Przepis na te ciasteczka znalazłam w niemieckiej książce kucharskiej z 1982r., pełnej tego typu ciasteczek. Jako dziecko obiecałam sobie, że jak będę duża, upiekę je wszystkie. No zobaczymy…
Małe, słodkie, o uroczej nazwie i prostej, ciekawej recepturze. Jeśli przeraża Was lukier na ciastku przełożonym dżemem, nałóżcie go tylko na brzegi, tak by udało obtoczyć się je w kokosie, albo po prostu pamiętajcie, by nie słodzić już kawy je 😉
Składniki:
- 150 g miękkiego masła
- 125 g cukru
- 125 g mielonych orzechów laskowych
- 200 g mąki pszennej
- szczypta proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu
- filiżanka ulubionego dżemu
Glazura:
- 200 g cukru pudru
- 2 łyżki białego rumu (lub zwykłego, wody lub soku z cytryny)
- 100 g wiórków kokosowych
Masło utrzeć mikserem, dodać stopniowo cukier i mielone orzechy cały czas miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem i wyrobić jednolite ciasto.
Utworzyć z niego kulę i odstawić na 30 min, do lodówki.
Po tym czasie wyjąć, rozwałkować na grubość 0.5 cm, stolnicę i wałek podsypując mąką.
Wykrawać małe (3-4 cm) kółka , przekładać na blachę wyłożoną pergaminem i piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez 15-20 min., do zarumienienia.
Wystudzić, a następnie nałożyć na wierzch ciasteczka wybraną konfiturę , przykryć drugim, tak, by jego spód znalazł się na górze (jest gładszy i lukier będzie się lepiej rozprowadzał)
Z cukru pudru i rumu (bądź wody, soku z cytryny) utrzeć lukier. Nałożyć go na ciasteczka, a ich brzegi obtoczyć w wiórkach kokosowych.
Smacznego!
Źródło: ,,Meine schonsten Weihnachtsbackereien” Max Inzinger
Comments 1
Author
babaluca1 4 lata temu
są prześliczne i pewnie pysznie smakują
cuda.wianki 4 lata temu
śliczne Vanilko! a z pomocą Mai to juz na pewno!! :-))
aga-aa 4 lata temu
One sa przeurocze!
blenda2007 4 lata temu
PYSZNE:)
dogsonx 4 lata temu
Są prze-cudne!!
wiktorkowa 4 lata temu
oj to są ciasteczka kusicielki:) zjedzenie jednego pobudza do więcej i więcej:)
mikimama 4 lata temu
Cudne i smakowite!
Gość: [Asia] *.dynamic.chello.pl 4 lata temu
Ale pięknie wyglądają! muszą być przepyszne 🙂
Aga Sz. 4 lata temu
Dziękuję wszystkim za miłe komantarze, trochę mało zdjęć, ale tak szybko zniknęły, że nie zdążyłam ich sfotografować 🙂
atina_bc 4 lata temu
dla mnie rewelacyjne!
majanaboxing 4 lata temu
Śliczne są te ciasteczka 🙂 I te małe łapki je trzymające także.
Pozdrawiam cieplutko:*
Gość: [Evitaa] *.play-internet.pl 4 lata temu
Powodzenia w realizacji dziecięcego zamierzenia 🙂
edysia79 4 lata temu
Jak to się stało, że ja tych ciasteczek wcześniej nie widziałam?!
Śliczne 🙂
Plan masz ambitny, ciekawe, czy uda Ci się go zrealizować 😉
skoraczek 4 lata temu
Te ciasteczka wyglądają przecudnie. Mam na nie wielką, ale to naprawdę wielką ochotę 🙂
agnes834 4 lata temu
Wyglądają bardzo kusząco… Jak długo można je przechowywać? O ile w ogóle przechowywanie takich pyszności jest możliwe… 😉 Pozdrawiam 🙂
Aga Sz. 4 lata temu
Agnes834 myślę, że w lodówce tydzień spokojnie 😉
agnes834 4 lata temu
W końcu udało mi się upiec te cudeńka. Są rewelacyjne i trudno im się oprzeć. Bardzo, bardzo dziękuję za przepis i pozdrawiam 🙂
Aga Sz. 4 lata temu
Agnes834 cieszę się bardzo i życzę Ci pięknych Świąt !!!
Gość: [Ewelina] *.tktelekom.pl 2 lata temu
Wyglądają smakowicie :)Mogłyby zastąpić brakujący śnieg. Przepis zapisuję, a problem ze znikającym obiektem fotografowania jest mi doskonale znany hehe:) Pozdrawiam