Muffinki z przepisu Nigelli, najlepsze na śniadanko, jeszcze ciepłe z masełkiem, miodem lub konfiturą własnej produkcji…
Składniki suche:
- 250 g mąki pszennej
- 25 g mielonych migdałów
- 75 g cukru
- 1 łyżeczka sody
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- starta skórka z 1 pomarańczy
Skladniki mokre:
- 75 g roztopionego masła
- 100 ml wyciśnietego soku z pomarańczy
- 100 ml mleka
- 1 roztrzepane jajko
Piekarnik nagrzać do 200º C.
Formę do muffinek wysmarować olejem lub powkładać do wgłębień papilotki.
Przemieszać ze sobą składniki suche, następnie mokre, a na koniec wsypać jedne do drugich i delikatnie wymieszać widelcem, ale naprawdę króciutko, bo mufiny nie lubią długiego ucierania; tracą wtedy grudkowatą strukturę, a to cały ich urok.
Przełożyć ciasto do formy.
Piec 15- 20 min. do chwili, aż wbity w mufinkę patyczek nie będzie oblepiony ciastem.
Smacznego!