piernik z daktylami

Piernik z daktylami z love story w tle

Aga Ciasteczkolandia Boże Narodzenie, ciasta, pierniki & pierniczki, PRZEPISY 1 Comment

piernik z daktylami

Smaczny piernik pełen miękkich, słodkich daktyli, chrupiących orzechów i rozgrzewających korzennych przypraw. Z kubkiem kawy lub kakao świetny na Świąteczne śniadanie, kiedy snujemy się po domu w szlafrokach i nic nie musimy. Przepis zgodny z (podobno mądrą i dobrą dla zdrowia) dietą pięciu przemian. Tyle w temacie piernika, dalej lektura nieobowiązkowa, o tym jak z jego pomocą wyszłam za mąż, a jeszcze niżej przepis.

Dokładnie 10 lat temu, w sylwestrową noc poznałam Roberta. Pamiętam, że kiedy w końcu pojawił się w drzwiach domu, w którym odbywało się przyjęcie, z uśmiechem na twarzy i drinkiem w ręce powiedziałam do Niego: upiekłam Ci ciasto. Tak dobrze nam się rozmawiało i bawiło, że kilka godzin później Robert klęczał przede mną pytając w żartach czy za niego wyjdę ( pół roku później w strugach deszczu, na rynku w Pradze zapytał o to samo już całkiem poważnie). Dziś mamy trójkę dzieci i tworzymy fajny, kochający się dom. Nie mam pewności, czy tamtej nocy Robert skosztował piernika z daktylami, którego upiekłam, ale jeśli wierzycie w powiedzenie ,,przez żołądek do serca” to myślę warto mieć na uwadze ten przepis…

Szczęśliwego Nowego 2015 roku Kochani!

Składniki:

  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • szklanka miodu płynnego/ roztopionego
  • szklanka oleju (słonecznikowy lub rzepakowy)
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • opakowanie przyprawy piernikowej ( ok. 20 g)
  • łyżeczka imbiru
  • szczypta soli
  • łyżeczka sody
  • szklanka kefiru (lub maślanki)
  • łyżka kakao
  • 30 dag suszonych daktyli
  • 20 dag orzechów włoskich

Jajka ubić z cukrem. Miksując dodać miód i olej.

Do mąki dodać kakao, sodę, szczypte soli, przyprawę piernikową orz imbir- wymieszać dokładnie.

Dodać masę jajeczno-miodową, kefir, pokrojone daktyle i orzechy, całość dokładnie wyrobić.

Przelać na głęboką blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec w nagrzanym do 160°przez 50-60 min.

Smacznego!

piernik z daktylami

Comments 1

  1. Post
    Author

    mikimama 2 lata temu
    Mmmmm, smakowity… i ładnie udekorowany!

    Gość: [paula] *.ssh.gliwice.pl 2 lata temu
    A do tego ta historia:)

    gin86 2 lata temu
    Cudna historia 🙂
    Serce mojego C. zdobyłam czekoladowymi ciasteczkami z chilli… Więc wierzę głęboko, że jedzenie ma znaczenie 😉

    majanaboxing 2 lata temu
    Piękny piernik i piękna historia 🙂
    Uściski Kochana :*

    Gość: [Kulinarnyblog.pl] *.static.chello.pl 2 lata temu
    Wygląda wyśmienicie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *