Mój absolutny faworyt wśród świątecznych wypieków i to nie dlatego, że dość prosto się je robi ( a to przyznacie istotne w tych zwariowanych dniach), a ze względu na smak. Zawsze wilgotne, mięciutkie, długo świeże, no i pyszne. Przypomina mi moje ukochane makówki, choć oczywiście w odróżnieniu od nich da się je zgrabnie pokroić. Czekoladową polewą i chrupiące płatki migdałów wieńczą całość. Odkąd pamiętam jest na naszym świątecznym stole. Z całego serca polecam…
Składniki:
- 300 g suchego, zmielonego maku
- 300 g cukru
- 150 g masła
- 400 g jabłek
- 6 jajek
- cukier waniliowy /łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 łyżek grysiku
Białka ubić na pianę i odstawić.
Masło, żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę.
Proszek do pieczenia wymieszać z grysikiem i dodać do masy.
Delikatnie wmieszać ubite białka.
Stopniowo, na przemian dodawać mak i starte (na tarce o dużych oczkach) jabłka.
Tortownice (u mnie okrągła o przekroju ok.24 cm) wysmarować masłem i obsypać mąką/bułką tartą.
Przelać ciasto do formy.
Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok.45 min.
Wyjmować z foremki po ostudzeniu.
Polać polewa czekoladową i ozdobić płatkami lub połówkami migdałów.
Smacznego!
Comments 1
Author
majanaboxing 10 lat temu
Pieknie wyglada to ciasto i na pewno jest smaczne 🙂
lis_ka 9 lat temu
Boże, jakie to musiało być pyszne!!! A czy grysik to kasza manna?
Aga Sz. 9 lat temu
Lis_ko tak grysik to kaszka manna, nie ty pierwsza mnie o to pytasz może grysik jest używany na Śląsku?
margot11 9 lat temu
Ciasto znakomite potwierdzam ,piekę je od 20 lat….
Gość: [Halina] *.wroclaw.vectranet.pl 4 lata temu
Mak zmielony gotowany czy surowy?
Aga Sz. 4 lata temu
Halina- zmielony, nie gotowany