Przepis na to ciasto drożdżowe dostałam od mojej serdeczne koleżanki i cudownej Pani domu Ewy, która oczarowała mnie ich wytrawna wersja w Sylwestra.
Z ciasta można upiec ciasto lub zrobić bułeczki- słodkie dodając cukier lub wytrawne (pyszne z masełkiem ziołowym lub czosnkowym) wówczas bez cukru za to np. z ziołami.
Bułeczki są takie jak powinny pulchne i mięciutkie. Jak to z ciastem drożdżowym bywa najlepsze w dniu wypieku.
Składniki:
- szklanka letniego mleka
- pól paczki żywych drożdży
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka cukru
Podane wyżej składniki wymieszać robiąc zaczyn i odstawić w cieple miejsce na ok. 15 min.
Następnie dodać:
- 2 jajka
- 1/3 kostki roztopionego masła
- mąkę pszenną ( trudno podać ilość, pewnie ok. 2- 3 szklanek, tak by ciasto nie kleiło się do rąk, ale nie było też twarde)
- 4 – 5 łyżeczek cukru (jeśli chcemy wersje słodką, szczyptę soli i np. zioła jeśli wytrawną)
Wyrobić ciasto i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przełożyć na wysmarowana tłuszczem blaszkę formując w dłoniach równej wielkości bułeczki. Ja układam je ściśle obok siebie, tak, że się dotykają, a gotowe od siebie odrywam. Wersje słodka można ponadziewać np. powidłami czy nutellą.
Smacznego!
Comments 1
Author
mayme 9 lat temu
Przepis wydaje się prosty. Może by tak spróbować w niedzielę? 🙂
usmiecham-sie 9 lat temu
żywe drożdze w sensie te w kostce a nie w proszku tak?;)
usmiecham-sie 9 lat temu
Z tego co piszesz, nie są trudne do zrobienia. A jeszcze wyglądają baaaardzo smakowicie:)
Aga Sz. 9 lat temu
Mayme spróbuj to naprawde nie wiele pracy a radochy kupa!
Usmiecham się tak, tak żywe to znaczy nie instans tylko w kostce 🙂 Nie są trudne zaręczam!
majanaboxing 9 lat temu
Mysle,ze trzeba sprobowac zrobic takie buleczki 🙂 Mniamusne musza byc!:)
Aga Sz 9 lat temu
Majanaboxing oj trzeba, trzeba kochana, syn na pewno pomoże i pobierze lekcje biologii pt. rozmnażanie drożdży 🙂
majanaboxing 9 lat temu
Vanilko, hi hi nie pomyslalam o rozmnazaniu drozdzy he he 🙂 Faktycznie niezla lekcja biologii. 🙂 Pozdrawiam Cie.