Mazurek cytrynowy

Aga Ciasteczkolandia mazurki, PRZEPISY, Wielkanoc 1 Comment

mazurek cytrynowy

Moje ulubione mazurki to te na kruchym cieście pokryte cienkimi, acz okrutnie kalorycznymi masami. Kroje je w małe kosteczki i wmawiam sobie, że skoro są takie niewinnej wielkości, to nie tuczą…

kajmakowy, czekoladowy,  teraz ten- cytrynowy. Co roku mam nowego faworyta.

Cóż mogę o nim napisać? Zapieczona, aksamitna warstwa słodzonego, skondensowanego mleka z dodatkiem słonecznych żółtek i sporą dawką cytryn, które genialnie przełamują słodycz, tworząc smak absolutnie niezwykły. Pomarańczowy akcent jest tu nie tylko ozdobą, aromat skórki idealnie wieńczy całość. Mnie oczarował…

Kruche ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki soku z cytryny (lub zimnej wody)

Polewa:

  • 500 g słodzonego, skondensowanego mleka w puszce
  • 2 duże żółtka
  • skórka starta z dużej cytryny (najlepiej ekologicznej)
  • 125 ml soku z cytryny
  • skórka z dużej pomarańczy

Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować dysk, owinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na min. 15-30 min.

Prostokątną formę o wymiarach ok. 30 cm x 20 cm., wyłożyć papierem do pieczenia.

Schłodzone ciasto rozwałkować na wymiar blaszki, przełożyć na nią ciasto i rozciągnąć tak, by brzegi były ciut wyższe. Nakłuć ciasto widelcem w kilkunastu miejscach i piec ok 15 w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Skondensowane mleko miksować dodając kolejno żółtka, sok i skórkę z cytryny . Całość chwilę miksować.

Wyjąć podpieczony spód ciasta.

Zmniejszyć moc piekarnika do 175°C.

Wylać na nie masę i ponownie umieścić w piekarniku na 15-20 min., do chwili aż masa się zetnie i będzie sprężysta.

Pomarańczę (sparzoną i umytą) obrać cienko, najlepiej obieraczką do warzyw. Pokroić ją na paseczki, a następnie malutkie kwadraciki i ozdobić nimi ciasto.

Smacznego!

Comments 1

  1. Post
    Author

    Gość: [Pieczone truskawki] *.neoplus.adsl.tpnet.pl 4 lata temu
    super! 😀

    anahitka9 4 lata temu
    Genialne! Ze na to nie wpadlam- ale nic straconego zrobie tak w przyszlym roku! pozdrawiam i zycze duzo slonca!:)

    majanaboxing 4 lata temu
    Wygląda przepięknie, słonecznie 🙂
    Cytrynowe smaki uwielbiam, więc Twój mazurek z pewnoscią by mi posmakował 🙂

    Gość: [Inspirowane Smakiem] *.neoplus.adsl.tpnet.pl 4 lata temu
    Musi być pyszny:)

    izaa_a 4 lata temu
    idealny!!! Radosnego dyngusa 😉

    mikimama 4 lata temu
    Wspaniały, idealny!

    ewa_ciasteczkowakraina 4 lata temu
    mmm ale ładnie wygląda i jestem pewna, że smakuje równie dobrze 🙂

    gin86 4 lata temu
    Mniami 🙂 Bardzo mi się podoba takie połączenie smaków 🙂

    ojciec_wwwirgiliusz 4 lata temu
    Przyznaj się Wanilia, ile tego napiekłaś na święta. Mam na myśli w sumie słodkich rzeczy?

    alohaskarbie 4 lata temu
    Bardzo ładny ten mazurek 🙂 Świetny pomysł !

    Aga Sz. 4 lata temu
    Bardzo dziękuję, zrobienie masy to dosłownie 3 minuty, jeśli kruchy spód zrobimy z pokruszonych ciasteczek , otrzymamy ekspresową tartę o bardzo wiosenno- letnim smaku.
    Ojcze Www- tylko babka, baranek i mazurek. Serio, serio…Mało nas w tym roku było do jedzenia, więc się opanowałam z ilością 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *