Kiedy prosty sernik oblejemy słodkim szczęściem w postaci masy krówkowej i posypiemy go płatkami kokosowymi, od razu awansuje on w cukierniczej lidze, zdecydowanie zyskując na smaku i wyglądzie.
Pieczony jest dłużej niż większość serników, ale za to w niższej temperaturze, co wpływa na jego konsystencję. Nie jest tak lekki i piankowy, jak sernik pieczone z dodatkiem ubitych białej, nie jest także tak zwarty i tłusty, jak te z 10 jajkami i masłem.Jest taki w sam raz. Nie zdarzyło mi się też, żeby popękał. Bardzo udany wypiek.
Jeśli nie dysponujecie gotowymi płatkami kokosowymi ( to nie to samo co wiórki!), to możecie spokojnie zastąpić je płatkami migdałów (także uprażonymi), będzie bardziej chrupiąco. Aby podkręcić kokosowy smak sugeruję użyć budyniu kokosowego i dodać odrobinę ekstraktu kokosowego lub kilka łyżek likieru Malibu.
Składniki:
Spód:
- 250 g kruchych ciasteczek
- 50-70 g masła w zależności od rodzaju ciastek
Masa:
(składniki powinny być w temperaturze pokojowej)
- 800 g białego, mielonego serka
- 200 g cukru (najlepiej pudru lub drobnego)
- 2 jajka
- 2 łyżki budyniu waniliowego (lub mąki ziemniaczanej)
Polewa:
- 3/4 słoiczka masy krówkowej (lub ok. pół puszki masy kajmakowej*)
- kilka łyżek płatków kokosowych
Ciasteczka umieścić w woreczku i z pomocą wałka rozkruszyć tak, by przypominały piasek.
Dodać roztopione, ostudzone masło i dokładnie wymieszać ( równie dobrze można te dwa składniki zmiksować).
Spód tortownicy o średnicy ok. 23-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarowac masłem.
Przesypać ciasteczka i wylepić nimi spód i boki formy, dobrze dociskając palcami lub łyżką
Odstawić do lodówki.
Ser zmiksować dokładnie z cukrem, dodać pojedynczo jajka i budyń.
Przelać masę na przygotowany spód i piec w 130°C przez ok 1,5 godz.
Sernik będzie gotowy, gdy jego środek będzie ścięty.
Po wyłączeniu piekarnika, uchylić drzwiczki i zostawić sernik w środku do wystygnięcia (np. na noc)
Wystudzony sernik polewamy kremem krówkowym (ten, którego użyłam dał się ładnie rozsmarować, ale jeśli użyjecie masy kajmakowej z puszki, to sprawę ułatwi podgrzanie jej.
Płatki kokosowe uprażyć kilka minut na suchej patelni i posypać nimi polewę.
*masę kajmakową możemy kupić gotową, lub zrobić samemu gotując zamkniętą puszkę słodzonego, skondensowanego mleka przez minimum 2 godz.
Smacznego!
Comments 1
Author
Gość: [Kawowa Lady] *.dynamic.chello.pl 2 lata temu
Pychotka 🙂 Super ten serniczek wygląda. Aż chciałoby się zjeść 🙂
majanaboxing 2 lata temu
Boski sernik Kochana! Zasłodziłabym się nim chętnie.
Buziaki :*
Gość: [chocolatestoptempting] *.range86-136.btcentralplus.com 2 lata temu
Ten deser to zdecydowanie coś dla mnie.
Sernik to po pierwsze, z dodatkiem kajmaku i kokosu… to po drugie. Świetne połącznie.