Sernik na budyniu i mleku

Aga Ciasteczkolandia PRZEPISY, serniki 6 Comments

Bardzo zwyczajny sernik, bez zaskakujących dodatków, za to smaczny, wilgotny, puchaty. Lubię piec go na początku tygodnia, a potem do weekendu delektować się nim do popołudniowej kawki. Prosty, łatwy, sprawdzony. Dla mnie najbardziej klasyczny. Oryginalny przepis przewiduje spód z ciasta kruchego, ja zrobiłam go ze sproszkowanych ciasteczek.

Składniki spodu:

  • 150 g. pokruszonych ciasteczek typu digestive (pełnoziarniste, półsłodkie)
  • 70 g roztopionego masła

Ciasteczka włożyć do woreczka i potraktować wałkiem do ciasta, tak, by przypominały piasek. Przełożyć je do miseczki, dolać roztopione masło i wymieszać. Otrzymaną masą wyłożyć spód lub w zależności od wielkości tortownice spód i boku foremki. Ja piekłam go w tortownicy o średnicy 24 cm. Odstawić do lodówki, na czas przygotowania masy serowej, by stężała.

Masa serowa:

  •  50 dag sera białego (mielonego, na sernik)
  •  1 jajko + 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy / łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1  torebka budyniu waniliowego
  • 1,5 szklanki mleka

Jajko i żółtka zmiksować z cukrem, cukrem i esencja waniliową(cukrem waniliowym). Powoli dolewać olej, ciągle miksując. Dodawać stopniowo ser, budyń i mleko ciągle miksując.

Całość wylać na kruche ciasto.

Piec w rozgrzanym do 180°C piekarniku ok. 1 godziny. Gdyby pod koniec pieczenia za bardzo się brązowił, można go przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia.

Smacznego!

 

Comments 6

  1. Post
    Author

    Gość: [Karolina] *.zabrze.vectranet.pl 5 lat temu
    Klasyczne serniki mają zazwyczaj najwięcej uroku:)
    Pozdrawiam:)

    zauberi 5 lat temu
    fajny przepis, takiego sernika jeszcze nie robiłam

    majanaboxing 5 lat temu
    Pyszny serniczek Vanilko! Uwielbiam serniki, mogłabym je piec ciągle :).
    Uściski Kochana :*

    paulaska122 5 lat temu
    No jak zwykle: pysznie, zachwycająco i ładnie. Pozdrawiam.

    jagodka8 5 lat temu
    wygląda cudnie:) mój niestety zawsze opada i pęka, ech!

    Gość: [helena] *.kielce.vectranet.pl 5 lat temu
    śliczny 🙂

    Aga Sz. 5 lat temu
    Helena, Karolina -dziękuję :*

    Jagodka8 powiem Ci mi też najczęściej pęka, ten wyszedł z piekarnika ładny (jakby wiedział, że będzie miał sesję 😉 przy przekładaniu na paterę ciut popękał, ale z tej strony, której nie pokazałam 😉 ciiiii… Co do opadania zapobiegają temu podobno fix’y typu sernix, czytając ich skład okazuje się, że to nic innego jak torebkę z budyniem, więc pewnie dlatego ten nie opada (ma budyń w składzie) 🙂 Polecam Ci też sernik londyński, te pieczone w kąpieli wodnej nigdy mi nie opadają, mają cięższą konsystencję, pewnie dlatego 🙂 ale się rozpisałam, pozdrawiam !

    Aga Sz. 5 lat temu
    Paulaska122 z twojego komentarza wynika, że jesteś tu nie pierwszy raz ? 🙂 Bardzo, bardzo się cieszę i dziękuje!

    Zauberi a mi się wydawało, że taki banalny jest i wszyscy go znają 🙂

    Majanko wiem, wiem Ty przecież sernikową Królową jesteś w sieci… 😉

    Gość: [Karolina] *.zabrze.vectranet.pl 5 lat temu
    Właśnie odczytałam Twoją wiadomość:) Dobrze wiedzieć, że nie tylko w Warszawie blogują ;)!

    edysia79 5 lat temu
    O, jak tu się zmieniło! Jest ślicznie, wiosennie i optymistycznie 🙂 Bardzo mi się podoba.
    Sernik też wspaniały oczywiście i zdjęcia cudne 🙂

    jagodka8 5 lat temu
    No proszę, w takim razie niech się sernik londyński ustawia w kolejce:)
    Dziękuję ze poradę!

    cukrowawrozka 5 lat temu
    Jak wszystko z budyniem, na pewno pyszny. 😀

    tega-glowa 5 lat temu
    Wygląda wspaniale. Ja również nigdy wcześniej z takiego przepisu nie korzystałam. jednak u mnie w domu to ciasto króluje zatem na pewno tę propozycję wykorzystam.

    1. Post
      Author

      Jest dobrze, to niewielki sernik z pół kilograma sera. Można oczywiście podwoić ilość składników i upiec w foremce o przekroju ok 30 cm. Pozdrawiam!

    1. Post
      Author

Skomentuj Blanka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *