Ciasto Snickers

Aga Ciasteczkolandia Boże Narodzenie, ciasta, PRZEPISY, Wielkanoc 1 Comment

ciasto snickers

Miodowe ciasto, orzeszki, budyń i ten niebiański karmel… Jedno z najbardziej lubianych przez moich gości ciast. Idealne na Święta.

Składniki ciasta:

  • 60 dag mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 20 dag masła
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

polewa orzechowa:

  • ½ kostki margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 20 dag posiekanych orzechów włoskich (ja dodaję po 10 dag włoskich i ziemnych niesolonych)

krem 1:

  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe

krem 2:

  • puszka skondensowanego mleka słodzonego (lub gotową masę kajmakową)

Puszkę z mlekiem wstawić (zamkniętą) do garnka z woda i gotować 3 godz. Ostudzić.

Mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i przesianą przez sito posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części.

Ciasto rozwałkować na 3 identyczne placki wielkości 25 x 30cm. Posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia blachy, przełożyć na nie placki. Na jedną z części wylać gorąca polewę orzechową i upiec w 175 stopniach razem z pozostałymi blatami przez ok. 10 min.(może chwilkę dłużej).

Ugotować budynie zużywając o połowę mniej mleka niż jest na opakowaniu, tj. w sumie 500 ml mleka. Ostudzić.

Na jeden upieczony, ostudzony placek nałożyć budyń, przykryć drugim plackiem posmarowanym karmelem, a następnie nakryć plackiem z polewa orzechową.

Ciasto jest najlepsze jeśli poleży noc w lodówce 🙂

Smacznego!

 

Comments 1

  1. Post
    Author

    majanaboxing 9 lat temu
    Uwielbiam snickersa , miodownik , pysznosci 🙂

    cuda.wianki 9 lat temu
    wyglada tak,ze mam ochote schrupac wielki kawalek!
    kochana,a jak sie czujesz??3mam kciuki!!

    nougatine83 9 lat temu
    Wygląda obłędnie!!! Ja też zaliczam się do TYCH tygrysków 😀 😉

    Aga Sz. 9 lat temu
    Dzieki Kochane jestescie! Cuda.wianki to jakaś telepatia bo weszłam na bloga tylko po to, by zajrzeć do Ciebie jak rybkę po grecku robiłaś , bo dopiero teraz się za nią zabieram 🙂 Czuje się fajnie, dzidzius fika na całego (2o tydzien ciąży już! ale to leci!)Całuje Was mocno

    cuda.wianki 9 lat temu
    oj rzeczywiscie czas ucieka,ale trzymaj sie tam dzielnie! juz sie nie moge doczekac jak nam podrzucisz pierwsze fotki malenstwa! 🙂
    pozdrawiam serdecznie 🙂

    usmiecham-sie 9 lat temu
    Pięknie, pięknie wygląda! I te orzeszki na wierzchu… jej, mniam!!!

    mayme 9 lat temu
    Uwielbiam to ciasto. Bardzo ladnie u Ciebie!

    namiotle 9 lat temu
    niesamowite ciasto 🙂 ta warstwa karmelu… bossska 🙂

    Aga Sz. 9 lat temu
    Kochane mam wrażenie, że większość z nas piecze go tylko dla tego karmelu… 🙂

    pluskotka 9 lat temu
    Nie tylko tygryski, pluskotki też je lubią. 🙂 Dobry jest z orzechami ziemnymi? Bo włoskie chyba lepsze są mimo wszystko.

    iwra33 5 lat temu
    Czy do budynów dodajesz masło???Pozdrawiam!

    Aga Sz. 5 lat temu
    Iwra33 nie, nie dodaje, choć pewnie by nie zaszkodziło tylko podniosło walory smakowe, bo kalorycznie to już chyba gorzej być nie może… Mniejsza jest jednak ilość mleka, dlatego ,,masa” jest ,,stabilniejsza” niź tradycyjnego budyniu. Jeśli masz jednak przepis na krem budyniowy, w którym jest masło, rób śmiało, na pewno świetnie się sprawdzi. Daj znać jaką wersję zrobiłaś i czekam na ewentualny przepis na ten krem 🙂 pozdrawiam

    iwra33 5 lat temu
    Witam! Zrobiłam masę budyniowa wg. Twojego przepisu. Snikers pyszny. Wszystkim bardzo smakował, nawet mojej 5-letniej córce, która nie przepada za orzechami, ale w wersji z karmelem są super. Dzięki za super przepis. Pozdrawiam! Dodam,że ciasto robi sie naprawde szybko.

    Gość: [iwra33] *.koscierzyna.vectranet.pl 5 lat temu
    Witam ponownie! Twoj snikers ma wziecie. Dzisiaj bede robic placki,a jutro przeloze masa.a na poniedzialek bedzie pyszniutkie ciasto .Dzieki za przepis jeszcze raz. Do podziekowan dolaczam juz zyczenia swiateczne dla Ciebie, calej Twojej rodzinki oraz osob ,ktore zagladaja na ten swietny blog: Boże Narodzenie wkrótce, więc życzę WAM szczerze
    Ciepłych chwil w rodzinie w Wigilijną Wieczerzę
    Wszystko w złocie, zieleni, czerwieni
    Niech Nowy Rok będzie pełen nadziei
    By spełniło się choć jedno z WASZYCH marzeń
    Dużo szczęścia i niezapomnianych wrażeń! Iwona z rodzinka

    Aga Sz. 5 lat temu
    Iwra33 dziękuję ja także ściskam Cię świątecznie i pięknych Świąt Wam życzę :*** ps. Ps.polecam Ci także ciasto makowo-jabłkowo, jest obłędne!

    Gość: [kociara.miau] *.promax.media.pl 3 lata temu
    Jak zrobić polewę orzechową? 🙂

    Aga Sz. 3 lata temu
    Kociara – wszystkie składniki ( oprócz orzechów) wrzucić do rondelka, podgrzać na małym ogniu, aż się roztopią, dodać orzechy, wymieszać by się połączyły z polewą i gotowe 🙂

    Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl rok temu
    Czy można zapytać o wymiary blaszki???

    Aga Sz. rok temu
    Gość:.neoplus.adsl.tpnet.pl -piekę go na 3 blaszkach, tych dużych z piekarnika (na dwie tury). jeśli wkładasz dwie na raz pamiętaj o termoobiegu. Ostatnio rozwałkowuje na placki 30/35cm na 20 cm. ten, który wygląda na najgrubszy kładę jako pierwszy, na dół (będzie najbardziej obciążony) Pozdrawiam, udanych wypieków & pięknych Świąt życzę!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *