Ciasteczka płatki śniegu

Aga Ciasteczkolandia Boże Narodzenie, ciasteczka, PRZEPISY 1 Comment

Przepis na te ciasteczka znalazłam w niemieckiej książce kucharskiej z 1982r., pełnej tego typu ciasteczek. Jako dziecko obiecałam sobie, że jak będę duża, upiekę je wszystkie. No zobaczymy…

Małe, słodkie, o uroczej nazwie i prostej, ciekawej recepturze. Jeśli przeraża Was lukier na ciastku przełożonym dżemem, nałóżcie go tylko na brzegi, tak by udało obtoczyć się je w kokosie, albo po prostu pamiętajcie, by nie słodzić już kawy je 😉

Składniki:

  • 150 g miękkiego masła
  • 125 g cukru
  • 125 g mielonych orzechów laskowych
  • 200 g mąki pszennej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
  • filiżanka ulubionego dżemu

Glazura:

  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżki białego rumu (lub zwykłego, wody lub soku z cytryny)
  • 100 g wiórków kokosowych

Masło utrzeć mikserem, dodać stopniowo cukier i mielone orzechy cały czas miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem i wyrobić jednolite ciasto.

Utworzyć z niego kulę i odstawić na 30 min, do lodówki.

Po tym czasie wyjąć, rozwałkować na grubość 0.5 cm, stolnicę i wałek podsypując mąką.

Wykrawać małe (3-4 cm) kółka , przekładać na blachę wyłożoną pergaminem i piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez 15-20 min., do zarumienienia.

Wystudzić, a następnie nałożyć na wierzch ciasteczka wybraną konfiturę , przykryć drugim, tak, by jego spód znalazł się na górze (jest gładszy i lukier będzie się lepiej rozprowadzał)

Z cukru pudru i rumu (bądź wody, soku z cytryny) utrzeć lukier. Nałożyć go na ciasteczka, a ich brzegi obtoczyć w wiórkach kokosowych.

Smacznego!

Źródło: ,,Meine schonsten Weihnachtsbackereien” Max Inzinger

Comments 1

  1. Post
    Author

    babaluca1 4 lata temu
    są prześliczne i pewnie pysznie smakują

    cuda.wianki 4 lata temu
    śliczne Vanilko! a z pomocą Mai to juz na pewno!! :-))

    aga-aa 4 lata temu
    One sa przeurocze!

    blenda2007 4 lata temu
    PYSZNE:)

    dogsonx 4 lata temu
    Są prze-cudne!!

    wiktorkowa 4 lata temu
    oj to są ciasteczka kusicielki:) zjedzenie jednego pobudza do więcej i więcej:)

    mikimama 4 lata temu
    Cudne i smakowite!

    Gość: [Asia] *.dynamic.chello.pl 4 lata temu
    Ale pięknie wyglądają! muszą być przepyszne 🙂

    Aga Sz. 4 lata temu
    Dziękuję wszystkim za miłe komantarze, trochę mało zdjęć, ale tak szybko zniknęły, że nie zdążyłam ich sfotografować 🙂

    atina_bc 4 lata temu
    dla mnie rewelacyjne!

    majanaboxing 4 lata temu
    Śliczne są te ciasteczka 🙂 I te małe łapki je trzymające także.
    Pozdrawiam cieplutko:*

    Gość: [Evitaa] *.play-internet.pl 4 lata temu
    Powodzenia w realizacji dziecięcego zamierzenia 🙂

    edysia79 4 lata temu
    Jak to się stało, że ja tych ciasteczek wcześniej nie widziałam?!
    Śliczne 🙂
    Plan masz ambitny, ciekawe, czy uda Ci się go zrealizować 😉

    skoraczek 4 lata temu
    Te ciasteczka wyglądają przecudnie. Mam na nie wielką, ale to naprawdę wielką ochotę 🙂

    agnes834 4 lata temu
    Wyglądają bardzo kusząco… Jak długo można je przechowywać? O ile w ogóle przechowywanie takich pyszności jest możliwe… 😉 Pozdrawiam 🙂

    Aga Sz. 4 lata temu
    Agnes834 myślę, że w lodówce tydzień spokojnie 😉

    agnes834 4 lata temu
    W końcu udało mi się upiec te cudeńka. Są rewelacyjne i trudno im się oprzeć. Bardzo, bardzo dziękuję za przepis i pozdrawiam 🙂

    Aga Sz. 4 lata temu
    Agnes834 cieszę się bardzo i życzę Ci pięknych Świąt !!!

    Gość: [Ewelina] *.tktelekom.pl 2 lata temu
    Wyglądają smakowicie :)Mogłyby zastąpić brakujący śnieg. Przepis zapisuję, a problem ze znikającym obiektem fotografowania jest mi doskonale znany hehe:) Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *