Sezon rabarbarowy dobieg już końca, ale niedawno zobaczyłam w sklepie tak ładne jego pędy, że nie mogłam się im oprzeć i upiekłam, tak na pożegnanie tartę z tym warzywem. Warzywem…! Ten fakt chyba nigdy nie przestaje mnie zadziwiać…
Uwielbiam słodkości Nigelli. Sama nie wiem czy bardziej lubię ją, czy jej wypieki. Żaden jej przepis mnie nie zawiódł. W tym przypadku, nie można tez mówić o zawodzie, ale jeśli chodzi o spody do tart jestem tradycjonalistką: typowe kruche (słodkie!) ciasto lub spód z ciasteczek.
Serek to dobra baza pod rabarbar, choć jak dla mnie mógłby być słodszy. Sam rabarbar pieczony w piekarniku z cukrem ( przepis na niego, w wersji z cukrem waniliowym, Nigella podaje także osobno i poleca jako dodatek do lodów) genialny! Mogłabym go jeść łyżkami bez końca. Nadmiar syropu zawekowałam i już obmyślam sposób, w jaki go wykorzystam zimą.
Spód:
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżka drobnego cukru
- ¼ łyżeczki soli
- 85 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 85 g zimnego twarogu śmietankowego, pokrojonego w kostkę
- 2-3 łyżki zimnej śmietany kremówki
wypełnienie:
- 1 kg (waga przed przycięciem i obraniem)
- 300 g drobnego cukru
krem serowy:
- 200 g zmielonego twarogu śmietankowego
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki drobnego cukru
- 4 łyżki muskatu lub rumu (dałam 2 łyżki rumu w obawie, że przyćmi smak rabarbaru)
glazura:
- 6 łyżek soku zachowana po duszeniu rabarbaru
przygotowanie rabarbaru:
Rabarbar przytnij, obierz (jeśli tego wymaga, tj. nie jest młody), pokrój na 2 centymetrowe kawałki, posyp cukrem i całość dokładnie wymieszaj.
Tak przygotowany rabarbar piecz w żaroodpornej formie (ok. 20x 30 cm) przykrytej folią aluminiową, w temp. 190°C przez ok. 45 min., do momentu aż zmięknie.
Po wyjęciu rabarbaru wstaw do piekarnika pustą blachę.
Gdy rabarbar wystygnie, zlej i zachowaj z niego soki.
spód ciasta:
Wymieszaj (najwygodniej w malakserze) mąkę, cukier i sól.
Dodaj masło i ser i pulsacyjnie na luźną masę z grudkami.
Na koniec dodaj śmietanę i ponownie trzy razy przemieszaaj. Ciasto odstaw na 20 min. do lodówki, następnie przełoż do foremki (do tart albo innej płytkiej,o ok.23-25 cm przekroju i ponownie wstaw do lodówki na 20 min.
Spód tarty wyłóż folię aluminiową lub pergamin i wysyp coś co ją obciąży (fasola, groch lub specjalne kulki ceramiczne, jeśli takowe posiadasz) – piecz na rozgrzanej blasze 15 min.
Usuń folię z obciążnikami i piecz kolejne 5 min., tak by ciasto było złociste.
Odstaw tarte na metalową kratkę, by aby ostygło.
Zlany sok umieść w rondelku i podgrzewaj, ciągle mieszając, tak by jego objętość zmniejszyła się o połowę. Sok zgęstnieje w kilka minut.
wykonanie kremu: trzepaczką wymieszaj twarożek, śmietanę do momentu, aż masa stanie się gładka i zgęstnieje. Dosyp cukier i dolej alkohol (jeśli chcesz), wymieszaj. Krem powinien przypominać konsystencją serek mascarpone i dać się gładko rozprowadzić po cieście.
Spód napełnij kołderką białego kremu, nałóż na niego niebiański rabarbar i uwieńcz dzieło polewając całość uzyskaną z soku glazurą. I jak radzi Nigella ,,Odsuń się, popodziwiaj chwilę – i jedź”.
Źródło: ,,Jak być domową boginią” Nigella Lawson
Comments 1
Author
panna_malwinna 5 lat temu
Wygląda pięknie! Muszę się rozejrzeć za rabarbarem;)
pao77 5 lat temu
Piękna tarta, piękne zdjęcia. Pozdrawiam serdecznie.
abbra 5 lat temu
Pyszności !
I ja ostatnio zastanawiałam się nad kupieniem rabarbaru – ale jakoś nie miałam na niego pomysłu i sobie odpuściłam. Do takiej tarty byłby jak znalazł 🙂
malgorzata.dz 5 lat temu
Pięknie, jak zwykle. 🙂 U mnie rabarbaru już chyba się nie uświadczy – w sumie szkoda. 🙂