piernik z musem jabłkowym

Piernik z musem jabłkowym

Aga Ciasteczkolandia pierniki & pierniczki, PRZEPISY 1 Comment

piernik z musem jabłkowym

Trzeci trymest ciąży to w moim przypadku czas, kiedy nie pogardzę czymś słodkim do popołudniowej kawy, ale brak mi sił na przygotowywanie skomplikowanych wypieków. Dlatego też ostatnio do mojego piekarnika trafiają rzeczy proste i szybkie w wykonaniu (i przyznam, ze nie czuje się z tego powodu ani winna, ani poszkodowana :)) Mając słoik musu jabłkowego produkcji dziadka Jurka, wypróbowałam przepis dziennikarki Katarzyny Kolendy-Zalewskiej polecony przez nią w ,,Moim gotowaniu”.

Dodatek musu jabłkowego, delikatnie wyczuwalnego w cieście daje nam gwarancję, że ciasto nie będzie suche.

Składniki:

– 1 i 1/2 szklanki gęstego przecieru jabłkowego

– szklanka cukru

– 1/2 kostki masła

– łyżeczka zmielonych goździków

– łyżeczka cynamonu

– 1/2 łyżeczki soli

– 2 łyżeczki sody

– 2 łyżki miodu

– 2 szklanki mąki

– bakalie (ja nie dałam)

Przecier jabłkowy wymieszać ze stopionym masłem, dodać cukier, mąkę, sól, miód, bakalie, przyprawy korzenne i wszystko dokładnie wymieszać.

Ciasto wlać do formy posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Piec ok. godziny w temp. 180 stopni C.

Smacznego!

Comments 1

  1. Post
    Author

    majanaboxing 9 lat temu

    O, taki piernik musi byc smakowity, bo wyglada pieknie 🙂 Widac, że nie jest suchy a mokry i przede wszyskim pysznie wyglada 🙂

    majanaboxing 9 lat temu

    forthebodyandsoul 9 lat temu
    Świetny pomysł z tym musem, piernik wygląda baaardzo smakowicie:)

    Aga Sz.9 lat temu
    Forthebodyandsoul witam Cię w Ciasteczkolandii, dłuuuugiego masz nicka, ale bardzo miło potrafisz napisac . dziękuje

    evenka-arabeska 9 lat temu
    Ciekawy przepis i nawet łatwiejszy niż na muffiny (nie trzeba nakładać do foremek) 🙂

    zabarwienie 9 lat temu
    Dzień dobry.
    I jajka nie są potrzebne? 🙂

    Aga Sz.9 lat temu

    Zabarwienie- nie, nie ma 🙂

    Gość: [Karolina] 201.141.17.* 4 lata temu
    Ciasto wyglada smakowicie <3
    Czy nie będzie ono zbyt korzenne, jezeli dodam 1-2 lyzki przyprawy piernikowej?
    Pozdrawiam!

    Aga Sz. 4 lata temu
    Karolina śmiało dodaj, w końcu mamy Święta! 😉

    Gość: [Karolina] 201.141.17.* 4 lata temu
    Dziekuje za odpowiedz 🙂
    Racja! Jak szalec, to szalec 😉

    Gość: [Michalinka] 94.232.35.* 2 lata temu
    A to ciasto w sam raz dla mnie... bo i jabłka mam do wykorzystania, i pierniki lubię...
    Ważne pytanie: wymiar foremki???

    Aga Sz. 2 lata temu
    Michalinko tyle lat temu je piekłam, że dokładnie nie pamiętam. Male myślę, że standardowa forma keksówka będzie ok. Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *