sernik kokosowo kajmakowy

Sernik kajmakowo- kokosowy

Aga Ciasteczkolandia Boże Narodzenie, PRZEPISY, serniki, Wielkanoc 1 Comment

sernik kokosowo kajmakowy

Kiedy prosty sernik oblejemy słodkim szczęściem w postaci masy krówkowej i posypiemy go płatkami kokosowymi, od razu awansuje on w cukierniczej lidze, zdecydowanie zyskując na smaku i wyglądzie.

Pieczony jest dłużej niż większość serników, ale za to w niższej temperaturze, co wpływa na jego konsystencję. Nie jest tak lekki i piankowy, jak sernik pieczone z dodatkiem ubitych białej, nie jest także tak zwarty i tłusty, jak te z 10 jajkami i masłem.Jest taki w sam raz. Nie zdarzyło mi się też, żeby popękał. Bardzo udany wypiek.

Jeśli nie dysponujecie gotowymi płatkami kokosowymi ( to nie to samo co wiórki!), to możecie spokojnie zastąpić je płatkami migdałów (także uprażonymi), będzie bardziej chrupiąco. Aby podkręcić kokosowy smak sugeruję użyć budyniu kokosowego i dodać odrobinę ekstraktu kokosowego lub kilka łyżek likieru Malibu.

Składniki:

Spód:

  • 250 g kruchych ciasteczek
  • 50-70 g masła w zależności od rodzaju ciastek

Masa:

(składniki powinny być w temperaturze pokojowej)

  • 800 g białego, mielonego serka
  • 200 g cukru (najlepiej pudru lub drobnego)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki budyniu waniliowego (lub mąki ziemniaczanej)

Polewa:

  • 3/4 słoiczka masy krówkowej  (lub ok. pół puszki masy kajmakowej*)
  • kilka łyżek płatków kokosowych

Ciasteczka umieścić w woreczku i z pomocą wałka rozkruszyć tak, by przypominały piasek.

Dodać roztopione, ostudzone masło i dokładnie wymieszać ( równie dobrze można te dwa składniki zmiksować).

Spód tortownicy o średnicy ok. 23-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarowac masłem.

Przesypać ciasteczka i wylepić nimi spód i boki formy, dobrze dociskając palcami lub łyżką

Odstawić do lodówki.

Ser zmiksować dokładnie z cukrem, dodać pojedynczo jajka i budyń.

Przelać masę na przygotowany spód i piec w 130°C przez ok 1,5 godz.

Sernik będzie gotowy, gdy jego środek będzie ścięty.

Po wyłączeniu piekarnika, uchylić drzwiczki i zostawić sernik w środku do wystygnięcia (np. na noc)

Wystudzony sernik polewamy kremem krówkowym (ten, którego użyłam dał się ładnie rozsmarować, ale jeśli użyjecie masy kajmakowej z puszki, to sprawę ułatwi podgrzanie jej.

Płatki kokosowe uprażyć kilka minut na suchej patelni i posypać nimi polewę.

*masę kajmakową możemy kupić gotową, lub zrobić samemu gotując zamkniętą puszkę słodzonego, skondensowanego mleka przez minimum 2 godz.

Smacznego!


sernik kokosowy kajmakowy

Comments 1

  1. Post
    Author

    Gość: [Kawowa Lady] *.dynamic.chello.pl 2 lata temu
    Pychotka 🙂 Super ten serniczek wygląda. Aż chciałoby się zjeść 🙂

    majanaboxing 2 lata temu
    Boski sernik Kochana! Zasłodziłabym się nim chętnie.
    Buziaki :*

    Gość: [chocolatestoptempting] *.range86-136.btcentralplus.com 2 lata temu
    Ten deser to zdecydowanie coś dla mnie.
    Sernik to po pierwsze, z dodatkiem kajmaku i kokosu… to po drugie. Świetne połącznie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *