Hummingbird

Aga Ciasteczkolandia ciasta, PRZEPISY 0 Comments

ciasto hummingbird

Wiem, wiem…Wielkanoc za pasem i powinnam tu jakieś baby, serniki i mazurki pokazywać, ale ostatnio ani czasu, ani ochoty na pieczenie niestety nie mam. To ciasto piekłam jakiś czas temu, zdjęcia sobie cierpliwie na dysku leżały, aż w końcu znalazłam chwilę by się nimi zająć, bo ciasto warte uwagi i szkoda, żeby go tu nie przedstawić. Jako anegdotę opowiem może, że wioząc je do rodziców, nie zapięłam dobrze opakowania na ciasto i znaczna jego część pięknie wylądowała na kanapie w samochodzie. Cała ja…

Hummingbird…(tłum.koliber) ciasto to pochodzi z południowej Ameryki. Jeśli lubicie ciasta marchewkowe to to również będzie Wam smakowało. Wilgotne, nafaszerowane soczystym ananasem, słodkimi bananami, chrupiącymi orzechami pekan, pachnące cynamonem i wanilią. Brzmi dobrze? To pokryjcie je teraz w myślach aksamitnym, słodkim kremem z białego serka i wanilii i posypcie uprażonymi wiórkami kokosa. Dla mnie bomba…

tortownica ok. 23 cm

temp. pieczenia 175ºC

Składniki:

  • 220 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka cynamonu
  • 150 g brązowego cukru
  • 120 ml oleju roślinnego (rzepakowy, słonecznikowy)
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej (lub cukru waniliowego)
  • puszka ananasa
  • 200 g dojrzałego banana
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 100 g orzechów pekan

polewa:

  • 120 g kremowego serka (kanapkowo- sernikowy)
  • 60 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 250 g cukru pudru
  • kilka łyżek wiórków kokosowych

Ananasa odsączyć, pokroić w kosteczkę.

Banana zmiksować blenderem (lub dobrze ugnieść widelcem).

Pekany posiekać (wcześniej odłożyć ok. 12 szt. do ozdoby)

Mąkę wymieszać z sodą i cynamonem.

W osobnej misce ubić jajka z cukrem, dolewając olej i esencję waniliową.

Masę jajeczną połączyć z mąką, dodać ananasa, banana, posiekane pekany, wiórki kokosowe, całość dokładnie wymieszać.

Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem.

Przelać ciasto i piec w temp. 175ºC przez ok. 50-60 min. (aż wbity w środek patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem).

Po wyjęciu z piekarnika odstawić na pół godziny, a następnie przełożyć je na metalowa kratkę, zdjąć papier i zostawić by całkiem wystygło.

Kremowy serek zmiksować z masłem i esencją waniliową na gładką,kremową masę, a następnie miksując dodawać cukier puder. (gdyby było zbyt lejące można odstawić do lodówki, masło stężeje i polewa zgęstnieje).

Wiórki kokosowe uprażyć chwile na suchej patelni, aż zaczną wydobywać zapach i zrobią się złociste.

Pokryć wierzch i boki ciasta polewą.

Ozdobić podprażonymi na patelni wiórkami kokosowymi i połówkami pekanów.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *