Bardzo zwyczajny sernik, bez zaskakujących dodatków, za to smaczny, wilgotny, puchaty. Lubię piec go na początku tygodnia, a potem do weekendu delektować się nim do popołudniowej kawki. Prosty, łatwy, sprawdzony. Dla mnie najbardziej klasyczny. Oryginalny przepis przewiduje spód z ciasta kruchego, ja zrobiłam go ze sproszkowanych ciasteczek.
Składniki spodu:
- 150 g. pokruszonych ciasteczek typu digestive (pełnoziarniste, półsłodkie)
- 70 g roztopionego masła
Ciasteczka włożyć do woreczka i potraktować wałkiem do ciasta, tak, by przypominały piasek. Przełożyć je do miseczki, dolać roztopione masło i wymieszać. Otrzymaną masą wyłożyć spód lub w zależności od wielkości tortownice spód i boku foremki. Ja piekłam go w tortownicy o średnicy 24 cm. Odstawić do lodówki, na czas przygotowania masy serowej, by stężała.
Masa serowa:
- 50 dag sera białego (mielonego, na sernik)
- 1 jajko + 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy / łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/3 szklanki oleju
- 1 torebka budyniu waniliowego
- 1,5 szklanki mleka
Jajko i żółtka zmiksować z cukrem, cukrem i esencja waniliową(cukrem waniliowym). Powoli dolewać olej, ciągle miksując. Dodawać stopniowo ser, budyń i mleko ciągle miksując.
Całość wylać na kruche ciasto.
Piec w rozgrzanym do 180°C piekarniku ok. 1 godziny. Gdyby pod koniec pieczenia za bardzo się brązowił, można go przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
Smacznego!
Comments 6
Author
Gość: [Karolina] *.zabrze.vectranet.pl 5 lat temu
Klasyczne serniki mają zazwyczaj najwięcej uroku:)
Pozdrawiam:)
zauberi 5 lat temu
fajny przepis, takiego sernika jeszcze nie robiłam
majanaboxing 5 lat temu
Pyszny serniczek Vanilko! Uwielbiam serniki, mogłabym je piec ciągle :).
Uściski Kochana :*
paulaska122 5 lat temu
No jak zwykle: pysznie, zachwycająco i ładnie. Pozdrawiam.
jagodka8 5 lat temu
wygląda cudnie:) mój niestety zawsze opada i pęka, ech!
Gość: [helena] *.kielce.vectranet.pl 5 lat temu
śliczny 🙂
Aga Sz. 5 lat temu
Helena, Karolina -dziękuję :*
Jagodka8 powiem Ci mi też najczęściej pęka, ten wyszedł z piekarnika ładny (jakby wiedział, że będzie miał sesję 😉 przy przekładaniu na paterę ciut popękał, ale z tej strony, której nie pokazałam 😉 ciiiii… Co do opadania zapobiegają temu podobno fix’y typu sernix, czytając ich skład okazuje się, że to nic innego jak torebkę z budyniem, więc pewnie dlatego ten nie opada (ma budyń w składzie) 🙂 Polecam Ci też sernik londyński, te pieczone w kąpieli wodnej nigdy mi nie opadają, mają cięższą konsystencję, pewnie dlatego 🙂 ale się rozpisałam, pozdrawiam !
Aga Sz. 5 lat temu
Paulaska122 z twojego komentarza wynika, że jesteś tu nie pierwszy raz ? 🙂 Bardzo, bardzo się cieszę i dziękuje!
Zauberi a mi się wydawało, że taki banalny jest i wszyscy go znają 🙂
Majanko wiem, wiem Ty przecież sernikową Królową jesteś w sieci… 😉
Gość: [Karolina] *.zabrze.vectranet.pl 5 lat temu
Właśnie odczytałam Twoją wiadomość:) Dobrze wiedzieć, że nie tylko w Warszawie blogują ;)!
edysia79 5 lat temu
O, jak tu się zmieniło! Jest ślicznie, wiosennie i optymistycznie 🙂 Bardzo mi się podoba.
Sernik też wspaniały oczywiście i zdjęcia cudne 🙂
jagodka8 5 lat temu
No proszę, w takim razie niech się sernik londyński ustawia w kolejce:)
Dziękuję ze poradę!
cukrowawrozka 5 lat temu
Jak wszystko z budyniem, na pewno pyszny. 😀
tega-glowa 5 lat temu
Wygląda wspaniale. Ja również nigdy wcześniej z takiego przepisu nie korzystałam. jednak u mnie w domu to ciasto króluje zatem na pewno tę propozycję wykorzystam.
Czy 50 dag sera to błąd w przepisie czy tak mało ma go być ? Pozdrawiam
Author
Jest dobrze, to niewielki sernik z pół kilograma sera. Można oczywiście podwoić ilość składników i upiec w foremce o przekroju ok 30 cm. Pozdrawiam!
Tak zrobię, dziękuję:-)
Sernik pyszny ! Szybko się robi i równie szybko znika ze stołu:-)
Author
Bardzo się cieszę, ze smakował! Pozdrawiam ciepło 🙂