Trzeci trymest ciąży to w moim przypadku czas, kiedy nie pogardzę czymś słodkim do popołudniowej kawy, ale brak mi sił na przygotowywanie skomplikowanych wypieków. Dlatego też ostatnio do mojego piekarnika trafiają rzeczy proste i szybkie w wykonaniu (i przyznam, ze nie czuje się z tego powodu ani winna, ani poszkodowana :)) Mając słoik musu jabłkowego produkcji dziadka Jurka, wypróbowałam przepis dziennikarki Katarzyny Kolendy-Zalewskiej polecony przez nią w ,,Moim gotowaniu”.
Dodatek musu jabłkowego, delikatnie wyczuwalnego w cieście daje nam gwarancję, że ciasto nie będzie suche.
Składniki:
– 1 i 1/2 szklanki gęstego przecieru jabłkowego
– szklanka cukru
– 1/2 kostki masła
– łyżeczka zmielonych goździków
– łyżeczka cynamonu
– 1/2 łyżeczki soli
– 2 łyżeczki sody
– 2 łyżki miodu
– 2 szklanki mąki
– bakalie (ja nie dałam)
Przecier jabłkowy wymieszać ze stopionym masłem, dodać cukier, mąkę, sól, miód, bakalie, przyprawy korzenne i wszystko dokładnie wymieszać.
Ciasto wlać do formy posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Piec ok. godziny w temp. 180 stopni C.
Smacznego!
Comments 1
Author
majanaboxing 9 lat temu
O, taki piernik musi byc smakowity, bo wyglada pieknie 🙂 Widac, że nie jest suchy a mokry i przede wszyskim pysznie wyglada 🙂
majanaboxing 9 lat temu
forthebodyandsoul 9 lat temu
Świetny pomysł z tym musem, piernik wygląda baaardzo smakowicie:)
Aga Sz.9 lat temu
Forthebodyandsoul witam Cię w Ciasteczkolandii, dłuuuugiego masz nicka, ale bardzo miło potrafisz napisac . dziękuje
evenka-arabeska 9 lat temu
Ciekawy przepis i nawet łatwiejszy niż na muffiny (nie trzeba nakładać do foremek) 🙂
zabarwienie 9 lat temu
Dzień dobry.
I jajka nie są potrzebne? 🙂
Aga Sz.9 lat temu
Zabarwienie- nie, nie ma 🙂
Gość: [Karolina] 201.141.17.* 4 lata temu
Ciasto wyglada smakowicie <3
Czy nie będzie ono zbyt korzenne, jezeli dodam 1-2 lyzki przyprawy piernikowej?
Pozdrawiam!
Aga Sz. 4 lata temu
Karolina śmiało dodaj, w końcu mamy Święta! 😉
Gość: [Karolina] 201.141.17.* 4 lata temu
Dziekuje za odpowiedz 🙂
Racja! Jak szalec, to szalec 😉
Gość: [Michalinka] 94.232.35.* 2 lata temu
A to ciasto w sam raz dla mnie... bo i jabłka mam do wykorzystania, i pierniki lubię...
Ważne pytanie: wymiar foremki???
Aga Sz. 2 lata temu
Michalinko tyle lat temu je piekłam, że dokładnie nie pamiętam. Male myślę, że standardowa forma keksówka będzie ok. Pozdrawiam!