Trudno opisać intensywność tego smaku, czekoladową głębie, chrupkość orzechów i ekscytację każdym kęsem. Trzeba upiec i spróbować. Bardzo lubię zastępować mąkę mielonymi migdałami, ten zabieg jest wręcz stworzony dla brownie.
Mój maż, który pół roku życia spędził za oceanem, nie wiedząc, co to za ciasto, spróbował go i powiedział ,,ono jest takie amerykańskie, ale tamtejsze są jeszcze bardziej słodkie i klejące”. No tak, amerykanie kochają kalorie 🙂
Polecam bardzo…
Składniki :
- 225 g gorzkiej czekolady ( 70% miazgi kakaowej)
- 225 g masła
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 200 g drobnego cukru
- 3 jajka
- 150 g mielonych migdałów
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
W rondelku, na małym ogniu rozpuścić czekoladę i masło.Zdjąć rondel z ognia dodać ekstrakt waniliowy, cukier, zamieszać i przestudzić.Mieszając dodawać roztrzepane jajka, mielone migdały i posiekane orzechy.
Masę przełożyć do wylożonej folią aluminiową ( lub jednorazowej) kwadratowej foremki o 24 cm boku. Ja piekłam w prostokątnej o podobnej powierzchni.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C., przez ok.25-30 min. W przypadku brownie nie ma sensu sprawdzać czy jest upieczone patyczkiem, bo zawsze będzie lepkie w środku, a po upieczeniu nawet na wierzchu.
Po przestudzeniu pokroić je na 16 kawałków.
Można podawać z sosem czekoladowym, lodami, tworząc w ten sposób elegancki deser.
Smacznego!
Źródło: ,,Nigella ekspresowo”
Comments 3
Author
malgorzata.dz 4 lata temu
Czy Pani Doktor, zgodnie z pozostawionym u mnie słodkim zaleceniem – wysłała juz do mnie kawałeczek tego cuda? 🙂 Parę osób zdecydowało się już wspomóc mnie w chorobie (na liście jest rosół i żurek, i chałka) i czuję, że brownie też powinno się pojawić. 🙂
majanaboxing 4 lata temu
Słońce to ciasto wygląda obłędnie! Nie ma to jak brownie! Uwielbiam:)
Ściskam:*
Gość: [Asia] *.dynamic.chello.pl 4 lata temu
Też właśnie przymierzam się do brownie 😛
droczilka 4 lata temu
Nigella zwykle bywa niezawodna. 🙂
Gość: [Gość] *.ssp.dialog.net.pl 4 lata temu
Warty polecenia 🙂
Gość: [Evitaa] *.internetdsl.tpnet.pl 4 lata temu
To jest jeden z moich ukochanych przepisów na brownies.
U Ciebie wygląda bardzo apetycznie!
atina_bc 4 lata temu
Idealna propozycja do kawy : ) Częstuję się:)
Gość: [Urszula] *.pila.vectranet.pl 3 lata temu
Brownie idealne. Moje łakomczuchy po jednym kawałku mieli dość. Bardzo im smakowało. Zwykle blaszka ciasta na jedno posiedzenie a tu kulturka – po kawałku i wszyscy syci. Prawdziwa jakość.
Chyba za duzo masla jest w tym przepisie bo podczas pieczenia wyplynelo bardzo duzo masla
Author
Wiesz, to przepis Nigelli nie mój, mam nadzieję, że mimo to smakowało. Klasycznie brownie zawiera dużo masła (tyle co czekolady i cukru przeważnie), a tu dodatkowo powinny je wchłonąć mielone migdały. Jeśli będziesz je kiedyś piekła raz jeszcze i dodasz mniej, daj proszę znać, jeśli będzie smaczniejsze 🙂 Pozdrawiam serdecznie