Moje ulubione mazurki to te na kruchym cieście pokryte cienkimi, acz okrutnie kalorycznymi masami. Kroje je w małe kosteczki i wmawiam sobie, że skoro są takie niewinnej wielkości, to nie tuczą…
kajmakowy, czekoladowy, teraz ten- cytrynowy. Co roku mam nowego faworyta.
Cóż mogę o nim napisać? Zapieczona, aksamitna warstwa słodzonego, skondensowanego mleka z dodatkiem słonecznych żółtek i sporą dawką cytryn, które genialnie przełamują słodycz, tworząc smak absolutnie niezwykły. Pomarańczowy akcent jest tu nie tylko ozdobą, aromat skórki idealnie wieńczy całość. Mnie oczarował…
Kruche ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru
- szczypta soli
- 2-3 łyżki soku z cytryny (lub zimnej wody)
Polewa:
- 500 g słodzonego, skondensowanego mleka w puszce
- 2 duże żółtka
- skórka starta z dużej cytryny (najlepiej ekologicznej)
- 125 ml soku z cytryny
- skórka z dużej pomarańczy
Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować dysk, owinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na min. 15-30 min.
Prostokątną formę o wymiarach ok. 30 cm x 20 cm., wyłożyć papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto rozwałkować na wymiar blaszki, przełożyć na nią ciasto i rozciągnąć tak, by brzegi były ciut wyższe. Nakłuć ciasto widelcem w kilkunastu miejscach i piec ok 15 w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Skondensowane mleko miksować dodając kolejno żółtka, sok i skórkę z cytryny . Całość chwilę miksować.
Wyjąć podpieczony spód ciasta.
Zmniejszyć moc piekarnika do 175°C.
Wylać na nie masę i ponownie umieścić w piekarniku na 15-20 min., do chwili aż masa się zetnie i będzie sprężysta.
Pomarańczę (sparzoną i umytą) obrać cienko, najlepiej obieraczką do warzyw. Pokroić ją na paseczki, a następnie malutkie kwadraciki i ozdobić nimi ciasto.
Smacznego!
Comments 1
Author
Gość: [Pieczone truskawki] *.neoplus.adsl.tpnet.pl 4 lata temu
super! 😀
anahitka9 4 lata temu
Genialne! Ze na to nie wpadlam- ale nic straconego zrobie tak w przyszlym roku! pozdrawiam i zycze duzo slonca!:)
majanaboxing 4 lata temu
Wygląda przepięknie, słonecznie 🙂
Cytrynowe smaki uwielbiam, więc Twój mazurek z pewnoscią by mi posmakował 🙂
Gość: [Inspirowane Smakiem] *.neoplus.adsl.tpnet.pl 4 lata temu
Musi być pyszny:)
izaa_a 4 lata temu
idealny!!! Radosnego dyngusa 😉
mikimama 4 lata temu
Wspaniały, idealny!
ewa_ciasteczkowakraina 4 lata temu
mmm ale ładnie wygląda i jestem pewna, że smakuje równie dobrze 🙂
gin86 4 lata temu
Mniami 🙂 Bardzo mi się podoba takie połączenie smaków 🙂
ojciec_wwwirgiliusz 4 lata temu
Przyznaj się Wanilia, ile tego napiekłaś na święta. Mam na myśli w sumie słodkich rzeczy?
alohaskarbie 4 lata temu
Bardzo ładny ten mazurek 🙂 Świetny pomysł !
Aga Sz. 4 lata temu
Bardzo dziękuję, zrobienie masy to dosłownie 3 minuty, jeśli kruchy spód zrobimy z pokruszonych ciasteczek , otrzymamy ekspresową tartę o bardzo wiosenno- letnim smaku.
Ojcze Www- tylko babka, baranek i mazurek. Serio, serio…Mało nas w tym roku było do jedzenia, więc się opanowałam z ilością 😉