Smaczny piernik pełen miękkich, słodkich daktyli, chrupiących orzechów i rozgrzewających korzennych przypraw. Z kubkiem kawy lub kakao świetny na Świąteczne śniadanie, kiedy snujemy się po domu w szlafrokach i nic nie musimy. Przepis zgodny z (podobno mądrą i dobrą dla zdrowia) dietą pięciu przemian. Tyle w temacie piernika, dalej lektura nieobowiązkowa, o tym jak z jego pomocą wyszłam za mąż, a jeszcze niżej przepis.
Dokładnie 10 lat temu, w sylwestrową noc poznałam Roberta. Pamiętam, że kiedy w końcu pojawił się w drzwiach domu, w którym odbywało się przyjęcie, z uśmiechem na twarzy i drinkiem w ręce powiedziałam do Niego: upiekłam Ci ciasto. Tak dobrze nam się rozmawiało i bawiło, że kilka godzin później Robert klęczał przede mną pytając w żartach czy za niego wyjdę ( pół roku później w strugach deszczu, na rynku w Pradze zapytał o to samo już całkiem poważnie). Dziś mamy trójkę dzieci i tworzymy fajny, kochający się dom. Nie mam pewności, czy tamtej nocy Robert skosztował piernika z daktylami, którego upiekłam, ale jeśli wierzycie w powiedzenie ,,przez żołądek do serca” to myślę warto mieć na uwadze ten przepis…
Szczęśliwego Nowego 2015 roku Kochani!
Składniki:
- 5 jajek
- szklanka cukru
- szklanka miodu płynnego/ roztopionego
- szklanka oleju (słonecznikowy lub rzepakowy)
- 4 szklanki mąki pszennej
- opakowanie przyprawy piernikowej ( ok. 20 g)
- łyżeczka imbiru
- szczypta soli
- łyżeczka sody
- szklanka kefiru (lub maślanki)
- łyżka kakao
- 30 dag suszonych daktyli
- 20 dag orzechów włoskich
Jajka ubić z cukrem. Miksując dodać miód i olej.
Do mąki dodać kakao, sodę, szczypte soli, przyprawę piernikową orz imbir- wymieszać dokładnie.
Dodać masę jajeczno-miodową, kefir, pokrojone daktyle i orzechy, całość dokładnie wyrobić.
Przelać na głęboką blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym do 160°przez 50-60 min.
Smacznego!
Comments 1
Author
mikimama 2 lata temu
Mmmmm, smakowity… i ładnie udekorowany!
Gość: [paula] *.ssh.gliwice.pl 2 lata temu
A do tego ta historia:)
gin86 2 lata temu
Cudna historia 🙂
Serce mojego C. zdobyłam czekoladowymi ciasteczkami z chilli… Więc wierzę głęboko, że jedzenie ma znaczenie 😉
majanaboxing 2 lata temu
Piękny piernik i piękna historia 🙂
Uściski Kochana :*
Gość: [Kulinarnyblog.pl] *.static.chello.pl 2 lata temu
Wygląda wyśmienicie 🙂