Miodowe ciasto, orzeszki, budyń i ten niebiański karmel… Jedno z najbardziej lubianych przez moich gości ciast. Idealne na Święta.
Składniki ciasta:
- 60 dag mąki
- ¾ szklanki cukru
- 2 żółtka
- 20 dag masła
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżeczki sody
- 1 opakowanie cukru waniliowego
polewa orzechowa:
- ½ kostki margaryny
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
- 20 dag posiekanych orzechów włoskich (ja dodaję po 10 dag włoskich i ziemnych niesolonych)
krem 1:
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
krem 2:
- puszka skondensowanego mleka słodzonego (lub gotową masę kajmakową)
Puszkę z mlekiem wstawić (zamkniętą) do garnka z woda i gotować 3 godz. Ostudzić.
Mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i przesianą przez sito posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części.
Ciasto rozwałkować na 3 identyczne placki wielkości 25 x 30cm. Posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia blachy, przełożyć na nie placki. Na jedną z części wylać gorąca polewę orzechową i upiec w 175 stopniach razem z pozostałymi blatami przez ok. 10 min.(może chwilkę dłużej).
Ugotować budynie zużywając o połowę mniej mleka niż jest na opakowaniu, tj. w sumie 500 ml mleka. Ostudzić.
Na jeden upieczony, ostudzony placek nałożyć budyń, przykryć drugim plackiem posmarowanym karmelem, a następnie nakryć plackiem z polewa orzechową.
Ciasto jest najlepsze jeśli poleży noc w lodówce 🙂
Smacznego!
Comments 1
Author
majanaboxing 9 lat temu
Uwielbiam snickersa , miodownik , pysznosci 🙂
cuda.wianki 9 lat temu
wyglada tak,ze mam ochote schrupac wielki kawalek!
kochana,a jak sie czujesz??3mam kciuki!!
nougatine83 9 lat temu
Wygląda obłędnie!!! Ja też zaliczam się do TYCH tygrysków 😀 😉
Aga Sz. 9 lat temu
Dzieki Kochane jestescie! Cuda.wianki to jakaś telepatia bo weszłam na bloga tylko po to, by zajrzeć do Ciebie jak rybkę po grecku robiłaś , bo dopiero teraz się za nią zabieram 🙂 Czuje się fajnie, dzidzius fika na całego (2o tydzien ciąży już! ale to leci!)Całuje Was mocno
cuda.wianki 9 lat temu
oj rzeczywiscie czas ucieka,ale trzymaj sie tam dzielnie! juz sie nie moge doczekac jak nam podrzucisz pierwsze fotki malenstwa! 🙂
pozdrawiam serdecznie 🙂
usmiecham-sie 9 lat temu
Pięknie, pięknie wygląda! I te orzeszki na wierzchu… jej, mniam!!!
mayme 9 lat temu
Uwielbiam to ciasto. Bardzo ladnie u Ciebie!
namiotle 9 lat temu
niesamowite ciasto 🙂 ta warstwa karmelu… bossska 🙂
Aga Sz. 9 lat temu
Kochane mam wrażenie, że większość z nas piecze go tylko dla tego karmelu… 🙂
pluskotka 9 lat temu
Nie tylko tygryski, pluskotki też je lubią. 🙂 Dobry jest z orzechami ziemnymi? Bo włoskie chyba lepsze są mimo wszystko.
iwra33 5 lat temu
Czy do budynów dodajesz masło???Pozdrawiam!
Aga Sz. 5 lat temu
Iwra33 nie, nie dodaje, choć pewnie by nie zaszkodziło tylko podniosło walory smakowe, bo kalorycznie to już chyba gorzej być nie może… Mniejsza jest jednak ilość mleka, dlatego ,,masa” jest ,,stabilniejsza” niź tradycyjnego budyniu. Jeśli masz jednak przepis na krem budyniowy, w którym jest masło, rób śmiało, na pewno świetnie się sprawdzi. Daj znać jaką wersję zrobiłaś i czekam na ewentualny przepis na ten krem 🙂 pozdrawiam
iwra33 5 lat temu
Witam! Zrobiłam masę budyniowa wg. Twojego przepisu. Snikers pyszny. Wszystkim bardzo smakował, nawet mojej 5-letniej córce, która nie przepada za orzechami, ale w wersji z karmelem są super. Dzięki za super przepis. Pozdrawiam! Dodam,że ciasto robi sie naprawde szybko.
Gość: [iwra33] *.koscierzyna.vectranet.pl 5 lat temu
Witam ponownie! Twoj snikers ma wziecie. Dzisiaj bede robic placki,a jutro przeloze masa.a na poniedzialek bedzie pyszniutkie ciasto .Dzieki za przepis jeszcze raz. Do podziekowan dolaczam juz zyczenia swiateczne dla Ciebie, calej Twojej rodzinki oraz osob ,ktore zagladaja na ten swietny blog: Boże Narodzenie wkrótce, więc życzę WAM szczerze
Ciepłych chwil w rodzinie w Wigilijną Wieczerzę
Wszystko w złocie, zieleni, czerwieni
Niech Nowy Rok będzie pełen nadziei
By spełniło się choć jedno z WASZYCH marzeń
Dużo szczęścia i niezapomnianych wrażeń! Iwona z rodzinka
Aga Sz. 5 lat temu
Iwra33 dziękuję ja także ściskam Cię świątecznie i pięknych Świąt Wam życzę :*** ps. Ps.polecam Ci także ciasto makowo-jabłkowo, jest obłędne!
Gość: [kociara.miau] *.promax.media.pl 3 lata temu
Jak zrobić polewę orzechową? 🙂
Aga Sz. 3 lata temu
Kociara – wszystkie składniki ( oprócz orzechów) wrzucić do rondelka, podgrzać na małym ogniu, aż się roztopią, dodać orzechy, wymieszać by się połączyły z polewą i gotowe 🙂
Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl rok temu
Czy można zapytać o wymiary blaszki???
Aga Sz. rok temu
Gość:.neoplus.adsl.tpnet.pl -piekę go na 3 blaszkach, tych dużych z piekarnika (na dwie tury). jeśli wkładasz dwie na raz pamiętaj o termoobiegu. Ostatnio rozwałkowuje na placki 30/35cm na 20 cm. ten, który wygląda na najgrubszy kładę jako pierwszy, na dół (będzie najbardziej obciążony) Pozdrawiam, udanych wypieków & pięknych Świąt życzę!