. Lekki biszkopt i delikatnie osłodzona śmietana równoważą tą słodycz 🙂
Gość *.toya.net.pl 4 lata temu
A czy tort można zrobić dzień przed podaniem i trzymać przez noc w lodówce? 🙂
Aga Sz. 4 lata temu
Staticline- tak myślę, że spokojnie może, choć pewnie dodałabym do śmietany jakiś usztywniacz typu śmietan fix, zawsze to bezpieczniejsze. Idealnie byłoby upiec biszkopt jednego dnia i przygotować masę ( trzymać ją w lodówce) a drugiego zająć się śmietaną, poprzekładać, wykończyć całość.Najdelikatniejszą sprawą będą te kropy na górze, jeśli nie planujesz ich wyciskać to nie ma problemu i możesz robić dzień wcześniej 😉 pozdrawiam!
Gość: [sunny] *.toya.net.pl 4 lata temu
Dziękuję za odpowiedź 🙂 W końcu zrobiłam tak, że biszkopt upiekłam dzień wcześniej, a masą i kremem zajęłam się następnego dnia. Tort był po prostu przepyszny! I to mój pierwszy prawdziwy tort w życiu, bo wcześniejsze ciasta albo nie chciały przekroić się na trzy blaty, albo jak już udało mi się jakoś to zrobić po przełożeniu masą i pokrojeniu w kawałki tort był jakiś rozciapciany 😉 A ten nie dość, że pyszny to wyszedł piękny i równy 🙂
Dziękuję za przepis i pozdrawiam ciepło 🙂
Aga Sz. 4 lata temu
Sunny- cieszę się ogromnie! :*
Gość: [janina] 217.153.156.* rok temu
mam pytaniemleko zageszczone ma byc slodzone czy nie
Aga Sz. rok temu
Janino (piękne masz imię, gdybym miała trzecią córkę byłaby Twoją imienniczką 🙂 Wydaje mi się , że użyłam niesłodzonego. Do słodzonego z pewnością nie dodawałabym cukru, a tu dodałam. Tak myślę, że niesłodzone. Smacznego!
Gość: [Ewelina] *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10 miesięcy temu
Czy do kremu ze smietana i mascarpone dodac cukru pudru?jesli tak to ile?:)bo w skladnikach nie ma podanego cukru a w opisie ponizej juz jest”dodac cukier puder”?:)
Aga Sz. 9 miesięcy temu
Ewelina, *.neoplus.adsl.tpnet.pl ojej przrpraszam, że dopiero teraz odpowiadam, do smaku dodaj, łyżka góra dwie…